Hlavní obsah

Ložnice: Co do ní nepatří a co tam naopak nesmí chybět?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Jste každé ráno jako rozlámání? Třeba za to může špatná postel a nekvalitní matrace. Ale možná je problém někde jinde. Zkuste z ložnice vyhodit pár zbytečností a hned se vám bude spát o něco líp.

Článek

Nespí se vám zrovna nejlépe? Pozorně se rozhlédněte po ložnici. Máte noční stolek plný obalů od čokolád, na poličkách jsou bez ladu a skladu naházené knihy, časopisy a přání, která jste dostali k Vánocům, a na zem jste si před chvílí odložili notebook? Ložnice by měla být zařízená jednoduše a s minimem dekorací, aby vás nic nerušilo a mohli jste v klidu usnout. Co tedy v téhle místnosti nezbytně potřebujete a co byste měli naopak dát urychleně pryč?

Inspirujte se minimalismem

Minimalistický styl každý nemiluje, na někoho působí studeně a neosobně. Jedno se mu však nedá upřít – nelibuje si ve zbytečnostech. Upřednostňuje jednoduchost, která dává místnosti řád. A právě to je zásada, kterou si při zařizování či renovaci ložnice neuškodí připomenout.

Pryč s televizí i počítačem

Chcete-li se pustit do pozitivní proměny ložnice, především se zbavte toho, co do ní rozhodně nepatří. A to je elektronika. Vyzařuje modré světlo, které negativně ovlivňuje hladinu spánkového hormonu melatoninu, takže s kvalitním, hlubokým odpočinkem se můžete rovnou rozloučit. V ideálním případě byste měli nechat ve vedlejší místnosti i mobilní telefon a radši si pořídit obyčejný budík.

Foto: A-photographyy, Shutterstock.com

Pomáhá vám televize usnout? Kvalitu spánku však přítomnost přístroje v místnosti snižujeFoto: A-photographyy, Shutterstock.com

Odstěhujte rotoped i žehlicí prkno

Ložnice není pracovna, a proto byste tady neměli mít nic, co souvisí s povinnostmi, tedy ani malý pracovní koutek nebo psací stůl. A také pryč s žehlicím prknem a košem plným prádla. Další aktivita, která se do ložnice v žádném případě nehodí, je cvičení. Rotopedy, činky a další sportovní stroje či náčiní odstěhujte do jiné místnosti. Ložnice není ani skladiště. Takže by tu neměly být přebytečné skříně a jiné úložné prostory (třeba pod postelí) přecpané lyžemi, bruslemi, vánočními ozdobami a dalšími sezonními věcmi. Možná se vejdou do sklepa nebo na půdu.

Stačí postel, noční stolky a vestavěná skříň

A co by v ložnici naopak nemělo chybět? Jelikož se jedná o privátní území, kde odpočíváte a především spíte, nepotřebujete žádné speciální vybavení. Zaměřte se spíš na kvalitu. Základ je pořádná postel, vhodná matrace a správně vybrané lůžkoviny a povlečení.

Máte-li dost místa, pořiďte si noční stolky. Oceníte je při odkládání užitečných drobností, jako jsou brýle či budík, a poslouží pro uložení knihy, kapesníků, léků apod. Pokud patříte mezi šťastlivce s šatnou, pak se klidně bez skříně v ložnici obejdete. Jestli však skříň potřebujete, měla by být sice dostatečně velká a praktická, přesto ale není vhodné, aby působila příliš masivně. Spíše než klasické šatníky splňují tyto požadavky vestavěné skříně na míru.

Praktické jsou variabilní systémy

„Vzhledem k tomu, že se požadavky na nábytek do ložnice v průběhu času mění, je dobré zvolit variabilní systémy, které lze přizpůsobit každé místnosti,“ radí Andrea Štěpánová ze společnosti Asko – Nábytek. Jedná se o rozličné sestavy v různých designech, rozměrech a provedeních. Díky široké nabídce dílů můžete vybavit celou ložnici v jednom stylu, a to od úložných prostor přes kvalitní postel až k nočním stolkům. Postel lze přizpůsobit individuálním potřebám výběrem dekoru čela postele. Dokoupit lze i osvětlení a vnitřní vybavení skříně.

Foto: Gaf_Lila, Shutterstock.com

Celá místnost vybavená v jednom stylu je příjemná na pohledFoto: Gaf_Lila, Shutterstock.com

Atmosféru tvoří textilie a osvětlení

Ložnice je místo pro relaxaci a měli byste se v ní cítit příjemně. „Problémem mnoha ložnic je chybějící textil. Patří mezi něj koberce, záclony a závěsy. Neslouží jen na ozdobu, ale zajišťují nepostradatelnou regulaci světla a slunce. Místnost výrazně zútulňují a přispívají k dobré akustice, tedy intimitě prostoru,“ říká interiérová architektka Veronika Haroldová.

S tím souvisí i vhodné osvětlení. Vůbec není nutné mít nad postelí velký lustr. Výhodnější je umístit jednotlivá svítidla účelově, například nad čelo postele či ke skříni, případně přímo dovnitř. Praktické jsou lampičky na nočních stolcích anebo dlouhá závěsná svítidla po straně postele. Pro nepřímé osvětlení se hodí velká stojací lampa.

A ještě malá rada na závěr: Nenechávejte v ložnici povalovat oblečení a dbejte, abyste tam měli pořád uklizeno. Nepořádek totiž do ložnice za žádných okolností nepatří. (Co o vás říká váš nepořádek?)

Jak jste na tom? Vaše ložnice není ideální, ale vy s tím v tuto chvíli nemůžete nic dělat? Naučte se usnout do dvou minut a máte po starostech!

Reklama

Načítám