Hlavní obsah

Otrava jídlem hrozí i při grilování! Pozor na křížovou kontaminaci

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám. Vůně dřeva, šťavnaté maso a společně strávený čas pod širým nebem – to vše je prima, ale pozor! Vysoké teploty a nevhodná manipulace s potravinami mohou snadno vést k zažívacím potížím, nebo dokonce k otravám jídlem. Jak tedy grilovat nejen chutně, ale i zdravě a bezpečně?

Článek

Grilování, jakkoli to je skvělý zážitek, může představovat značné riziko - a nejen kvůli následkům z přejedení, ale hrozí dokonce, že se přiotrávíte. Na vině bývá špatný postup grilování, zanedbaná hygiena, ale i to, že maso nepropečete dostatečně.

Jak vypadá nezdravé grilování?

Grilování provázejí obavy z přepáleného tuku, karcinogenů z kouře nebo zuhelnatělého masa. Tato rizika lze eliminovat správným postupem. „Třeba přestat maso marinovat ve velkém množství oleje a následně ho grilovat na otevřeném ohni bez možnosti regulace přívodu vzduchu. To není vůbec zdravé,“ varuje Tomáš Dytrych, gril master z webu Grilování.

Pro zdravé grilování je klíčová volba metody. Tou pravou je nepřímé grilování, kdy maso není přímo nad plamenem. Pak je to podobné jako pečení v horkovzdušné troubě. Potřebujete gril s víkem. Pokud ho nemáte, grilujte na lávovém kameni nebo tak, aby tuk neodkapával do ohně a kouř z něj nešel přímo na maso.

Naučte se nakládat maso nasucho, tedy vetřete do něj koření a nechte ho (třeba zabalené v alobalu) pár hodin uležet. „Marináda může být s jogurtem, pivem nebo vínem místo oleje. A hlavně žádné extrémní teploty ani zuhelnatělé steaky,“ dodává Tomáš Dytrych.

Hlídejte teplotu masa

Značným nebezpečím je, pokud při grilování (a tepelné úpravě vůbec) maso dostatečně nepropečete. Syrové či málo tepelně upravené maso může obsahovat nebezpečné patogeny, jako jsou Salmonella nebo E. coli.

Bezpečné minimální vnitřní teploty podle typu masa:

  • drůbež: 74 °C
  • mleté maso: 71 °C
  • ryby: min. 63 °C
  • vepřové a hovězí: 63 °C (u steaků nižší)

Správnou teplotu zkontrolujete pomocí vpichového teploměru nebo termosondy - ta je lepší při přípravě větších kusů masa.

Foto: Bondar Illia, Shutterstock.com

Při grilování dejte pozor, abyste používali na syrové maso jiné prkénko než na to hotovéFoto: Bondar Illia, Shutterstock.com

V horku pozor na bakterie už při nákupu

Letní vedra představují ideální podmínky pro množení bakterií. Na to myslete už v obchodě při nákupu. „Do košíku vkládejte jako první potraviny, které nevyžadují chlazení. Chlazené a mražené vybírejte až na konci nákupu a přepravujte je v termotaškách nebo autochladničce,“ doporučuje Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Zejména vejce, mléčné výrobky nebo maso se mohou při teplotách nad 30 °C zkazit v řádu desítek minut. Riziko zvyšuje i prudká změna teplot – například vejce přenesená z chladu do horka se mohou orosit, a vlhký povrch pak podporuje růst mikroorganismů.

Skladování potravin a křížová kontaminace

Právě při grilování, kdy se syrovým masem manipulujete mnohdy na stejném stole, kde se pak chystají přílohy a následně se jedí, je třeba dávat velký pozor na vzájemnou kontaminaci!

  • Syrové maso vždy uchovávejte a zpracovávejte odděleně od zeleniny, pečiva nebo hotových pokrmů.
  • Nepoužívejte stejné prkénko a nože na syrové a tepelně upravené potraviny. Oddělte náčiní na grilované a syrové maso.
  • Citlivé potraviny skladujte při teplotě 0–2 °C a vyndejte je těsně před tepelným opracováním nebo konzumací, nenechávejte je dlouho v teple u grilu.

Dohlédněte na správné palivo a údržbu grilu

Na kvalitu grilování má vliv i výběr paliva. Vyhněte se zbytkům dřeva ze zahrady nebo těm s lakem a nátěry. Používejte certifikované dřevěné uhlí, pelety nebo štěpku určené na grilování.

Nezapomeňte ani na čištění grilu. Zbytky jídla mohou být nejen hygienickým rizikem, ale ovlivní i chuť a životnost grilu. „Po každém grilování důkladně vyčistěte grilovací rošt kartáčem. Pravidelně ošetřujte vnitřek grilu, ideálně speciálními čisticími prostředky. Pokud grilujete více várek masa, čistěte rošt i během přípravy,“ připomíná Tomáš Dytrych.

Grilovací sezona

Grilovací sezona odstartovala! Nechte se inspirovat recepty, které si zamilujete. Je libo šťavnatý burger, lahodný dip nebo svěží salátek jako přílohu?

Burgery

Dipy a omáčky

Saláty

Související témata:

Načítám