Hlavní obsah

Rybízová kuchařka: Slaná i sladká

Foto: Thinkstock

Rybíz se hodí k masu i do salátů

Rybíz, letní ovoce, které je doslova nadupáno vitaminy! Je skvělý v ovocných salátech, hodí se k masu, dá se něj vyrobit vynikající džem i sirup. Výborně také snáší mražení, takže ho můžete mít k dispozici třeba do koláčů po celý rok. Pojďme se podívat na nejlepší recepty, které potěší celou rodinu!

Článek

Červený, bílý i černý (alias meruzalka), keříčkový nebo stromkový rybíz zvyšuje pružnost cév a přispívá ke kráse vlasů. Sbírá se pro plody i listy. Černý rybíz má v sobě tolik léčivých látek, že bychom jimi popsali celou stránku. Nám stačí říci, že i jeho listy se suší, má močopudné, stahující a proti průjmové účinky. V léčitelství se doporučuje také při nachlazení, kašli, angíně, křečových žilách, nemocech močových cest, bojuje proti revmatismu a léčí celkově oslabenou imunitu.

Nyní je ale čas na mlsání!

Rybízové košíčky

100 g másla necháte povolit, přidáte 100 g pískového cukru, 100 g polohrubé mouky, lehce posolíte a vypracujete tužší těsto. Dáte ho do ledničky. Zatím si uvaříte hustý pudink – vanilkový, banánový... a dáte ho vychladnout. Až do vychladlého pudinku vmícháte 1 šlehačku na vaření. Formičky na košíčky vymažete tukem a vysypete moukou, vtisknete do nich pokrájené těsto a jen 10 minut pečete v předehřáté troubě. Až trochu vychladnou, opatrně je vyklopíte, aby dokonale zchladly. Plníte je pudinkem z cukrářského sáčku. Vrcholným kouzlem je to, že každý pudinkový košíček posypete rybízem – jednou nebo tří barev. Povrch ještě můžete upravit předem rozpuštěnou želatinou (návod je na sáčku).

Foto: Thinkstock

Rybíz můžete kombinovat s pudinkem

Neskutečně dobrý jogurt

Z pečlivě omytého citronu ostrouháte kůru. Obraný červený rybíz se lžící pískového cukru pomalu a za stálého míchání ohříváte v rendlíku, až zkaramelizuje a z rybízu se uvolní šťáva. Rendlík odstavíte a vmícháte nastrouhanou citronovou kůru. Bílý jogurt ochutíte skořicí a promícháte s rybízem a karamelem a nalijete do zapékacích misek. Můžete ještě posypat cukrem a grilovat pět minut dozlatova. No a vychlazený už ho jen můžete doladit kuličkami čerstvého rybízu..

Tvarohový rybízový koláč

Obraný a propraný rybíz necháte oschnout. Ze čtyř vajec oddělíte bílky a ušleháte z nich tuhý sníh. V míse smícháte 200 g polohrubé mouky spolu s práškem do pečiva. Vedle si utřete 250 g měkkého tvarohu s 200 g másla, čtyřmi žloutky, 200 g moučkového cukru – dohladka a jemně vmícháte sníh. Když se to všechno spojí, rozprostřete těsto na vymazaný a vysypaný plech a zasypete rybízem. Peče se v předehřáté troubě při 160 °C dozlatova a na talířku můžete ještě přicukrovat.

Hrníčkový koláč

V misce promícháte 2 hrnky polohrubé mouky, hrnek cukru, hrnek mléka (zakysané smetany), hrneček oleje, jedno vejce a prášek do pečiva. Celé to rozmícháte a vmísíte misku rybízových kuliček. Pak můžete přelít třeba jen do vysypané remosky, ještě ozdobit rybízem, pocukrovat a posypat drobenkou.

Čepičkový koláč

25 dkg pískového cukru a stejně tolik másla utřete do pěny spolu se dvěma vejci a třemi žloutky. Přidáte prášek do pečiva, špetku soli, 40 dkg polohrubé mouky a dopracujete tak, že doředíte mlékem. Těsto se dá ozvláštnit i vlašskými ořechy a potom se nalije na plech vysypaný strouhankou nebo na pečicí papír. Do předehřáté trouby se vkládá hustě posypaný rybízem a po dvaceti minutách se vyjme a doplní - potře sněhem z bílků a troškou cukru. Pak zapeče už jen pár minut, než se vytvoří růžová čepice.

Foto: Thinkstock

V letních koláčích rybíz nesmí chybět

Jednoduchá buchta

Smícháte dva hrnky polohrubé mouky, hrnek pískového cukru, hrnek šlehačky, vajíčko, vanilkový cukr, prášek do pečiva a hlavně spoustu rybízu. Když ho předem obalíte v hrubé mouce, neklesne na dno a bude zdobit povrch moučníku.

Mandlovo-rybízová marmeláda

Na půl kila želírovacího cukru použijete přes kilo červeného rybízu, který obraný propasírujete pře síto. Kuličky prosypete cukrem, na mírném plamínku dusíte a sbíráte pěnu. Ve finále přidáte 4 lžíce amaretta (mandlového likéru). Marmeládu nalijete do vymytých, nahřátých skleniček, zavíčkujete a postavíte dnem nahoru.

Černorybízový likér

Do třílitrové zavařovačky nakladete jemně rozemnuté listy černého rybízu. Na listy poházíte pár hřebíčků (koření), nasypete kuličky rybízu a prosypete cukrem (Na kilo rybízu litr alkoholu, jednu celou skořici a 750 g pískového cukru.). Všechno to zalijete pálenkou nebo vodkou, pečlivě uzavřete a na tři měsíce zapomenete za oknem na sluníčku. Za čtvrt roku stačí dílo prolít cedníkem, odebrat listy a koření, ale s kuličkami rybízu nechat další měsíc louhovat. Potom už jen přecedíte, necháte usadit a můžete si pochutnávat - jen opatrně!

Rybízová šťáva

Kilo rybízových kuliček přelijete litrem horké vody, přidáte lžičku kyseliny citronové, promícháte a necháte jeden den odstát. Druhý den přelijete přes jemné sítko a přidáte kilo pískového cukru. Zase necháte promíchané celý den stát. Třetí den už jen promícháte a máte lahodnou šťávu, kterou můžete ještě pojistit proti kazení troškou kyseliny sorbové.

Ale rybíz je skvělý i ve slané kuchyni!

Brusinky ke svíčkové!

To je vážně velmi jednoduchý hit. Přiložen ke svíčkové brusinky anebo klikve naprosto nahradí. Počítejte na kilo obraného rybízu čtvrt litru vody a stejně tolik octa, 650 g pískového cukru, sklenku vody, trošku skořice a hřebíčku. Obraný a opraný rybíz se přelije vroucí vodou s octem a nechá se na cedníku vykapat. Potom se v hrnci vaří s troškou vody, s kořením a cukrem– cca 10 minut. Horký ho naskládáte do skleniček (od přesnídávky), otočíte dnem vzhůru, necháte vychladit a uložíte.

Co takhle divočáka?!

Půl kilo divočáka (totéž jde udělat z jelení kýty) nebo svíčkové osolíte, opepříte a v pekáčku podlijete půl litrem červeného vína. Maso obložíte nakrájenou slaninou, mrkví, celerem a petrželovým kořenem. Pomalu pečete jako klasickou svíčkovou, takže můžete přidat bobkový list, celý pepř, tymián a jalovec. Zatím nachystáte omáčku: Rybízovou marmeládu naředíte šťávou z citronu a pomeranče, okořeníte troškou zázvoru a nastrouhanou citronovou kůrou. Plátky masa potom přeléváte omáčkou a přikusujete třeba jemný knedlík nebo bramborové krokety.

Kuřecí špička

Kuře naporcujete, osolíte, opepříte a potřete třemi druhy hořčice – francouzskou, dijonskou a kremžskou a na závěr rybízovou marmeládou (recept výše). Chvilku pečete a zalijete sklenicí Moravanky i s lákem. Ještě chvíli pečete a vyklopíte si tu dobrotu k rýži nebo opečeným bramborám.

A v jaké podobě milujete rybíz vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC