Hlavní obsah

Vraťte záhonům sílu a energii. Jak je správně pohnojit?

Foto: Patrick Daxenbichler, Shutterstock.com

Foto: Patrick Daxenbichler, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Daly vám úrodu a teď je řada na vás. Na záhonech je potřeba prokypřit půdu, bude vám vděčná i za pořádnou porci živin. Nejlíp z kravského nebo koňského hnoje. Připravte si rýč, rukavice a promasírujte paže.

Článek

Každý, kdo zahradničí, pronikne dřív nebo později do koloběhu života, který se na záhonech odehraje během jediné sezony. Ze semínek vzejde život, květy uzrají v plody, po sklizni zbytek rostliny odumírá a v půdě se rozkládá na živiny, které dají zjara sílu novému zrození. A tak to jde pořád dokola. Možná je to trochu děsivé, ale zároveň krásné a přirozené. Navíc, na podzim to venku nádherně voní, vzduch je studený a prosycený tlejícím listím i mokrou půdou. O důvod víc, proč na záhonech pobýt a udělat kus práce.

Připravte si půdu a hnůj

Ze záhonů skliďte poslední zapomenuté kusy zeleniny. Možná ještě objevíte nějakou mrkev, cibuli nebo červenou řepu. Menší a měkčí zbytky rostlin, třeba zrovna nať z mrkve nebo listy z červené řepy, můžete na záhonech nechat a zarýt je. Rozloží se na živiny. Plevel vytáhněte i s kořínky, protože to bývá on, kdo na jaře raší jako první.

Připravte si také hnůj. Nejlepší je koňský nebo kravský, můžete ale použít i slepičince. Pokud chlévskou mrvu neseženete, opatřete si alespoň hnůj granulovaný. Prodává se v sáčcích v zahradnictví a snadno se s ním pracuje – granule nasypete na půdu a zaryjete je. Poté se budou postupně rozkládat a uvolňovat živiny.

Foto: VisualArtStudio, Shutterstock.com

Hnůj používejte podle návodu, přehnojení má totiž stejný efekt jako nehnojení – rostlinám se dařit nebudeFoto: VisualArtStudio, Shutterstock.com

Čím hnůj živí půdu

Hnůj dodá zemině nové živiny a energii, kterou bude na jaře potřebovat. Dusík budou rostliny potřebovat na jaře, krom toho hnůj obsahuje také fosfor, draslík, vápník nebo hořčík.

Všechny tyto látky podporují růst rostlin, dodávají jim sílu a posilují jejich odolnost. Podzimní hnojení tak půdu ozdravuje, vylepšuje a zhodnocuje.

Kolik hnoje přidat?

Když si pořídíte granulovaný hnůj, na přebalu najdete doporučené dávkování. S přírodním hnojem je to trochu těžší. Můžete se řídit jednoduchým pravidlem – na jeden metr čtvereční plochy záhonů stačí půl kila hnoje, pokud záhony chcete jen přihnojit. Jestli ale potřebujete půdu prohnojit pořádně, můžete dát až dvě kila.

Foto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Čím více proleželý hnůj je, tím lépe se vám s ním bude pracovatFoto: alicja neumiler, Shutterstock.com

Rozhoďte ho na záhony, nejlépe vidlemi, a pak ho zaryjte, zapracujte do půdy, aby se mohl přes zimu rozložit. Grif si určitě brzy najdete.

A pokud začínáte, zkuste tento postup: zryjte první řádek záhonu zhruba do hloubky třiceti centimetrů. Do rýhy vpravte rozumné množství hnoje, které odměříte na metr čtvereční. Pak ryjte další řádku – a půdou z ní zakryjte první rýhu s hnojem. A tak dále až do konce.

S hnojem to nepřežeňte

Hnojení je pro půdu dobré, ale jsou rostliny, které potřebují méně živin. Třeba cibule nebo česnek. Ten se sází na podzim a rozhodně ho nedávejte do čerstvě pohnojených záhonů. Bylo by to na něj moc. Raději mu připravte kyprou vzdušnou půdu obohacenou o trochu písku.

S hnojem to nepřehánějte ani v případě, že budete na záhony vysévat rostliny takzvané druhé trati, jako je třeba mrkev nebo červená řepa. Naopak v pohnojených záhonech si budou libovat kedlubny, květáky, tykve, kapusty, brokolice, hlávkové zelí, čínské zelí, okurky, rajčata, celer nebo brambory.

Jestli vás zahradničení baví, pak si v sobotu v 16:45 nenechte ujít pořad Mistři zahrad na Televizi Seznam. Možná se tam při některých proměnách zahrad inspirujete i vy. 

Reklama

Související témata:

Načítám