Hlavní obsah

Rekonstrukce kuchyně: jak by měla být linka ideálně vysoká a v jaké jsou výhody lesku a matu

Foto: vanitjan, Shutterstock.com

Foto: vanitjan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařizujete novou kuchyň nebo plánujete renovaci té stávající? Jednou z nejdůležitějších věcí, na kterou je třeba se zaměřit, je kuchyňská linka. Přečtěte si, co všechno je nutné brát do úvahy při jejím výběru.

Článek

Jaké požadavky by měla splňovat vysněná kuchyně? Měla by být praktická a funkční, měli byste se v ní cítit dobře a měla by se vám líbit. A jejím základem je kuchyňská linka. Jenže jak vybrat tu pravou? Víme, co se vyplatí sledovat a podle čeho se rozhodovat.

1. Dostatečná hloubka

Standardní hloubka kuchyňské linky bývá 60 cm, což by mělo poskytnout dostatek prostoru pro práci i případné zabudování vestavných spotřebičů. Hloubka skříněk pod deskou, kam se nechystáte instalovat sklokeramickou varnou desku či plynový sporák, může být o něco menší a pohybovat se okolo 50 cm.

Počítat byste měli také se zajištěním dostatečného místa pro svůj pohyb při vaření. Prostor před linkou by měl být široký alespoň jeden metr, minimální šířka kuchyně by tak měla být přinejmenším 160 cm. To může být problém v úzkých místnostech: Jak zařídit úzkou kuchyň?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Aby se na pracovní desce dobře pracovalo, musí být kuchyňská linka dostatečně hlubokáFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

2. Ideální výška

Výška kuchyňské linky, respektive její pracovní desky, se nejčastěji pohybuje od 85 do 95 cm. Při výběru se rozhodujte především podle výšky člověka, který ji bude používat nejčastěji. Pro lidi vysoké do 175 cm je vhodná pracovní deska ve výši 85 cm, osoby do 185 cm ocení desku ve výšce 90 a lidé nad 185 cm nejvyšší – 95 cm. Horní skříňky by měly být umístěné přibližně 50 cm nad pracovní deskou.

Ergonomická pravidla doporučují, aby varná zóna byla o 10 cm nižší než běžná pracovní deska a mycí zóna naopak o 10 cm vyšší. Sníží se tím sice zátěž pro záda, v běžných kuchyních ovšem takové rozvržení příliš často nenajdete a zejména v malých místnostech se nedoporučuje. Pracovní deska se tím opticky zmenší a malou místnost udělá pocitově stísněnější. Takové řešení je tedy vhodné tam, kde jsou jednotlivé zóny oddělené a mycí či varná se nachází na kuchyňském ostrůvku.

3. Vhodné materiály

Pro pohodlnou práci je důležitá i délka pracovní desky – měla by být alespoň 70 cm. Snažte se také o co nejefektivnější umístění kuchyňských spotřebičů. Sporák i dřez by v ideálním případě měly mít z obou stran volnou pracovní desku širokou minimálně 30 cm.

Neméně důležitý je materiál pracovní desky. Cenově nejdostupnější je lamino a PVC, útulnou atmosféru zajistí přírodní dřevo – nejvhodnější jsou buk, javor, olše či ořech. A milovníci luxusu, kteří si to nechají něco stát, mohou sáhnout po skle a kameni.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jestli vám to prostory v kuchyni dovolí, nechte z obou stran sporáku volnou pracovní deskuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Praktické rozložení

Když vám to vaše kuchyně dovolí, pořiďte si troubu oddělenou od varné plochy a umístěte ji do výšky pasu až očí. Nebudete se k ní muset ohýbat a s horkými plechy se vám bude mnohem lépe a bezpečněji manipulovat. Ve výšce očí by měla být i mikrovlnka.

Myslete na to, že sporák by neměl být pod okny: vlivem vysokých teplot jim hrozí poškození až prasknutí. Blízkost oken je nevhodná i pro umístění dřezu, pokud ho ale jinam dát nemůžete, zvolte takovou výšku vodovodní baterie, aby šlo okno dobře otevírat.

5. Nadčasové barvy

Inspirovat se kuchyňskými trendy je fajn, při výběru by však neměly být jedinou prioritou. V dobrém případě totiž linka vydrží dvacet i více let a za tu dobu se v módě vystřídá opravdu pěkné množství hitů.

Proto je dobré následovat jen to, co se vám skutečně líbí a o čem víte, že se vám to rychle neokouká. Kuchyňskou linku a další výrazné prvky je dobré sladit do neutrálu, třeba do teplejších odstínů bílé, a podle novinek na trhu obměňovat jen menší doplňky a dekorace.

Foto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

Při výběru barev a materiálů se soustřeďte spíše na neutrální volby, k nim pak můžete v průběhu let vybírat libovolné doplňkyFoto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

6. Správný povrch

V neposlední řadě vás čeká rozhodování, zda si pořídit linku lesklou, nebo matnou. Lesklé skříňky jsou sice moderní, elegantní a dobře odrážejí světlo, takže opticky zvětšují prostor, na druhou stranu se na nich snáze chytají skvrny, otisky prstů a prach.

Matný povrch působí útulněji a nedokonalosti jsou na něm naopak méně vidět, jenže se hůře čistí. Vybírat byste proto měli hlavně podle dispozic místnosti a svých nároků na jednoduchost úklidu.

Reklama

Načítám