Hlavní obsah

Jahody v říjnu: Co musíte udělat na zahrádce (i v truhlíku), abyste měli skvostnou úrodu příští rok

Foto: Sarawut Thaparat, Shutterstock.com

Foto: Sarawut Thaparat, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jahodníky daly dávno své. A přiznejte si to – ve všem tom zahradnickém shonu jste na ně možná už pozapomněli. A právě teď vás k sobě volají! Potřebují ostříhat a přidat potřebné živiny, aby vám dělaly radost i příští rok. Jak o jahody pečovat na podzim a jak je zazimovat? Stačí udělat 6 snadných kroků.

Článek

Říjen je na zahradě hektický. Sklízíte poslední úrodu, ryjete a přidáváte do půdy hnojení. Svůj čas si vyžádá i hrabání listí, poslední posečení trávy a celkový úklid zahrady. Míjíte přitom jahodníky bez povšimnutí? Rozhodně se u nich na chvíli zastavte. Možná se rozrostly a dříve upravený záhon připomíná džungli. Vezměte si k ruce zahradnické nůžky a motyku, jinak si o příští úrodě jahod můžete nechat jen zdát.

1. Pryč s plevelem i listím

Zarostl jahodníkový záhon plevelem? Začněte tím, že i s kořínky vytrháte všechny kopřivy, bodláky a pampelišky. Pokud používáte černou netkanou textilii, budete mít práci snazší: stačí vyplít jen otvory, jimiž se plevel prodral. Fólii přitom očistěte od nánosů listí či trávy – mohou se tam schovávat zárodky chorob a škůdci. Když textilii nepoužíváte, je možné, že se na zemině vytvořil tuhý půdní škraloup. Narušte ho motykou a jahodám načechrejte zeminu, ať mohou dýchat.

2. Nebojte se ostříhat výhonky

Vypletý záhon zbavte výhonků, jimiž se jahodníky rozrůstají. Můžete je zasadit a vytvořit si nový záhon nebo je darovat sousedům. V horším případě mohou skončit na kompostu. Jahodníkům zastřihněte listy. Nemilosrdně je zkraťte, na jaře zase obrostou. Jen dejte pozor, ať nestřihnete do takzvaného srdéčka, to je prostředek jahodníku: rostlinu byste tak mohli i zabít.

A když už se nad jahodami nakláníte, pořádně je prohlédněte. Nemají listy flíčky? Nejsou pokryté houbovými chorobami? Pokud ano, nemusíte je hned vytrhat, stačí si pořídit fungicidní postřik.

Foto: Yekatseryna Netuk, Shutterstock.com

Jahodníky se rády rozrůstají, proto je třeba ostříhat nežádoucí nové výhonky i staré listyFoto: Yekatseryna Netuk, Shutterstock.com

3. Čím přihnojit jahodníky

Na podzim budou jahodníky vděčné za výživu – naberou sílu a lépe zvládnou mrazy. V každém zahradnictví můžete sehnat namíchaná podzimní hnojiva, která mají méně dusíku (rostliny ho potřebují hlavně na jaře pro růst), ale zato obsahují víc draslíku, fosforu nebo vápníku, tedy prvky, jež rostlinu posílí. Použít můžete i klasiku – koňský nebo kravský hnůj: ke každé rostlině můžete přidat na špičku lopatky. Práci si usnadníte granulovaným kravským nebo koňským hnojem – granule stačí jen nasypat k rostlinám.

4. Jak jahodníky zazimovat a zateplit

Ke každé rostlině přihrňte trochu zeminy, můžete přidat i kompost, bude tak mít lépe chráněné kořínky, což ocení hlavně v mrazech. Izolaci jahod prospívá už zmíněná černá zahradnická textilie, která přitahuje sluneční paprsky. Můžete je také obložit slámou, jutovými pytli nebo chvojím. Nezapomeňte jahodníky občas přes zimu zkontrolovat a upravit jim peřinu z chvojí nebo slámy, aby byly stále chráněné. Odkrýt je lze v březnu, kdy se vyplatí je znovu okopat a provzdušnit zeminu.

5. Co v zimě s jahodami v truhlíku?

Pěstujete převislé jahodníky v květináčích? Na podzim je přesaďte do záhonů a zaopatřete je jako klasické jahodníky. Jestli záhon nemáte, obalte květináč či truhlík slámou a jutou a ostříhané rostliny překryjte pro jistotu ještě chvojím.

Foto: marcinm111, Shutterstock.com

Černá textilie chrání rostlinky před zimou i nemocemi a přitahuje sluneční paprskyFoto: marcinm111, Shutterstock.com

6. Podzimní zálivka jahod

Jahody nepotřebují vodu jen v době květu a dozrávání plodů. Za závlahu budou vděčné i během suchého podzimu, a dokonce i v průběhu zimy, pokud není sníh a je teplo a sucho. Jahodníky zalévejte podle potřeby a počasí zhruba jednou za týden až do prvních mrazíků. Platí to i o jahodách, které zazimujete v květináči, protože ty mohou vodu postrádat ještě více.

Na podzim čeká zahrádkáře přímo hamletovské rozhodování: Rýt, nebo nerýt záhony?

Načítám