Hlavní obsah

Dům plný hudby a vzpomínek. Takhle bydlí manželé Bára a Pavel Šporclovi

Foto: Tomáš Dittrich a Daikin

Foto: Tomáš Dittrich a Daikin

Reklama

Manželé Šporclovi si své bydlení zařizovali sami. Dům působí jako galerie, člověk tu obdivuje nejrůznější umělecké kousky a neustále tu zní hudba. Pojďte na návštěvu.

Článek

Herečka a zpěvačka Barbora Kodetová Šporclová a houslista Pavel Šporcl jsou spolu už 19 let a dům v Říčanech je jejich čtvrté společné bydlení. Zatímco Bára pochází z vesničky a vždy toužila po životě na venkově, Pavel je spíš moderní městský člověk a nikdy nechtěl bydlet „na chalupě“.

Než zakotvili v Říčanech, žili například ve starobylém mlýně, kde se Bára realizovala v návrzích úprav domu i zahrady. Ovšem brzy zjistili, že 1,5hodinové dojíždění do Prahy je příliš vysilující.

Dům v hudební ulici

„Mlýn byl docela velké sousto, takže po pětileté zastávce v pražském bytě jsme opět začali hledat nové bydlení – mimo Prahu, ale s dobrou dostupností, v klidu, v přírodě a přitom s veškerým vyžitím a školami pro děti. Nakonec jsme volili mezi dvěma domy – jedním v Mozartově a jedním v Kubelíkově ulici v Říčanech. A volba byla jasná!“ vtipkuje Pavel Šporcl. „Vyhrál“ u nich Jan Evangelista Kubelík, geniální houslista a otec dirigenta Rafaela Kubelíka.

Přízemní bungalov ve tvaru U má užitnou plochu 273 m2 a všude je instalováno podlahové vytápění. Hlavní obytný prostor tvoří obývací pokoj s krbem a kuchyní. Dále se v domě nacházejí tři ložnice, relaxační místnost s bazénem, koupelny a v neposlední řadě dvě pracovny. A protože oba manželé několik hodin denně cvičí – Pavel na housle a Bára zpěv – mají pracovny strategicky na opačných koncích domu.

Foto: Tomáš Dittrich a Daikin

Dům manželů Šporclových v Říčanech je přízemní bungalov ve tvaru široce otevřeného UFoto: Tomáš Dittrich a Daikin

Krásný kompromis

Pro herečku byl dům spíš kompromisem. Má sice obrovskou japonskou zahradu, nádherný výhled do zeleně a je bezbariérový, bohužel ale nemá půdu, sklep ani zákoutí, která tak ráda zařizuje: „I když se bytovému designu a třeba i navrhování zahrad velmi ráda věnuju, tenhle dům byl pro mě velký oříšek. Navíc je třikrát menší než mlýn, ze kterého jsme se stěhovali.“

Brzy po koupi se navíc ukázalo, že nekvalitně instalovanou rekuperací je po domě slyšet úplně všechno a že není zdaleka tak nízkoenergetický, jak ho prodejce prezentoval.

Foto: Tomáš Dittrich a Daikin

K domu patří obrovská japonská zahradaFoto: Tomáš Dittrich a Daikin

Úsporná opatření

V době covidu, kdy byla zavřená divadla i koncertní síně, ale i nyní, kdy umělecké stánky stále nepraskají ve švech, museli Šporclovi začít přemýšlet, jak snížit vysoké účty za elektřinu. Dům využívají 24 hodin denně, takže není možné ztlumit topení nebo omezit ohřev teplé vody. První se proto na seznamu úspor objevil vnitřní vyhřívaný bazén, který byl extrémně náročný jak na spotřebu energie, tak na údržbu. Vypustili ho a nevyužívají ho.

Pak přistoupili k výměně starého tepelného čerpadla, které bylo naddimenzované právě kvůli ohřevu vody v bazénu. Nové čerpadlo je šetrnější k přírodě. „Je o 20 až 30 procent efektivnější a tomu by měly odpovídat také úspory provozních nákladů. Starší čerpadlo jsme ale ponechali na místě. Bez problémů může ještě léta ohřívat vodu právě ve vnitřním bazénu,“ popisuje Břetislav Bednařík z firmy Power klima, která zakázku realizovala.

Foto: Tomáš Dittrich a Daikin

Ukázalo se, že dům není tak nízkoenergetický, jak prodejce prezentoval. Proto přistoupili k výměně tepelného čerpadla (nově mají Daikin Altherma 3 R) a k vypuštění vnitřního bazénu, který byl velmi energeticky náročnýFoto: Tomáš Dittrich a Daikin

Doma jako v galerii

Dům zdobí nepřeberné množství artefaktů a zajímavých kousků nábytku, obrazy i sochy. Člověk si tu připadá jako na výstavě. „Máme hodně věcí, ať už z Pavlových cest do zahraničí, nebo z dědictví po rodině. Nechceme se s nimi rozloučit, protože ke každé se váže nějaká vzpomínka. Také narušují sterilitu, která v tomto domě byla,“ vysvětluje Bára a dodává, že kolem sebe potřebuje i hodně květin a barev.

Společný domov manželů Šporclových odráží jejich individuality i bohatou historii rodu, přesto působí harmonicky a poskytuje každému v rodině jeho ideální prostor.

Reklama

Načítám