Hlavní obsah

Malý byt 1 + 1 zrekonstruovaný za minimální náklady tak, aby se pohodlně vešla celá rodina

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblíbené lokalitě pražských Vinohrad se nachází 1+1. Malý byt nutně potřeboval upravit dispozici. S minimálními náklady našli majitelé řešení, které na podlahové ploše 50 metrů čtverečních umožní bydlení nejen mladému páru, ale v budoucnu i jejich dětem.

Článek

Když se rekonstruují malé starší byty, největší výzvou bývá navrhnout takovou dispozici, aby odpovídala současnému stylu bydlení. Také to byl hlavní úkol pro designérku Lucii Bobákovou, která se postarala o novou podobu malého vinohradského bytu. Nový interiér vznikl ovšem bez velkých stavebních zásahů, přičemž vybavení vybrali převážně z běžných obchodů s nábytkem.

Atypická obývací část

Vymyslet praktickou, pohodlnou dispozici v bytě o podlahové ploše 50 m2 je zpravidla hra o každý ždibec místa. Rekonstrukce tohoto bytu byla ovšem ještě náročnější. Mladí majitelé pracovali s velmi omezeným rozpočtem, autorka proto musela minimalizovat nákladné stavební zásahy. Dispozice tedy zůstala 1+1, ovšem změnila se funkce jednotlivých místností. Obývací pokoj s kuchyňským koutem umístili do menší z místností – byla to původně kuchyň úzkého obdélníkového tvaru, poměrně složitě využitelná.

V úzké obývací části je nyní nejen tradiční pohovka, ale také atypické sezení, které vzniklo zabudováním lavice ve výklenku u okna. Do výklenku autorka umístila rovněž pracovní stůl, který je stejně jako lavice vyrobený na míru. Díky malebnému výhledu na vinohradské ulice a kvalitnímu přirozenému osvětlení se z tohoto malého místa stalo oblíbené útočiště majitelů. Zbytek vybavení autorka vybrala jednoduše v Ikei.

1+1 pro jednotlivce i mladou rodinu

Prostorná ložnice čtvercového tvaru v tuto chvíli slouží pouze pro spaní a provizorní odkládání oblečení. Autorka totiž chtěla ponechat byt flexibilní pro další dobudování odkládacích prostor, pracovního místa, dětského koutku, případně dalšího zařízení, které bude nutné po založení rodiny.

Zařizovací předměty, sanita a podlahy jsou z běžné sítě hobby marketů. Stejně jako drobné dekorace, které jednoduchý, nízkonákladový interiér zútulňují. Do budoucna se počítá, že spolu s životními změnami i zlepšením finanční situace proběhnou ještě další změny.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám