Hlavní obsah

Panelákový byt před a po: Rekonstrukce ho změnila k nepoznání, původní zůstaly jen parkety v ložnici

Foto: Archiv architektky

Foto: Archiv architektky

Reklama

Klasický panelákový byt inspirovaný skandinávským designem. Původní zůstaly jen parkety v jedné místnosti, jinak se renovovalo doslova od podlahy. Pojďte na návštěvu!

Článek

Do panelákového bytu s dispozicí 2+kk se majitel, 40letý muž, stěhoval z vícegeneračního rodinného domu. Zaujala ho klidná lokalita v brněnské části Bohunice s kvalitní infrastrukturou, interiér ale jeho představám o vysněném bydlení vůbec neodpovídal. Proto přišla na řadu kompletní rekonstrukce.

„Byt jsem chtěl především prosvětlit a lépe ho prakticky uzpůsobit i pro případné svěření do podnájmu. Jako inspirace měl architektce sloužit skandinávský design, který mám rád,“ popisuje majitel své zadání.

Všechno znovu

Návrh i rekonstrukci vytvořila architektka Nikola Pástorová ze studia Archami. „Dělaly se kompletně nové rozvody vody, odpadů a elektřiny, do obou místností se přidávaly klimatizační jednotky. Ve starých panelových stěnách nebylo snadné elektřinu rozvést, vedli jsme ji v podlahových obvodových lištách a pak v chráničkách po zdi nahoru. Naštěstí skoro všude za nábytkem,“ vzpomíná architektka.

Z původního bytu zůstala jen podlaha v ložnici, kde byly dřevěné parkety, které nechali renovovat. V ostatních místnostech použili na podlaze vinyl v imitaci dubu, na něj navazuje dlažba v imitaci dubu, která je velmi podobná, takže je prostor příjemně sjednocený.

Foto: Archiv architektky

Skříňka pod televizí je navržená a vyrobená na míru. Za přístroji je štěrbina pro průchod kabelůFoto: Archiv architektky

Kompletní proměna kuchyně

Během rekonstrukce kuchyně architektka kompletně otočila dispozici a odstranila polopříčku, čímž se místnost krásně prosvětlila. Navrhla do ní jednu dlouhou stěnu, kde kuchyňská linka přechází do vysokých skříní včetně vestavné lednice a dále pokračuje sedací nikou, v níž jsou dvě místa k jídelnímu stolu. Na ni navazuje otevřená nasvícená knihovna a celá stěna končí další skříňkou.

I pod stropem jsou úložné skříňky, vše v bílé barvě, aby interiér zůstal co nejsvětlejší a nejvzdušnější. V nice je omyvatelná stěrka, u okna pak závěsy, které mají garnýž schovanou za sádrokartonovým sníženým podhledem.

Bílá a dřevo oživené barvou šalvěje

Bílá matná barva se prolíná celým bytem, místy ji doplňuje šedý prvek. Dále se objevuje dekor dubového dřeva, který použili například i na pracovní desce v kuchyni, a jako oživení pár prvků v zelené barvě šalvěje.

Foto: Archiv architektky

Nábytek je z velké části vyrobený na míru. Převládá bílá matná barva, místy doplněná šedým prvkemFoto: Archiv architektky

Zelená omylem

„V koupelně je zelená barva vlastně omylem. Grafik mi do vizualizace nedopatřením udělal zelené topení a už jsme neměli čas to upravit. Řekla jsem investorovi, že to byl můj záměr, a jemu se to zalíbilo. A nakonec se vlastně ta barva zalíbila i mně,“ říká Nikola Pástorová.

Se zeleným otopným tělesem ladí drobná mozaika pokrývající zadní stěnu koupelny, ve sprchovém koutě je pak praktická nika na šampony a další kosmetiku.

Vše tak, jak má být

„S výslednou podobou bytu jsem velmi spokojen. Líbí se mi řešení obývacího prostoru a kuchyňského koutu, kde díky efektivnímu rozmístění mobiliáře vznikla spousta nového prostoru. Interiér na mě působí přirozeným a příjemným dojmem bez rušivých prvků. Skvělá byla spolupráce s architektkou, ale třeba i s truhlářem, který mi vyrobil velmi kvalitní nábytek,“ uzavírá spokojený majitel.

Foto: Archiv architektky

Kuchyňská linka přechází do vysokých skříní s vestavnou lednici, dále na ně navazuje nika se sezením, knihovna a další vysoká skříňFoto: Archiv architektky

Vizitka architektky

Ing. arch. Nikola Pástorová je součástí architektonického ateliéru Archami, jehož cílem je tvořit pro zákazníky, nikoli pro hezkou fotku do časopisu. Prioritou je, aby se každý ve svém domě cítil skvěle, aby spolupráce byla upřímná a s přátelskou náladou. Více na Archami.cz.

Reklama

Načítám