Hlavní obsah

Nízkonákladová rekonstrukce apartmánu u Klínovce: Vsadili na dekorace a motivy hor

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní hotel v Loučné pod Klínovcem dostal nový život. Po přestavbě vzniklo šest jednotek, které putovaly k různým vlastníkům. O jeden z této šestice horských apartmánů se postarali bytoví designéři, kteří měli za úkol najít nízkonákladové, praktické, ale zároveň osobité řešení.

Článek

Plán byl jasný. Hotel Star 2 ležící v malebné krušnohorské krajině už neměl být hotelem. Stal se developerským projektem, který nechal vzniknout šesti horským apartmánům. Investor, pro nějž návrh interiéru připravila designérka Halka Freidingerová ze studia In2, si vybral jednotku v druhém patře s výhledem do tří světových stran. Šlo mu o to, vybavit apartmán tak, aby to vyšlo levně. Zároveň chtěl praktický rekreační příbytek pro svoji rodinu, ale také aby vyhovoval krátkodobým pronájmům. Proto bylo třeba zaměřit se na dostatek spacích míst i estetiku prostor.

Ubytování pro šest lidí

Byt není nijak zvlášť velký. Má dispozici 2+kk a podlahová plocha činí 64 metrů čtverečních. Každopádně nový majitel si nemovitost pořídil mimo jiné proto, aby ji mohl čas od času pronajmout, bylo třeba proto vymyslet maximum spacího prostoru. Kromě ložnice s manželskou postelí je tu také patrová postel a rozkládací gauč. Naopak zde najdete méně úložných prostor, než je v bytech s podobnou dispozicí běžné. Počítalo se s tím, že jak majitel, tak návštěvníci zde nebudou přebývat déle než několik dní.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Z obývacího pokoje je vidět na údolí potoka Bílá vodaFoto: Archiv Institutu bytového designu

Žádný nábytek na míru

Vzhledem k tomu, že rekonstrukce měla být nízkonákladová, ale zároveň proběhnout rychle, majitelé si přáli veškerý nábytek odebrat od jedné firmy s dodáním v jednom, maximálně dvou termínech. Z toho důvodu vybírali běžný sortiment a o nábytku řešeném na míru nebyla ani řeč. V zásadě se postupovalo způsobem – pořídit jen to, co je skutečně potřeba.

Autorka interiéru se ale posléze musela vypořádat s menším zabydlením prostoru, aby byt působil příjemně a útulně. Proto hodně pracovala s bytovým textilem, ale také dekoracemi. Za zmínky stojí především horské motivy, které prostupují celým bytem.

Místa kolem Klínovce

Hlavní motiv dekorující dlouhou stěnu obývacího pokoje představuje pohled na lanovku vedoucí na vrchol Klínovce. Detail z této malby se pak objevuje i v ložnici nad postelí, kde je ohraničený malovaným rámem.

Důležitým prvkem vedle nástěnných maleb jsou kulatá plátna v předsíni, která částečně zakrývají jističe. Ty bohužel nebylo možné umístit na méně viditelném místě. Obraz lze jednoduše sundat, otevřít dvířka od jističů a pak jej opět pověsit. Motivy na malbách a na fotografiích v barevných oválných rámečcích v ložnici jsou místa, která obyvatelé příbytku mohou v okolí navštívit.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox. Tento projekt se stal vítězem kategorie Hlasování veřejnosti - Cena ČSOB Stavební spořitelny.

Načítám