Hlavní obsah

Nejlepší letničky do stínu, které okouzlí svou pestrostí: Netýkavka, africká kopřiva i fuchsie

Foto: Zamrznuti tonovi, Shutterstock.com

Foto: Zamrznuti tonovi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic na zahradě nevykouzlí pravou letní atmosféru tak jako pestré květy letniček. V zahradnictví nyní koupíme už krásně vykvetlé velké rostliny, takže barvy a tvary květů vidíme na vlastní oči, na rozdíl od výsevu nebo přesazování sazeniček. Takže co teď s letničkami?

Článek

Pokud letničky sázíme do květináčů nebo truhlíků, mohou některé z nich v příznivých podmínkách i přezimovat - většinou je vhodné světlé, ale studenější stanoviště a minimální zálivka. Přestože většina z nich potřebuje hodně slunce, najde se hned několik druhů, kterým nevadí ani přistíněné stanoviště. „Spousta letniček, které snáší i přistíněné stanoviště je vhodná i k řezu a krom zahrady ozdobí ve váze také interiér. Mezi nejkrásnější patří astry, hledíky, dračíky a také fiala letní, která navíc krásně voní,“ říká floristka Renata Šulcová. „Velmi dobře snáší stín také měsíček lékařský, který lze využít jak do vázy, tak jako léčivou bylinu,“ dodává. A jaké další letničky snesou na zahradě stín?

Africká kopřiva (Solenostemon scutellarioides)

Říká se jí také pochvatec nebo koleus a má několik stovek odrůd. Dekorativní je především díky listům, které hrají v závislosti na druhu širokou škálu barev a mívají zajímavou kresbu. Zaléváme mírně a dařit se jí bude v substrátu pro pokojové rostliny. Kopřivy zvládnou i přezimovat, pokud mají dostatek světla a teplotu mezi 15-20 °C, a můžeme je pěstovat dokonce i jako pokojovky. Poupata květů je vhodné průběžně odstraňovat, aby rostlinu zbytečně nevysilovala.

Lobelka (Lobelia)

Jejich velkou výhodou je, že svými drobnými modrými nebo bílými kvítky ozdobí vaši zahradu od jara až do prvních mrazíků. Pokud je chceme pěstovat ze semínek, musíme je předpěstovat již koncem ledna nebo začátkem února, ovšem k naklíčení potřebují spoustu světla, kterého bývá v zimním období nedostatek. Méně pracné je proto koupit už předpěstované sazenice, které mají v každém zahradnictví nebo hobby marketu. Lobelky jsou citlivé na přemokření, není proto vhodné je sázet do samozavlažovacích truhlíků. Ideální je zalévat je ve chvíli, kdy je vrchní vrstva substrátu už oschlá.

Fuchsie

Když se řekne fuchsie, většina z nás si jistě vybaví krásné převislé trsy plné růžových květů. Fuchsie se ovšem dají pěstovat i v keříčkové (vzpřímené), nebo dokonce stromkové formě a mezi jejich nesčetnými kultivary najdeme dechberoucí kombinace bílé, růžové, fialové i červené barvy. Dříve byly k vidění jen v přepychových zahradách šlechty, postupně se ale staly jedněmi z nejoblíbenějších letniček i v běžných zahradách. Jsou velmi citlivé na sucho, vyžadují tudíž pravidelnou zálivku a především v době kvetení také přihnojování. Odměnou za naši starostlivost bude záplava květů od jara až do podzimu.

Netýkavky (Impatiens)

Už naše babičky s oblibou pěstovaly netýkavky (známé také jako balzamíny) a zdobily jimi i truhlíky a záhonky, kterým se dostávalo světla pomálu. Jediné, co potřebují, je výživný a dobře propustný substrát a bohatá zálivka – proto jsou pro ně ideální samozavlažovací truhlíky. Velmi rychle rostou, mají samočisticí schopnost (květy samy odpadnou a nemusí se odstraňovat) a najdeme je v krásných odstínech červené, fialové, růžové, modré nebo bílé.

Bakopa (Bacopa)

Tato letnička sice bývá umisťována na světlá stanoviště, i ve stínu ovšem nadělají její listy parádu, a přestože bude kvést méně, bez problémů rozjasní truhlík nebo zahradu. Bakopa je velmi nenáročná na pěstování – její květy samy opadávají a nemusíme je tedy odstraňovat. Stejně tak na zálivku není nijak náročná, substrát by měl být stále vlhký, ale není vhodné jej přemokřovat kvůli plísním. Jelikož je převislá, nejlépe vynikne v truhlíku nebo závěsném květináči, a pokud ji sejeme do záhonu, musíme myslet na to, že se bude hojně rozrůstat. Zajímavostí je, že se dá bakopa použít i jako akvarijní rostlina nebo vysadit na mělké části jezírek.

Načítám