Hlavní obsah

I panelákový byt může být designový! Podívejte se, jak dopadla rekonstrukce na 35 metrech

Foto: DesignPro

Foto: DesignPro

Při rekonstrukci 35metrového bytu museli architekti využít každý centimetr. Vešlo se do něj všechno, co si majitelka přála, ale přesto působí vzdušně a příjemně. Po 20 letech opravdu prokoukl!

Článek

V panelákovém bytě na pražském Proseku žila jeho majitelka přes 20 let. I když dispozičně jí stále vyhovoval, vybavení zestárlo a okoukalo se jí. Zatoužila proto po změně a po moderním interiéru. Na internetu našla architektonické studio DesignPro, jehož projekty ji zaujaly, a oslovila ho ke spolupráci na rekonstrukci.

Bouralo se jádro

„Byt má pouze 35 metrů čtverečních, a tak pro nás byla opravdu velká výzva splnit majitelce všechna její přání. Kromě dvoulůžka tu měla být i rozkládací pohovka, na které občas přespávají vnučky, dále si vysnila sedací niku u vstupu, plnohodnotnou kuchyni se všemi moderními spotřebiči – pokud možno větší než tu stávající –, jídelní stůl až pro čtyři osoby, velkou knihovnu, pracovní koutek s počítačem, pračku i sušičku a samozřejmě koupelnu s velkým umyvadlem,“ vypočítává architektka.

Z původního vybavení nezůstalo kromě topných těles vůbec nic. Bouralo se jádro i příčky a měnila se i výplň v okně, tak aby v bytě vzniklo dlouhé pásové okno, kterým se kouká do korun stromů. Architekti museli efektivně využít každý centimetr. Chtěli do bytu napasovat vše, co si majitelka přála, zároveň ale potřebovali, aby působil vzdušně. Architektka Zuzana Řepíková původně navrhla i změnu dispozice, ale protože je majitelka podle svých slov příliš konzervativní, tuto úpravu zamítla.

Foto: DesignPro

Jedna část kuchyňské linky se otevírá směrem do obytného prostoru, kuchyň má celkově tvar do V, čímž se zvětšilaFoto: DesignPro

Ložnice oddělená příčkou

Při vstupu do bytu na první pohled zaujme na míru vyrobená dubová příčka. Ta odděluje spací zónu od vstupní části a je dekorovaná frézovanými otvůrky, kterými pronikají sluneční paprsky a vzniká tak krásná stínohra. Lůžko je pak od zbytku obytného prostoru opticky oddělené dubovým obkladem.

„Chytré řešení se nám povedlo především u kuchyňské části, kde se jedna strana linky s vysokými skříněmi odklání od bytového jádra a jakoby se otevírá směrem do obývacího prostoru. Celá kuchyň má tak lehce véčkový tvar, čímž se oproti původní zvětšila. Vešla se nám sem díky tomu i pračka,“ popisuje Zuzana Řepíková.

Foto: DesignPro

Spací zóna je od vstupní části oddělená dubovým panelem s vyfrézovanými otvůrky, které rozehrávají krásnou stínohruFoto: DesignPro

Dominantní knihovna

Důmyslně je promyšlená také knihovna, která působí jako celek, ale je složená ze tří částí o různé hloubce. „Tím jsme si například pomohli k tomu, aby v koupelně vznikla nika na odkládání kosmetiky,“ vysvětluje architektka. Knihovna se tak stala hlavní dominantou prostoru, její důležitost je navíc podpořena temně hnědou barvou, která ve zbytku světlého interiéru zaujme na první pohled.

U vstupu se povedlo vytvořit požadované sedací okénko se zrcadlem. Dá se otevřít a za ním se skrývá botník. Hra s centimetry byla nutná a vyplatila se. Maličký byt má všechno, co si majitelka přála, hlavně příjemnou atmosféru, ve které je radost žít.

Vizitka studia

V DesignPro navrhují osobité, moderní a nadčasové interiéry s nápadem. Snaží se, aby každý jejich návrh byl unikát a odrážel v sobě kus investora, ale i kus architektů. Pečlivě řeší vše od dispozic až po detail na skříňce. Rádi používají kvalitní produkty, které mají léty prověřené a které si klienti mohou vyzkoušet v jejich showroomu. Zakládají si na tom, aby klient věděl, co dostane, a aby byl návrh identický s výslednou realitou.

Reklama