Hlavní obsah

Stojí vás bydlení více než 30 % příjmů? Můžete si zažádat o příspěvek. Na co dalšího máte nárok?

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staly se pro vás ceny energií a náklady na bydlení noční můrou a musíte se hodně snažit, abyste po jejich zaplacení měli peníze na běžný život? Pak byste měli vědět, kde je pro vás nachystaná případná pomoc a jaké existují možnosti.

Článek

Náklady na bydlení a energií už jsou tak vysoké, že se mohou dostat do úzkých i rodiny, které zatím nikdy nemusely o nějaké podpoře od státu ani uvažovat. Ovšem teď se hodí vědět, kde a jaká pomoc čeká.

Příspěvek na bydlení

Sečtěte všechny příjmy v rodině a také všechny výdaje, které se pojí s bydlením: nájem, energie, vodné a stočné atd. Spolknou víc než 30 % čistých příjmů, v Praze 35 %? Pokud ano, pak můžete získat příspěvek na bydlení – průměrně je to 4 100 Kč. Žádat o něj mohou nájemníci i majitelé domu či bytu. K žádosti přiložte doklady o příjmech a výdajích – ať výpisem z účtu, nebo ofocenou složenkou či vyúčtování služeb a energií. Žádost lze podat on-line nebo přímo na nejbližším úřadu práce. O příspěvek lze žádat zpětně až tři měsíce. Tip: Podrobný návod, jak žádat o příspěvek na bydlení.

Příspěvek na živobytí

Rodiny i jednotlivci s velmi nízkými příjmy mohou požádat o příspěvek na živobytí – tedy na stravu, ošacení, obuv a základní hygienické potřeby. Musíte ale prokázat, že děláte všechno pro to, abyste si víc vydělali, tedy že třeba nesabotujete snahy najít si práci. Pokud úřad práce nárok schválí, určuje se individuálně a v případě více členů jedné domácnosti se částky sčítají: výpočet se odvíjí od výše existenčního a životního minima. K žádosti se dokládají příjmy a výdaje osoby či domácnosti, a to buď on-line, nebo osobně na úřadu práce.

Ani tyto příspěvky nestačí? Lze si požádat i o doplatek na bydlení a v případě nenadálých událostí i o dávku mimořádné okamžité pomoci. O nároku na ně se poraďte také na úřadu práce.

Foto: Lazy_Bear, Shutterstock.com

Místo tepla z radiátoru svetr? I tak mohou vypadat úsporná opatření v domácnostech. Otázka je, zda to bude stačit…Foto: Lazy_Bear, Shutterstock.com

Zastropování cen energií

Díky zastropování cen elektřiny a plynu si můžete rámcově vypočítat náklady na topení i provoz domácnosti. Strop je 6 Kč za Kwh elektřiny a 3 Kč za Kwh plynu (včetně DPH) a k tomu je nutné připočíst ještě distribuční poplatky. Většina dodavatelů energie už oslovila klienty a potvrdila novou cenu či to, že se pro ně cena díky dřívější fixaci nemění. V každém případě se vyplatí nastavit reálnou výši záloh! Zastropování platí zatím na rok 2023, výše cen se může i v této době měnit. Kalkulačka: Kolik ušetříte na zastropování energií?

  • Chcete o zastropování cen vědět víc nebo se zeptat na svou konkrétní situaci? Zavolejte na linku 1212, kde vám v pracovních dnech od 8 do 16 hodin operátoři poradí.

Úsporný tarif

Do konce roku bude fungovat i úsporný tarif. Nejvíc se projeví na vyúčtování, která chodí v tuto dobu. Od výsledné částky by vám mělo být odečteno 2 000 až 3 500 Kč podle využívané sazby. Částka na vyúčtování by měla být nižší také díky odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje (cca 599 Kč za MWh) od tohoto října do konce roku 2023.

Dotační programy

Spoléhat na to, že ceny energií zásadně klesnou, asi moc nejde. Trend úspor a přechodu na obnovitelné zdroje je také daný – proto se vyplatí přemýšlet třeba o využití solární energie a instalaci tepelného čerpadla anebo o lepším vytápění. To vyžaduje nemalé počáteční investice. Pomoci by vám mohly tyto dotační programy:

1. Nová zelená úsporám: Z tohoto programu lze získat až 50 % pořizovacích nákladů, připraveny jsou výhodné balíčky pro rodinné domy. Při podávání žádosti není třeba dokládat příjmy, vyřízení trvá obvykle dva až tři měsíce. Dotace lze použít laicky řečeno na výměnu již nehospodárných druhů vytápění – tedy například starého kotle na tuhá paliva, ale i elektrokotle nebo klasických kamen za tepelné čerpadlo nebo na pořízení fotovoltaické elektrárny či nabíjecí stanice pro elektromobil.

2. Čistá energie Praha (ČeP): Program je určen fyzickým osobám, bytovým družstvům a společenstvím vlastníků na území hlavního města. Pro byty či rodinné domy lze získat dotaci až 100 000 Kč, pro bytové domy maximálně 400 tisíc. Poslouží na výměnu plynového či elektrického kotle na tepelné čerpadlo, instalaci fotovoltaických systémů k pokrytí vlastní spotřeby elektřiny nebo výměnu lokálního topidla za centrální vytápění nebo náhradu starého plynového kotle za kondenzační či elektrický.

3. Kotlíkové dotace: Byly určeny pro domácnosti s nižšími příjmy, které potřebovaly vyměnit starý neekologický kotel. Maximální výše příspěvku byla 180 000 Kč. Příjem žádostí byl ukončen k  31. 8. 2022, ale ministerstvo životního prostředí plánuje ještě letos nabídnout krajům další peníze na pokračování. Pro zjištění aktuální situace sledujte stránky Státního fondu životního prostředí ČR.

Reklama

Načítám