Hlavní obsah

Černá lávka do ložnice a knihovna přes dvě patra: z půdy vznikl minimalistický byt

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezonetový byt v pražské Libni vznikl v 90. letech, a to na půdě bytového domu z 30. let. Nabízel více užitné plochy a pokojů, než majitel potřeboval, ale chyběla v něm radost z půdního prostoru. Právě tu měl za úkol najít tým architektů.

Článek

Půda libeňského bytového domu byla zrekonstruovaná už v 90. letech, kdy zde vznikl mezonetový byt s velkorysou podlahovou plochou. Jenže neměl charakter podkrovního bydlení. S přáním, aby se právě tento rys zužitkoval naplno, se majitelé obrátili na experty ze studia Komon architekti.

Srdcem bytu je černý box

V první řadě autoři vycházeli z hlavního benefitu podkrovního bytu, a tím byla jeho výška. Obývací pokoj s velkou knihovnou tak otevírají přes dvě podlaží. Do těžiště prostoru vložili černý box, srdce bytu, které skrývá provozní zázemí a zároveň slouží jako schodiště s lávkou do patra a vpouští světlo do jinak tmavé předsíně. Zjednodušili tím původní dispozici bez nutnosti velkých stavebních úprav.

Ve spodní úrovni mezonetového bytu je společenská část. Obývací pokoj a kuchyně s ostrovem tvoří jeden otevřený prostor. Mezi nosné sloupy uprostřed dispozice autoři umístili promítací plátno. Kuchyně s ostrovem má úložné prostory skryté v černém boxu.

Patro bytu je soukromé. Ložnice a koupelna jsou přes otevřený obytný prostor spojené černou lávkou. Z ložnice je francouzskými okny výstup na střešní terasu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Původní řešení bytu nedalo vyniknout skutečnosti, že se jedná o prostor v podkroví, nový návrh tuto vlastnost podtrhlFoto: Archiv Institutu bytového designu

Černá, bílá a dub

Na první pohled byt působí stylově čistým, minimalistickým dojmem s převahou bílé, černé a odstínu dubového dřeva. Architekti použité materiály záměrně zredukovali na minimum, a to na olejovanou dýhu černého boxu, dubovou lamelovou podlahu a teracový obklad kuchyně a koupelen.

Ostatní nábytek je v bílém odstínu stejně jako malba stěn. Dřevěný krov i ocelovou konstrukci sloupů v obývacím pokoji autoři odhalili v původní syrové podobě. Strohé linky osvětlení podtrhují celkový dojem založený na geometrii a nechávají vyniknout krásným skleněným lustrům v otevřeném prostoru.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Bílá, černá a odstín dubového dřeva zde vévodíFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku hlásit do 28. února 2022. Vítězné interiéry byly oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Související témata:

Načítám