Hlavní obsah

Proměna kuchyně za pár korun: Jak natřít dvířka kuchyňské linky

Foto: Daniel Čáha, Natálie Hrdá

Foto: Daniel Čáha, Natálie Hrdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebovala by vaše kuchyňská linka vyměnit, nebo alespoň modernizovat, ale na velkou renovaci nemáte právě čas ani peníze? Můžete se toho chopit sami a natřít kuchyňská dvířka. Není to nijak extra složité, nestojí to majlant a celá kuchyň vám omládne před očima!

Článek

Chcete, aby dostala vaše kuchyň nový a modernější šmrnc, ale nechce se vám do veliké a nákladné výměny? Pak je možné pustit se do něčeho menšího, co ovšem změní kuchyňskou linku k nepoznání: Natřete dvířka! Právě ta jsou totiž pro vzhled linky i celé místnosti zásadní. Je to levná a rychlá varianta rekonstrukce kuchyně. Jak na to?

Jak natřít kuchyňská dvířka

Jako první je nutné zjistit, v jakém stavu dvířka jsou a z jakého jsou materiálu. Dřevěná dvířka lze jen obrousit a natřít. Dvířka s lepenou fólií mohou být tvrdší oříšek – záleží na tom, v jakém je fólie stavu. Pokud se neloupe, pak ji stačí jen zdrsnit brusným papírem, umýt, odmastit a natřít. Jestliže se loupe, pak je potřeba ji celou sloupnout, povrch obrousit a teprve poté natírat.

  1. Dvířka sundejte. Jak na to? „Každou skříňku nejprve označte číslem nebo písmenem. Poté odmontujte všechny zásuvky a dvířka a označte je číslem odpovídající skříňky, abyste je po nátěru vrátili na správné místo,“ radí Adéla Kadlečíková z Hornbachu.
  2. Povrch dvířek důkladně odmastěte. Pečlivě je omyjte vodou se saponátem, ale lze použít i ředidlo – to dělejte vždy jen v dobře větratelném prostoru.
  3. Zatmelte různá drobná poškození, a pokud máte v plánu vyměnit úchytky, pak tmelem zaplňte také všechny dírky po šroubcích.
  4. Povrch dvířek jemně zbruste brusným papírem a poté důkladně odstraňte vzniklý prach: plochu řádně otřete vlhkým hadříkem nebo ji vyluxujte hubicí s kartáčovým nástavcem.
  5. Jako první naneste izolační základní nátěr. Vždy ho aplikujte teprve po důkladné přípravě povrchu a nechte ho schnout tak dlouho, jak doporučuje výrobce v návodu.
  6. Na základní nátěr následuje nanášení zvolené barvy. „Je třeba nanést ji ve dvou vrstvách. První překryje původní vzor anebo barvu, druhá vrstva skryje případné poslední nedostatky,“ říká Adéla Kadlečíková. Při práci a schnutí vždy dodržujte návod výrobce na konkrétní barvě!
  7. Naneste ochrannou vrstvu. Až druhý nátěr zaschne, je vhodné aplikovat ještě ochrannou vrstvu vosku nebo laku, zvýšíte tak odolnost a trvanlivost své snahy.
Foto: Archiv Balakryl

Aby nový nátěr lépe držel, musíte dvířka před změnou barvy obrousit. A pokud máte dvířka pokrytá poškozenou fólií, pak je nutné ji ze všeho nejdřív sloupnoutFoto: Archiv Balakryl

Tip od designérky: Nebojte se barev!

Bohaté zkušenosti s renovací kuchyní i koupelen má interiérová designérka Natálie Hrdá. Jaký odstín si pro modernizaci kuchyně vybrat? „Možná se při barvení starých dvířek automaticky uchylujete k bílé klasice. Než se tak ale rozhodnete, zkuste se zamyslet nad výraznějšími odstíny,“ doporučuje a doplňuje: „Originálně a zároveň neutrálně působí například šedozelené nebo i čistě šedé tóny. Barvu můžete koupit v daném odstínu nebo si ji nechat namíchat dle libosti.“ A když vás odstín omrzí, už víte, jak ho jednoduše změnit.

Podívejte se, jak vypadá renovace kuchyně podle Natálie Hrdé. Linka, pracovní deska i spotřebiče zůstaly, ale dvířka a obklady získaly nový nátěr a vyměnily se úchytky. A rozdíl je opravdu znát:

Načítám