Hlavní obsah

Trendy v bydlení 2023: Luxus na pár korun, pastelové stěny i nádech nostalgie

Foto: Pinkystock, Shutterstock.com

Foto: Pinkystock, Shutterstock.com

Reklama

Chystáte se rekonstruovat svou domácnost, vymalovat nebo jen vyměnit pár dekorací a zajímá vás, co bude v následujícím roce populární? Máme pro vás trendy, jež předpověděli světoví designéři.

Článek

Interiéroví designéři a architekti každý rok přichází s řadou trendů, které budou hrát v jejich oboru během následujících dvanácti měsíců hlavní roli.

Trendy tu samozřejmě nejsou kvůli tomu, abyste je do puntíku následovali a převrátili kvůli nim svou domácnost i život vzhůru nohama. Jestli ovšem toužíte po nějaké změně, ale chybí vám nápady, můžete si od nich vzít trochu inspirace.

Pastelky, kam se podíváš

Bez neutrálních barev si interiérový design snad nikdo neumí ani představit, v příštím roce však nejspíš budou na mírném ústupu a jejich žezlo převezmou pastelové barvičky. Týkat se to přitom má především větších ploch, jako jsou stěny, nábytek, závěsy či povlečení.

Tento trend se dá uchopit různými způsoby. Pokud nemáte chuť na velké experimenty, začněte pomalu a s pomocí pastelových barev si vybavte snadno vyměnitelné doplňky, například závěsy nebo třeba potahy na sedačku. Odvážnější pak mohou barvami vykouzlit zajímavé kontrasty, případně každou místnost sladit do tónů pouze jedné z nich a vytvořit si monochromatický interiér.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Pastelové barvy místnost rozjasní a dodají jí útulnou atmosféruFoto: Ground Picture, Shutterstock.com

Elegantní noir atmosféra

Kontrastem vůči pastelkám budou dramatické interiéry oblečené do kabátku nejhlubší noci. Mnozí lidé bývají vůči používání černé (francouzsky noir) v interiéru ostražití a raději se téhle barvě úplně vyhýbají. Při správném zacházení však může vypadat elegantně, luxusně a nadčasově.

Základem je to s její plochou nepřehánět. Často, zejména v méně prostorných a hůře osvětlených pokojích, si bohatě vystačíte s černými doplňky, komodami a dekoračním textilem v kombinaci s bílou barvou. Ve větších místnostech nejtmavší barva výborně pasuje na dlaždičky a obklady, větší kousky nábytku, koupelnovou sanitu či jednu ze stěn.

Foto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Černá interiéru sluší, důležité je ale zvolit vhodné kombinaceFoto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Luxus v podobě mramoru

Když přijde řeč na přírodní materiály, v interiéru hraje prim obvykle dřevo. Přestože se nejspíš z příček oblíbenosti nikam nechystá, není jistě od věci dát prostor i jiným kouskům. V roce 2023 odborníci radí posvítit si na o něco chladnější materiál, mramor.

Nejvíce mu to sluší na obkladačkách v kuchyni či koupelně, na podlaze i pracovní desce. Ti, co se na velké změny nechystají, nebo na velkých plochách preferují jiný materiál, si mramor mohou přizvat třeba prostřednictvím menších skříněk, váz a obalů na květináč. Mramor je symbolem luxusu a s tím se přirozeně pojí i jeho vyšší cena. Naštěstí je k mání i mnohem dostupnější a stejně krásná alternativa – jeho⁠ imitace.

Foto: Pinkystock, Shutterstock.com

Mramor je symbolem luxusu a interiér pozvedne na úplně novou úroveň. A to stejné dokáže i jeho imitace Foto: Pinkystock, Shutterstock.com

Nádech nostalgie přinese vintage styl

Osobitost, romantický nádech a předměty s vlastním příběhem. I tak se dá popsat dlouhodobě oblíbený vintage styl, jemuž designéři na následující měsíce přiřkli významnou roli. Hodí se do všech domácností i místností, nejvíce vynikne v kuchyních.

Jeho hlavním znakem bývá výrazný solitér doplněný méně výraznými kousky. Nábytek i dekorace by v ideálním případě měly mít opotřebovaný nádech a jednotný prvek, jež je nějakým způsobem spojuje. Může jím být například materiál, časové období nebo barevné schéma.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Vintage styl je proslulý předměty, které obstály ve zkoušce časuFoto: brizmaker, Shutterstock.com

Zlatá dodá místnostem šmrnc

Zlatá barva je symbolem bohatství a moci, v interiéru může jeho majitelům i návštěvníkům dodat pocit štěstí, radosti ze života a klid. Jen se to s ní nesmí přehnat, jinak hrozí, že vaše domácnost bude působit nevkusně a kýčovitě.

Podobně jako s černou se i zde vyplatí pohlídat si její množství a alespoň ze začátku se soustředit spíše na dekorace a menší plochy. Důležitá je také kombinace s vhodnými barvami. Kromě neutrálních tónů je dobrou volbou tmavě modrá a zelená, vínová a starorůžová.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Zlatá barva přináší pocity štěstí a vnitřní síly, hodí se však hlavně na doplňkyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Načítám