Hlavní obsah

Nostalgický dům v japonském stylu. Prvorepubliková vila prošla kompletní rekonstrukcí

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvorepubliková vila byla záměrně postavená v historizujícím stylu, aby se zdálo, že na pražském předměstí stojí dlouhá léta. Přestože se nyní dočkala zásadní rekonstrukce, stále působí nostalgicky, zároveň ale poskytuje pohodlné a moderní útočiště.

Článek

V rezidenční lokalitě na jednom z prvních pražských předměstí vznikla před více než sto lety vila v nostalgickém historizujícím stylu. Někdejší obyvatelé si přáli, aby přirozeně zapadla do okolního prostředí. A přísnou modernou se nenechali unést ani současní majitelé, kteří chtěli stavbu upravit k modernímu bydlení. O návrh a realizaci interiéru domu poeticky přezdívaného Pod Vrškem se postarali architekti Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková a Lenka Juračková z ateliéru No Architects.

Malé velké změny

I když bylo od začátku jasné, že si nemovitost vyžádá kompletní rekonstrukci, autoři věděli, že se nebudou snažit být radikální. Naopak na první pohled má stále stejný kabát, jen čistší a praktičtější. Dům opravili, zateplili a zmodernizovali jeho útroby tak, aby se sice vyřešily všechny nedostatky, ale zároveň to vypadalo, že se zas tolik nezměnilo. Jak technická, tak povrchová část rekonstrukce proběhla s maximálním citem k původnímu architektonickému záměru.

Komfort moderního bydlení

O teplou vodu na mytí ve třech koupelnách, stejně jako o topení se po rekonstrukci stará tiché tepelné čerpadlo. Tepelnou stabilitu přízemní části domu pak zajišťuje podlahové vytápění, zatímco v suterénu s fitness a v patře s ložnicemi a šatnou je možná individuální a rychlá regulace topnými tělesy. Mezi další moderní vymoženosti patří také možnost hospodaření se zachytávanou dešťovou vodou nebo sofistikovaná elektroinstalace zahrnující bezpečnost i uživatelský komfort.

Dotek Japonska i Velké Británie

Kromě kompletní technické modernizace prošla vila změnou dispozice. Došlo k přímému propojení kuchyně se zahradou, načež podlahovou plochu rozšířili díky přístavbě. Nově tak v původním duchu vznikly další dva pokoje a koupelna. V interiéru také promítli cestovatelské zážitky majitelů, tedy náklonnost k Japonsku a Velké Británii, což je patrné třeba na prostírání, nástěnných dekoracích i doplňcích. Jako poctu původním stavebníkům přidali jedny speciální dveře do dětského světa fantazie, kam může každý dospělý jen pokorně na kolenou.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Do devátého ročníku soutěže mohou autoři z Česka a Slovenska přihlašovat interiéry, které byly dokončeny v průběhu roku 2023. Uzávěrka přihlášek je 28. 2. 2024. Vítězové budou vyhlášeni jako obvykle v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám