Hlavní obsah

Nafouknutý dům: Bydlení pro čtyřčlennou rodinu s rudou kuchyní, domácím kinem a zimní zahradou

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Čtyřčlenná rodina tolik toužila po vlastní zahradě, včetně té zimní, že se ze stylového mezonetu přestěhovala do staršího domu, který nutně potřeboval rekonstrukci. Díky ní nyní žijí v dobře řešeném interiéru a zároveň v těsném kontaktu s přírodou.

Článek

Starší zástavba s interiérem o podlahové ploše 240 m² rodině učarovala na první pohled zahradou a svým geniem loci. Líbila se jim i dispozice celého domu, přesto ale bylo na první pohled zřejmé, že bude třeba provést jisté úpravy, aby vyhovoval životnímu stylu rodiny. To byl úkol pro designérku Kamilu Jarkovskou.

Domácí posilovna a kinoprojekce

Klíčovou potřebou bylo „nafouknout“ interiér. Při celkové rekonstrukci podstatně rozšířili dům, zejména v patře, které dřív sloužilo jako půda. Vestavěním vikýřů vznikly dva plnohodnotné dětské pokoje a společenský prostor s domácí posilovnou a kinoprojekcí. Kvůli praktičtějšímu přístupu do sklepa museli otočit schodiště. Vchází se do něj skrytými dveřmi rovnou z kuchyně.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Rodinný domek ve starší zástavbě má podlahovou plochu 240 m²Foto: Archiv Institutu bytového designu

Dům se zimní zahradou

Rodina ráda tráví čas aktivně, odpočívá při sportu nebo na výletech, proto bylo hlavní myšlenkou designérky navrhnout prostředí, kde mohou všichni načerpat energii, inspirovat se, relaxovat, přijímat návštěvy a trávit společný čas. Proto bylo důležité propojit především společenské prostory a rozdělit je na zóny podle činností.

Kuchyň tvoří srdce domu. Červená barva vzbuzuje dobrou náladu, chuť k jídlu i konverzaci. Spotřebiče a skříňky schované ve vestavěné kuchyňské lince z dubové dýhy působí velmi elegantně. Velkorysá pracovní deska přirozeně navazuje na jídelnu, kde se odehrávají mimo jiné i časté večeře s přáteli. Tlumené osvětlení a tmavší výmalba obývacího pokoje vybízí k relaxaci. Zimní zahrada propojuje dům s přírodou a zároveň nabízí klid a soukromí díky oddělení skleněnými dveřmi.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Díky zimní zahradě rodina získala kýžený těsný kontakt s přírodouFoto: Archiv Institutu bytového designu

Gaudího dlažba

Sama majitelka je designérka, proto má rodina přirozeně vřelý vztah k umění. Interiér tak zdobí obrazy a další umělecké artefakty českých i zahraničních umělců. Koncept nepřímého osvětlení vznikl ve spolupráci s ateliérem Artemide. Zařízení a nábytek pak navrhla autorka rekonstrukce na míru. Subtilní zádveří s chodbou opticky zvětšuje plastická dlažba ve tvaru hexagonu podle Antonia Gaudího, podsvícená nočním osvětlením.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku hlásit do 28. února 2022. Vítězné interiéry byly oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama