Hlavní obsah

Trvalky vnesou do tmavých koutů zahrady barvu a jas. Navíc jsou nenáročné na pěstování

Foto: Green House, Shutterstock.com

Foto: Green House, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho zahrádkářů touží po pestré zahradě nejen na sluníčku, ale také ve stínu. Je spousta rostlin, kterým stín příliš nesvědčí, a tak vám místo radosti přinesou spíše starosti a zbytečnou práci navíc. Existuje však mnoho trvalek, které stín zvládají, nejsou náročné a rozzáří tmavé kouty.

Článek

Trvalky, známé také jako pereny, jsou víceleté nedřevnaté rostliny a tvoří podstatnou část okrasných zahrad. Máte místo ve stínu a toužíte ho rozsvítit nenáročnou barevnou vegetací, jež něco vydrží? Přinášíme tipy na rostliny, které to zvládnou a budou vám dělat jen radost.

  • Jste příznivci bezúdržbového zahradničení? Pak jsou pro vás trvalky jako dělané. Musíte ale myslet na jednu věc: jelikož u většiny druhů přezimuje jen jejich podzemní část, je po sezoně nutné odstranit nevzhledné suché části rostlin.

Jak na trvalky do stínu? Jako v lese

U tmavých koutů jsou někdy zahrádkáři na rozpacích a nevědí, čím je osázet, aby byla i tato místa pěkná. Zahradní architektka Michala Jínová ze společnosti Lopour zahrady má šikovný tip: „Stinná a vlhčí stanoviště vybízejí k vytvoření lesního zákoutí. Trvalkou, která je téměř k nerozeznání podobná dvouleté krásce pomněnce, je vznešený pomněnkovec velkolistý (Brunnera macrophylla). Krásná modrá nebo bílá kvítka působí křehkým dojmem a listy mohou být i dvojbarevně žíhané.“

A jak na to? „Třeba pomněnkovec je lepší vysazovat ve skupinové výsadbě, kde bude pohromadě například šest rostlinek, než ho vysazovat solitérně. Pak pokryv opravdu působí jako lesní květena,“ radí Michala Jínová.

Které další trvalky pomohou prosvětlit i tmavé kouty zahrady?

Čemeřice (Helleborus)

Čemeřice jsou jedny z prvních trvalek, které brzy na jaře ozdobí zahradu. V některých případech dokonce kvetou už v prosinci, a květy tak můžete ozdobit štědrovečerní stůl! Květy bývají buď bílé, nebo mívají nezvyklé tlumené odstíny růžové až fialové, a pokud je po odkvětu neodstřihnete, budou zdobit zahradu i nadále. Dnes již snadno seženete plnokvěté odrůdy anebo rostlinky se zajímavou kresbou okvětních lístků.

Na pěstování nejsou nijak náročné, stačí dát pozor, aby měly dostatek vláhy. Zajímavostí je, že pokud po rozkvetení přijde nárazově prudké ochlazení, květy čemeřice se zkroutí a po oteplení se znovu rozvinou v původní kráse.

  • Při vysazování si musíte dobře promyslet stanoviště, čemeřice mají totiž velmi citlivé kořínky a nesnášejí přesazování. Pokud je přesto přesadíte nebo rozdělíte, musíte počítat s tím, že několik let téměř nepokvetou.

Bohyška (Hosta)

Bohyšky neboli funkie jsou okrasné především svými listy. Mají velkou škálu barev od téměř bílé až po tmavě fialovou a obzvláště zajímavé jsou panašované (žíhané) odrůdy. Rostou v trsech, a jsou proto vhodné ke skupinovým výsadbám – velmi zajímavého efektu například docílíte, když společně vysadíte různé barevné variace bohyšek nebo k nim přidáte čemeřice.

Květy bohyšek bývají trochu neprávem považovány za nezajímavé, ovšem ve stínu pod stromy zvládnou jejich dlouhé zvonce na vysokých stvolech vyčarovat téměř pohádkovou atmosféru začarovaného lesa.

Dlužicha (Heuchera)

Co se barevnosti listů týče, hosty předčí snad jen dlužichy. Jejich neuvěřitelná barevná škála zahrnuje i pestré červené nebo žluté odstíny a jsou mezi nimi i druhy s nádhernou kresbou listů. Bonusem je, že zahradu zdobí po celý rok, včetně zimy. Také jejich růžové, bílé nebo červené zvonkovité květy na dlouhých tenkých stoncích jsou velmi dekorativní a hodí se i k řezu. Nejsnáz ji rozmnožíte dělením, a pokud chcete stále krásné záhony, je vhodné výsadbu zhruba jednou za šest let omladit.

  • Chcete, aby dlužicha kvetla opakovaně? Květy seřezávejte a občas rostlině dopřejete vzpruhu v podobě kompostu.

Čechrava (Astilbe)

Typickým znakem čechravy jsou její květy – podobají se barevným chocholkám cirkusových koní. Jsou nepřehlédnutelné jak na zahradě, tak i ve váze, a dají se dokonce i sušit. Kvete v červnu a červenci a vybírat můžete z barevných variací bílé, žluté, růžové, červené a fialové. Je naprosto mrazuvzdorná, nevyžaduje speciální péči a její trsy můžete na jaře a na podzim jednoduše dělit.

Ostřice (Carex)

Jedná se o velmi vyhledávané okrasné trávy, které dorůstají do výšky něco kolem 40 cm, a přestože jejich květenství, která se objevují v červnu a červenci, nejsou nijak výrazná, jednoduché travní trsy určitě ozvláštní. S oblibou se používají k oddělení jednotlivých částí zahrady, jako porost kolem jezírek nebo jako zajímavé doplnění skupinových výsadeb.

Kapradiny (Polypodiophyta)

Kapradiny jsou velmi oblíbené především v přírodních zahradách a svým vzdušným vzhledem vám pomohou vykouzlit atmosféru lesa. Prosperují i ve velmi stinných a vlhkých částech zahrady a pěstovat je můžete také v nádobách (hodí se i do koupelny). V našich polohách nemají problém s mrazem a jediným zásadním nárokem na pěstování je dostatečně vlhké stanoviště.

  • Podle druhu kapradiny preferují kyselou, nebo zásaditou půdu, musíte k tomu tedy přihlížet již při výběru.

Načítám