Hlavní obsah

Dům inspirovaný Anglií a USA. Zrušili celé patro, zařídili pokoj fotbalisty a přidali parádní terasu

Foto: Archiv designérky

Foto: Archiv designérky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům čtyřčlenné rodiny je inspirovaný anglickými a americkými interiéry. Je útulný, ale prostorný a vzdušný, a to i díky tomu, že oproti původnímu plánu zrušili horní patro a otevřeli celý prostor obývacího pokoje.

Článek

Čtyřčlenná rodina se z velkého bytu s dispozicí 3+kk přestěhovala do rodinného domu na okraji města ve Zlínském kraji. Pozemek na ně podle jejich slov „zbyl“, byl jedním z posledních, takže si nemohli příliš vybírat. Nakonec ale zjistili, že to díky nádhernému výhledu byla vlastně výhra.

Včas na klientské změny

Bungalov nabízí užitnou plochu 175 metrů čtverečních. Už při výstavbě se k projektu dostala interiérová designérka Veronika Boráková, kterou majitelé oslovili na základě referencí získaných na internetu i od kolegy z práce.

„Ve chvíli, kdy mě oslovili, byla hotová základová deska. Byl tedy ještě čas i na klientské změny. Například v chodbičce před dětskými pokoji jsme nechali dovyzdít šatní skříň, která tam původně vůbec nebyla. Místnost, jež byla plánovaná jako samostatná jídelna, jsme přepažili, čímž vznikly dva prostory – pracovna a technická místnost s pračkou a sušičkou. Jídelní stůl jsme pak umístili do kuchyně,“ popisuje designérka.

Zrušení horního patra

Největší změna se týkala zrušení schodiště a plánovaného horního patra. Prostor obývacího pokoje se otevřel až do štítu s přiznanými trámy a střešními okny. Tato radikální úprava majitele nadchla. „Obývací pokoj je díky tomu úžasně vzdušný, myslíme si, že otevření prostoru má zásadní vliv na celkovou pohodu v domě,“ říká majitel.

Inspirace ze zahraničních pobytů

Co se stylu týče, měli majitelé hrubou základní představu. Nějakou dobu totiž žili v Anglii a Spojených státech, kde se nechali inspirovat místními tradičními interiéry. Svou představu svěřili designérce a dále jí nechali volnou ruku, což se ukázalo jako správná volba. Ta jejich sny převedla do reality.

Ve vstupním, obývacím a kuchyňském prostoru je masivní dřevěná podlaha, v dětských pokojích a ložnici pak kvalitní celoplošný koberec s vysokým a hustým vlasem. K celkové útulnosti přispívají i vhodně zvolené doplňky, designérka rodině pomáhala s výběrem dekoračních závěsů, žaluzií i lampiček a také spolupracovala s kovářem, který vyrobil originální lustr nad konferenční stolek.

Ráj pro fotbalistu i princeznu

Ze svých pokojíčků jsou nadšené i obě děti (10 a 12 let). „Syn je velký fotbalista, takže chtěl pokoj, kde si bude připadat jako na fotbalovém hřišti. Stejně tak dceřin pokojíček vznikal na základě jejích představ a přání a cítí se tam moc dobře,“ popisuje majitel.

Konečně vysněná terasa

Teprve o něco později oslovili majitelé Veroniku Borákovou ještě jednou, aby jim pomohla s úpravou terasy. „Ta byla přistavována až později, původně jsme si ji dělali natřikrát sami a stále jsme s ní měli problémy. Pak jsme začali naslouchat radám designérky a konečně je terasa funkční a my ji můžeme naplno využívat tak, jak jsme chtěli,“ pochvalují si majitelé.

Designérka pro ně vybrala natáčecí bioklimatickou pergolu a venkovní nábytek, který se stylově hodí k celkové atmosféře domu.

Vizitka designérky

Interiérová designérka Veronika Boráková se zaměřuje na prostor nejen jako celek, ale i na jednotlivé detaily. Ty sice běžně nevnímáme, ale tvoří podstatný dojem z interiéru. Není stylově vyhrazena, avšak dbá na propojení interiéru s exteriérem a celkovým charakterem stavby. Jejím cílem a zároveň radostí je klienty inspirovat, hledat nové a neotřelé nápady, návrhy a výrobky. Více na www.atelierperspektiva.cz.

Načítám