Hlavní obsah

Malý interiér s velkou černou kostkou uprostřed: z tuctového bydlení originální prostory

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt, který vznikl jako typový s jasně stanoveným půdorysem, přepracovali architekti tak, že nyní má do všedního, univerzálního řešení na míle daleko. Podívejte se, jak zařídili interiér malého bytu pro milovníka designu.

Článek

Rekonstrukce bytu v novostavbě může znít na první dobrou jako oxymóron, ve skutečnosti k nim ale dochází stále častěji. Developerské projekty jsou totiž zcela přirozeně řešené maximálně univerzálně a ne každému majiteli půdorys interiéru vyhovuje. Majitel si kvůli častým pracovním pobytům v hlavním městě pořídil malý byt a přál si upravit prostory tak, aby byly pohodlné, ale zároveň ho bavily. O originální řešení se postaral architekt Jan Brinkman z Atelieru Brinkman.

Většina příček pryč

Původní půdorys byl více členěný, proto prvním krokem bylo odstranění většiny vnitřních příček. Vznikl tak studiový a provzdušněný prostor, který autoři rozdělili méně tradičním způsobem. Poté, co architekti zbavili byt tradičního dispozice, mohli se trochu více „odvázat“.

Dominantou otevřeného prostoru je nyní černá kostka, proto bytu také přezdívají „black cube“. Tento prvek v interiéru skutečně zásadně vyniká. Na první pohled totiž kostka není spojená s podlahou ani stropem a je zvýrazněná liniovým podsvícením. V ní je umístěna koupelna. Princip kostky je ještě umocněn tmavou dekorativní stěrkou, jež přechází z venkovní plochy do vnitřní části koupelny a přilehlé toalety.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

V kuchyni a na některých dalších kusech nábytku pracovali s efektem „čárového kódu“Foto: Archiv Institutu bytového designu

Soukromí v kostce

Jedním z cílů návrhu bylo také pojmout koupelnu jako relaxační prostor s výhledem do přilehlého kopcovitého lesoparku. S ohledem na vytvoření intimity je prosklená část koupelny vytvořena z kouřového skla. Pro větší soukromí lze zároveň využít závěs ukrytý v boku konstrukce. Koupelně dominuje solitérní vana, z níž je úžasný výhled do přírody. Prostor v kostce nenarušuje ani sprchový kout, který je díky všudypřítomnému sklu téměř nepostřehnutelný.

Zbylé prostory zůstaly víceméně otevřené, což pomohlo interiér značně odlehčit. Ložnice je od obytné části, jejíž součástí je i kuchyň se skrytými úložnými prostory, oddělená jen portálem s televizí. Samotná obrazovka je pro pohodlné sledování z obou částí bytu otočná. Za levitující postelí je pak také prostor pro dvě šatny.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Původní půdorys zbavili architekti příček a do provzdušněného prostoru umístili černou kostkuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Vtipná grafika

Vzhledem k tomu, jak elegantně a stylově čistě je byt zařízený, na stropě koupelny rozhodně zaujme grafika jelínka. Autor Jan Brinkman ji v počátcích vložil do jeho pracovní podoby jako jakýsi vtípek, respektive měla být pouze humornou parafrází na téma blízkého lesoparku s místním pramenem a studánkou. Postupně se ale klientovi zalíbila natolik, že došlo k její realizaci.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme – hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2021 se mohli do sedmého ročníku soutěže hlásit do 28. února 2022. Vítězné interiéry byly oceněny 26. dubna 2022 v pražském Centru současného umění DOX.

Reklama

Související témata: