Hlavní obsah

Retro s nádechem moderny a vana v šatně: Rekonstrukce velkorysého 3 + 1 vás bude bavit

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Čtyřčlenná rodina si jako svůj domov vybrala větší byt kousek od pražského parku Letná. Kompletní rekonstrukci svěřila do rukou architektky, která měla za úkol zařídit pohodlný, nadčasový interiér s ohledem na původní styl bytu. Jak se to povedlo?

Článek

Rodina se dvěma malými dětmi si v krásné lokalitě na pražské Letné pořídila 110 m2 velký byt o dispozici 3 + 1. Aby prostory splňovaly nároky jejího životního stylu a zároveň vypadaly stylově a nadčasově, bylo nutné provést kompletní rekonstrukci. Postarala se o ni architektka Ivana Volková ze studia Architektiv.

Důraz na původní styl

Dispozice bytu prošla malou úpravou, která zahrnovala obnovení samostatného vstupu do ložnice přímo z chodby a zároveň jiné řešení koupelny. Rozvržení a náplň místností v budoucnu umožní z nynějšího obývacího pokoje udělat neprůchozí dětský pokoj. Stejně tak ostrůvek v kuchyni je navržený jako přemístitelný, aby se z této jediné neprůchozí místnosti mohl stát za pár let obývací pokoj spojený s kuchyní i jídelnou.

Součástí kompletní rekonstrukce se staly nové dubové parketové podlahy do tvaru rybí kosti, ale také elektrorozvody, vodoinstalace, akustické předstěny k sousedním bytům i nové povrchy stěn. Autorka se od začátku snažila obnovit co nejvíce původních prvků bytu. Proto nechala odstranit všechny podhledy, stávající dveře částečně repasovat a u některých vytvořila repliky, aby došlo ke sjednocení výšek.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt zařídili tak, aby respektoval původní charakter stavbyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Hlavně nadčasově

Majitelé se nebáli kombinace moderních prvků a povrchů s původními. Hlavní materiálový a barevný koncept díky tomu stojí na kombinaci přírodního odstínu dubu a epoxidové stěrky v dekoru betonu. Tím vznikl neutrální, ale nadčasový základ, který si klienti mohou poměrně variabilně dotvářet a zároveň finální ladění obměňovat.

Vanu umístili do šatny

Vskutku netradičním kouskem je vana umístěná v šatně s výhledem do ložnice. Šatna je od ložnice oddělená pouze laťovanými posuvnými dveřmi, které umožňují vytvořit větší pocit soukromí a zároveň tyto dvě zóny opticky oddělit.

Originální řešení vzešlo z přání majitelů mít v bytě dvě toalety, vanu i sprchu, na což ale nebylo v technické části bytu dostatek prostoru. Autorka na vanu proto našla místo v šatně.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Z vany mají majitelé výhled přímo do ložniceFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Reklama

Načítám