Hlavní obsah

Bungalov nejprve nenadchl. Teď už by ale majitelé neměnili

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled se majitelům dřevostavba podlouhlého tvaru příliš nezamlouvala, postupně si ji ale zamilovali a teď už by rozhodně neměnili. Spokojená je tu celá pětičlenná rodina.

Článek

Martin a Petra bydleli ve 40metrovém bytě v Praze, ale oba věděli, že až přijdou děti, budou se chtít stěhovat. Martin pochází z paneláku a vždy toužil po bydlení v přírodě. Do rekonstrukce starého domu se nehrnuli a ani nechtěli trávit dlouhé roky na stavbě, takže dům na klíč byl jasnou volbou.

Láska na první pohled

Pozemek začali hledat v době, kdy Petra čekala jejich prvního syna, dlouho ale na ten pravý nemohli narazit. Chtěli být ve spojení s přírodou, zároveň se ale nechtěli vzdát dostupnosti do Prahy. Nakonec to byla láska na první pohled – objevili příjemnou stráň pod lesem, kde se před nimi rozprostřela zvlněná středočeská krajina, a věděli, že to je ono.

„Rozhodnutí o koupi bylo hodně emotivní a rychlé. Energie a dojem z místa převážily i nad takovými skutečnostmi, že tu nebyla příjezdová cesta, elektrická přípojka, vodovod ani kanalizace. Prostě jsme místo toho, abychom hledali problémy, začali soustředit energii na řešení,“ vzpomíná Martin.

Foto: Martin Zeman

Na stavbu jsou použité masivní dřevěné panely Novatop, tepelná izolace je z minerální vaty. Na fasádě je neošetřený dřevěný obklad ze sibiřského modřínuFoto: Martin Zeman

Atypická parcela

Začali listovat katalogy typových domů, ale vzhledem k tomu, že je parcela poměrně atypická, se jim nic nehodilo. Martin se dokonce pokoušel navrhnout dům sám, ale brzy uznal, že budou potřebovat architekta.

„Přes kamaráda jsme se dostali k ateliéru 3AE a už po několika schůzkách jsme k architektovi Lukáši Pejsarovi získali důvěru a objednali si studii. Nechtěl vidět ani moje dosavadní návrhy, přál si mít naprosto čistou hlavu. Zadali jsme mu jen seznam místností a finanční limit,“ říká majitel.

Foto: Martin Zeman

Dům stojí na úpatí svahu, proto ho architekt navrhl jako jednopodlažní, aby zapadl do terénu a nijak na sebe neupozorňovalFoto: Martin Zeman

Ne zcela podle představ

Když jim architekt předložil svůj návrh, přišlo v první fázi rozčarování. „Při prezentaci byli celkem překvapení, určitě měli představu klasičtějšího domu. Parcela je ale úzká, svažitá, s výhledy orientovanými na sever, takže jsem navrhl dům podlouhlého tvaru, ukončený obývacím prostorem, ze kterého je krásný výhled do údolí,“ popisuje architekt.

Překvapení přiznávají i majitelé. Nudlovitý bungalov zakousnutý na jedné straně do svahu a na druhé naopak trčící do volného prostoru byl diametrálně odlišný od toho, co si pod slovem dům vůbec představovali. Když jim ale Lukáš Pejsar vysvětlil koncept a filozofii návrhu a ukázal interiéry, zalíbil se jim a pochopili, že je to správné řešení. „Když nám navíc řekl o masivních dřevěných panelech Novatop, které plánuje použít na stavbu, a o pohledovém dřevu v interiéru, byli jsme nadšení,“ dodává Martin.

Foto: Martin Zeman

Dům je ukončený obývacím prostorem, ze kterého je krásný výhled do údolí. I proto sem navrhli panoramatická oknaFoto: Martin Zeman

Rychlá stavba

Nadšení trvalo i v době stavby, která byla rekordně rychlá. Stavět začali v polovině října a v polovině února přebírali dům, do kterého se rovnou mohli nastěhovat. Hrubá stavba přitom vyrostla během jediného dne – v 10 hodin dopoledne sledovali usazování prvního panelu, v 17 hodin bylo hotovo.

Jednopodlažní dům má užitnou plochu 128,6 m² a nyní již pětičlenné rodině zcela vyhovuje. Modřínová fasáda v exteriéru se skvěle propojuje se zahradou, pohledové dřevo v interiéru je velmi příjemné a praktické. Oceňují i to, že je přízemní a že všechny pokoje mají přímý kontakt se zahradou. A samozřejmě si nemohou vynachválit nádherný výhled do údolí Berounky.

„Z tepelně-technického hlediska jsou okna na sever hloupost, ale o ten překrásný výhled jsem klienty nemohl připravit. Proto jsou na severní straně panoramatická okna, která ale nejsou tak obrovská, aby měla negativní vliv na tepelnou pohodu uvnitř domu,“ doplňuje architekt.

Vizitka ateliéru

Ateliér 3AE se zabývá individuálními architektonickými návrhy, projekcí a realizací nízkoenergetických a pasivních domů. Používají virtuální realitu, takže si klient může svůj dům projít a ověřit veškeré návaznosti ještě před tím, než je postaven. Specializují se na konstrukční systém Novatop, protože jednou z jeho mnoha předností je možnost využití masivního dřeva v interiéru. Ateliér je členem Centra Pasivního domu a Asociace dodavatelů montovaných domů. Více na www.3ae.cz.

Související témata:

Načítám