Hlavní obsah

S čím vším pomůže černé uhlí?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Všestranný přírodní prostředek, který z pleti vytáhne nečistoty a ze střev nepřátelské bakterie. Od jakých potíží uleví rostlinné, jinak také aktivní nebo černé uhlí, a jak vlastně v těle působí? Nepleťte si ho s uhlím živočišným.

Článek

Aktivní uhlí funguje jako akutní léčba plynatosti nebo průjmu. Také ho možná znáte jako přísadu produktů určených pro osobní péči, jako jsou čisticí prostředky na pleť a obličejové masky, jejichž cílem je zbavit pleť nevzhledných černých teček a jiných nečistot. Další jeho užití je na bělení zubů a uplatnění nachází i ve výživě pro schopnost vázat na sebe škodliviny a vyvádět je z těla ven.

Rostlinné vs. živočišné uhlí

Aktivní uhlí vzniká při spalování organických materiálů, jako jsou dřevo, uhlí nebo skořápky kokosového ořechu. „Dříve se užíval název živočišné uhlí, protože se vyrábělo také spalováním, ale zvířecích kostí, “ říká Lukáš Ondráček, nutriční terapeut a fitness trenér z centra Fithbzdraví.

Účinky živočišného a rostlinného uhlí jsou podobné, ale při vzniku živočišného uhlí vznikala řada nebezpečných látek, některé z nich i s rakovinotvornými účinky. Proto se přešlo na uhlí rostlinné.

Foto: E.Va, Shutterstock.com

Chcete se zbavit černých teček? Zkuste pleťovou masku s aktivním uhlímFoto: E.Va, Shutterstock.com

1. Ulevuje od plynatosti

Klinická studie zahrnující 99 účastníků, publikovaná v časopise American Journal of Gastroenterology v roce 1986, prokázala, že léčba aktivním uhlím pomohla snížit příznaky nadýmání a břišních křečí spojených s nadměrnou produkcí střevních plynů. Dávka se liší podle výrobce, ale pro úlevu od plynatosti se přípravek užívá nejméně půl hodiny před jídlem a půl hodiny po něm.

2. Pomáhá při průjmu

Černé uhlí je známým prostředkem ulevujícím při akutních průjmových stavech. Váže na sebe bakterie, které potíže vyvolávají, a společně s dalšími nečistotami je ze střev odvádí pryč. Vedlejším účinkem je černé zbarvení stolice. Abyste předešli zácpě, zapíjejte tabletky černého uhlí hojně vodou. U dospělých je za standard považováno množství 2–5 tablet 2–4x denně.

Foto: Tutatamafilm, Shutterstock.com

Pasty s obsahem černého uhlí vám paradoxně pomohou získat bělostný úsměvFoto: Tutatamafilm, Shutterstock.com

3. Snižuje cholesterol

Studie naznačují, že aktivní uhlí pomůže snížit hladinu cholesterolu, ačkoli stojí za zmínku, že nejslibnější výzkum byl proveden před desítkami let. V malé studii publikované v European Journal of Clinical Pharmacology v roce 1989 bylo sedm lidí s vysokým cholesterolem léčeno aktivním uhlím po dobu tří týdnů. Během této doby účastníci zaznamenali pokles celkového cholesterolu o 29 % a pokles hladiny špatného LDL cholesterolu o 41 %.

4. Usnadňuje práci ledvinám

Nemocným ledvinám může aktivní uhlí usnadnit práci, protože zachycuje toxiny, které by se jinak filtrovaly právě v nich. Studie z roku 2010 prováděná na pacientech v konečném stádiu onemocnění ledvin také zjistila, že společně s dietou s nízkým obsahem bílkovin černé uhlí významně snižuje hladinu kyseliny močové a kreatinu v krvi, které ledviny zvýšeně zatěžují.

Zajímavé je, že i když byli respondenti ve vážném stavu, při této experimentální léčbě ani jeden z nich nepotřeboval provedení nouzové dialýzy (náhrada funkce ledvin v organismu – očištění krve od odpadních látek, které se v ní hromadí).

„Pokud však máte problémy s ledvinami, nikdy si neindikujte aktivní uhlí sami a před použitím jakéhokoliv léčiva se poraďte s lékařem,“ upozorňuje Sandra Figalová, výživová poradkyně z kliniky Yes Visage.

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Trápí vás průjem nebo křeče z nadýmání? Vyzkoušejte rostlinné uhlíFoto: Anetlanda, Shutterstock.com

Kdo by aktivní uhlí neměl brát 

Protože může snižovat vstřebávání některých látek v organismu a účinnost některých léků na předpis, poraďte se v případě, že nějaké takové užíváte. Vyhýbat by se mu měli lidé trpící chronickými střevními a trávicími obtížemi.

Rozhodně by se nemělo užívat preventivně, hodí se při akutních stavech. V případě nadužívání totiž i u zdravých jedinců může způsobit chronickou zácpu, nedostatek některých mikroživin, jako je jód nebo selen, a snížení účinnosti léků.

Reklama

Načítám