Hlavní obsah

Sklizeň rajčat je tu! Co dělat, aby vydržela co nejdéle? Trhejte je se stopkou a nedávejte do lednice

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se přehouplo do druhé poloviny a sezona sklizně rajčat jak ve skleníku, tak na záhonu je v plném proudu. Pokud ale chcete mít úrodu bohatou a zdravou, je třeba dodržovat několik základních pravidel.

Článek

Rajčata jsou nedílnou součástí snad každé užitkové zahrady. Mnozí zahrádkáři si mezi sebou vyměňují sazenice a vytvářejí si i vlastní odrůdy, takže druhů, velikostí a barev je nepřeberné množství. Ideální prostředí mají ve skleníku, ale i na běžném záhonu můžete vypěstovat spoustu chutných plodů. Kromě klasických tyčkových odrůd, které znáte ze zahrádek babiček, jsou v poslední době populární keříkové odrůdy, které můžete pěstovat i na balkoně nebo terase.

Sklízení rajčat

Pokud jste rostlině věnovali správnou péči a včas vyštipovali boční větve, můžete se těšit z hojné úrody vlastních rajčat několik týdnů. Základem je sklízet je včetně stopky, aby se dala déle skladovat. Stejně jako vyštipování i trhání plodů je nejlepší dělat ručně bez použití zahradních nůžek, skrze které by se na rostliny mohly přenést nemoci. Existují dvě možnosti, kdy rajčata sklízet, a každý zahrádkář má své léty ověřené postupy a vylepšení.

První způsob je trhání již plně zralých plodů, kdy je třeba především dávat pozor, aby rajče nepřezrálo a neprasklo. V plné sezoně je tak bude někdy třeba sklízet každý den. Druhou (a méně využívanou) možností je sklízet rajčata dříve, než jsou plně zralá. Sbírají se ve chvíli, kdy jsou teprve oranžová a poté se nechají dodatečně dozrávat.

Velkou chybou, kterou dělá mnoho zahrádkářů, je přílišné otrhávání listů. Rostlinu tím připravíte o potřebnou energii, která by se jí hodila k vytvoření dalších plodů. Pokud je tedy sezona v plném proudu, odstraňujte jen ty listy, které jsou nevzhledné. To neplatí o konci sezony, kdy potřebujete, aby poslední úroda rajčat dozrála před prvními mrazíky. Právě díky odstranění vrcholku rostliny a listů, které plody stíní, se k plodům dostane více světla, čímž rychleji dozrají. Také tím zamezíte šíření plísní a hub, které ve vlhku pod listy prosperují.

Foto: wertinio, Shutterstock.com

Rajčata sklízejte vždy se stopkouFoto: wertinio, Shutterstock.com

Dozrávání rajčat

Pokud je sezona již u konce, ale na rostlinách stále ještě visí zelená rajčata, můžete je zachránit hned několika způsoby. Jedním je vytrhnout celou rostlinu a pověsit jí kořeny vzhůru na teplé, ale tmavší místo. Pokud máte rajčata keříková, můžete je přesadit do přenosných nádob a vzít do interiéru, kde budou mít dostatek času a tepla, aby dozrála.

Otrhat můžete také jednotlivé plody a umístit je například do bedýnky vystlané novinami a umístit je buď za okno na světlo, nebo opět do tmavší místnosti. Je nutné si uvědomit, že rajčata, která byla utržená zelená, nebudou mít po dozrání tak výraznou chuť a vůni, jako kdyby dozrála přímo na rostlině. To ale nevadí, pokud je použijete například na vaření nebo při zavařování. Navíc díky dodatečnému dozrávání po utržení déle vydrží.

Je nutné je pravidelně kontrolovat a kusy zasažené plísní nebo hnilobou okamžitě likvidovat, aby nenakazily ostatní. Velký pozor je třeba dát na rajčata zelená, ta je sice možné po tepelném zpracování využívat v kuchyni, ale syrová jsou jedovatá. Stejně tak po tepelném zpracování je možné je využít jen ke kyselým nebo slaným receptům, nikdy je nekombinujte s cukrem, který jedovaté látky v rajčatech stabilizuje.

Skladování rajčat

Teplota při skladování rajčat nesmí klesnout pod 10 stupňů Celsia, z čehož vyplývá, že lednice je pro ně zcela nevyhovující. Ideální je jejich skladování v teplotě kolem 15 stupňů, protože v nižších teplotách ztrácejí rajčata chuť i vůni. Ideální tak může být sklad nebo sklep.

Pokud je vaše úroda větší, než zvládnete momentálně upotřebit, existuje spousta receptů, jak je uchovat až do jara. Můžete je mrazit, zavařovat i sušit. „U nás byl vždy oblíbený vlastní kečup a protlak, je to jednoduché a je možné je spotřebovávat během celého roku,“ říká zahrádkářka Lenka Matoušková. „Rajčata jednoduše nakrájíte, dáte do vysokého pekáče, přidáte podle chuti cibuli, ocet, cukr, sůl a různé koření – nejčastěji bobkový list, pepř, sladkou papriku a nové koření – a po upečení, rozmixování a propasírování je kečup na světě.“

Načítám