Hlavní obsah

Domácí burčák: zvládnete si ho vyrobit sami jen ze dvou surovin

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý podzim, když se začínají sklízet hrozny, se v českých a moravských vinařstvích rozvine vůně sladkého nápoje známého jako burčák. Nenechte se o tuto atmosféru a chuť ochudit a připravte si burčák i u sebe doma. Stačí vám pouze dvě suroviny!

Článek

Burčák má kořeny sahající až do středověku, kdy byl známý jako „hodně mladé víno“. Tento nápoj byl považován za počátek vinobraní a tradičně se pil při oslavách sklizně hroznů. Později se z něj stal oblíbený výrobek v českých a středoevropských vinicích.

Je důležité si uvědomit, že burčák je alkoholický nápoj, i když s nižším obsahem etanolu než tradiční víno. Má tendenci kvasit dál po výrobě, což znamená, že množství alkoholu může stoupat. Proto byste měli být opatrní a konzumovat ho zodpovědně. Není vhodný pro těhotné ženy, řidiče nebo osoby, které nesmějí alkohol.

Recept na domácí burčák

Suroviny:

  • Hroznové víno (odrůda révy vinné podle vaší preference)
  • Cukr (cca 50 g na litr hroznové šťávy)

Postup:

01.

V horké vodě důkladně omyjte veškeré vybavení včetně nádoby na burčák. Nádobu zvolte nejlépe skleněnou, ať můžete pozorovat, jak šťáva zraje. Hrozny omyjte ve vlažné vodě a odstraňte stopky.

02.

Hrozny rozmačkejte, aby se uvolnily aromatické látky ze slupek. Postačí vám síla rukou, nebo můžete použít ruční mixér. Dbejte však na to, aby nedošlo k rozmixování semínek, která by mohla dodat hořkou pachuť.

03.

Pokud připravujete bílý burčák, nechte ležet hrozny se slupkami až jeden den (při vyšší okolní teplotě postačí i 6–10 hodin). Pro červený burčák můžete tuto dobu prodloužit na dva dny.

04.

Odleželé pomačkané hrozny smíchejte s cukrem. Začněte s cca 50 g cukru na 1 kg hroznů a později můžete upravit množství cukru podle chuti. Směs přesuňte do nádoby na burčák a zakryjte ji plátnem nebo víčkem s dírkami, aby mohl unikat vzduch. Nechte odpočívat jeden den při teplotě mezi 15-25 °C. Jakmile začne nápoj perlit, přesuňte nádobu do mírně chladnějšího prostoru (kolem 20 °C).

05.

Hrozny vylisujte. Přecezenou směs vraťte zpět do vymyté nádoby na kvašení a překryjte plátnem nebo děrovaným víčkem. Jak burčák kvasí, bude v něm stoupat obsah alkoholu a cukru bude ubývat. Aktivita kvasinek se postupně sníží, až zcela ustane a kvasinky klesnou ke dnu. Kvašení může trvat 2–6 dní, záleží na teplotě a druhu kvasinek. V některých případech může nápoj kvasit i 15 dní.

Tip: Nemáte k dispozici vinařský lis? Hrozny můžete vylisovat pomocí cedníku a rukou. Chcete-li šťávu jemnější, vyložte cedník čistým plátýnkem nebo záclonou.

06.

Burčák pravidelně ochutnávejte, a jakmile dosáhnete požadované chuti, přelijte ho do lahví a uložte do chladu. Tím kvašení sice zpomalíte, ale nezastavíte, takže vždy nechte nádobu mírně pootevřenou.

Tipy na kvalitní burčák

Vyberte si hrozny odrůdy vhodné k výrobě vína, mají lepší chuťové vlastnosti. Burčák se vám však povede i z vína koupeného v supermarketu.

Burčák se doporučuje konzumovat co nejdříve po výrobě, protože časem může začít kvasit více a ztrácet svou sladkost.

Načítám