Hlavní obsah

Nejlepší recepty z rybízu: marmelády, sirupy, koláče, dorty, nepečené řezy, poháry i omáčky k masu

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Rybíz je úžasné letní ovoce! Vedle jahod je možná trochu skromné, ale jen na první pohled. Hodí se k masu, na vynikající džemy i sirupy a také do koláčů: zkuste hrnkové, na plech, s tvarohem, se sněhem, s drobenkou, obrácené, sypané… Výtečné jsou i nepečené dorty a řezy i poháry. Vybraly jsme 35 rybízových receptů nasladko i naslano, které potěší rodinu a ohromí hosty.

Článek

Rybíz může být červený, černý i bílý, přičemž červený je u nás nejvíc rozšířený. Všechny druhy obsahují pořádnou dávku vitaminu C, vlákninu a třeba i železo, draslík či vápník.

Co všechno se dá udělat z rybízu a jak se dá zpracovat? Úžasně se hodí k zavařování – k výrobě rybízových marmelád a šťáv. A nepřekonatelný je ve sladkém pečení: koláčům a buchtám dodají tyhle bobulky osvěžující nakyslou chuť. A právě proto jsou výrobky z nich úžasné i jako doplněk k masu – různé lehké omáčky, čatní nebo rybíz à la brusinky ke svíčkové.

Přinášíme výborné a osvědčené recepty na báječné koláče na plech i do kulaté formy, bublaniny, dobroty se sněhem i tvarohem. S rybízem chutná výtečně také bábovka, dort anebo roláda, případně drobné pečivo jako muffiny, koláčky či košíčky… A také se podívejte, jak vyrobit rybízovou šťávu.

Jak se dělá rybízová marmeláda

Není nic lepšího než čerstvý chleba s máslem namazaný domácí marmeládou. Navíc rybízovou oceníte i na Vánoce. Linecké cukroví slepené rybízovou marmeládou, kterou sami uděláte, dostane úplně jinou chuť.

Letní rybízová šťáva, sirup a likér

Všichni známe bezový sirup, ale stejně lahodný je i ten rybízový. Díky jeho jemně kyselé chuti je velmi osvěžující v tropických dnech. Je alternativou, jak dokonale zpracovat i větší úrodu rybízu.

Rybízový koláč na plech a bublanina

Asi nejrychlejší možností jak zatočit s úrodou rybízu, je upéct z něj lahodný koláč nebo bublaninu. Skvělé je, že na rozdíl od třešní není třeba rybíz nikterak odpeckovávat, stačí ho jen otrhat ze stonků. A aby se těstem nepropadl, lehce obalit v cukru. Vzhledem k jednoduchosti a rychlosti, s jakou je připravený, můžete naše recepty využít i v případě neočekávané návštěvy. Garantujeme, že vám na druhý den nic nezbyde.

Rybízové muffiny, koláčky a košíčky

Prázdninové výlety, příměstské tábory a návštěvy plováren přímo vybízejí k tomu, zabalit s sebou nějakou dobrou svačinku. Právě jednotlivě pečené muffiny, koláčky a košíčky jsou ideální volbou. Takové muffiny se díky papírovému košíčku budou i snadno konzumovat.

Rybízový koláč do kulaté formy

Pamatuje si na prázdniny u babičky, která pekla koláče v kulaté formě a na závěr je poprášila vrstvou cukru? Přesně takový koláč si můžete upéct také. Hodí se třeba na nedělní oběd, kdy se sejde celá rodina a chcete si hodování užít, třeba s koláčem s nadýchaným mascarpone!

Rybízová bábovka, roláda a dort

Kdo tvrdí, že bábovka musí být jen mramorová? Rybíz můžete použít právě do bábovky. Když do ní ještě přidáte kokos, dovolenková dobrota je na světě. Rybíz se hodí i do dortů nebo rolád. V kombinaci s tvarohem je ve vedrech příjemně osvěžující.

Nepečené rybízové dorty, řezy a poháry

Pokud nemáte moc času nebo se vám v horkých letních dnech nechce ještě „přitápět“ troubou, vyzkoušejte nepečené recepty. Cheesecake, tartaletky nebo pěna s krupičkou a čokoládou vám polechtají chuťové pohárky.

Rybíz k masu: omáčky, čatní a brusinky

Léto je období grilování. Z rybízu si můžete vyrobit brusinky, které upotřebíte k hermelínu, a když vám zbyde, na podzim ke svíčkové jako když najdete. Rybíz se ale výborně hodí i k masu. Sladko-slaná chuť je nevšední, ale zároveň neodolatelná.

Reklama