Hlavní obsah

Kohoutková, nebo páková, nástěnná, nebo stojánková? Rady, podle čeho vybrat vodovodní baterii

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Reklama

Vodovodní baterie jsou nedílnou součástí každé domácnosti, mnozí ovšem jejich výběru příliš pozornosti nevěnují. Baterie přitom mohou dotvářet celkovou atmosféru místnosti a mají vliv na funkčnost příslušného zařízení i množství spotřebované vody. Na co při koupi myslet?

Článek

Nesejde na tom, jestli právě rekonstruujete celou koupelnu či kuchyni, zařizujete úplně novou nebo jen potřebujete doladit pár detailů. Pokud je výměna vodovodní baterie na vašem seznamu plánovaných aktivit, je dobré si předem ujasnit, jaké údaje se vám při koupi vyplatí sledovat. Víme, které to jsou.

1. Způsob montáže

Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru vodovodní baterie je způsob montáže. Jak jejich název napovídá, nástěnné se umísťují na zeď nad dřezem, umyvadlem, vanou či bidetem. Je důležité si u nich pohlídat rozestup vodovodních trubek ve stěně, tedy rozteč. Ta bývá nejčastěji 150 mm, ve starších domech a panelácích to může být 100 mm.

Druhou možností jsou stojánkové baterie umístěné přímo na daném zařízení. K dostání jsou jednootvorové a víceotvorové, přičemž u druhé varianty nejsou kohoutky součástí baterie. Před její koupí budete muset přeměřit rozměr otvorů pro baterii i pro odtok vody.

Třetí variantou je podomítková baterie, jež se umisťuje nad zařízení a jejíž technika se ukrývá za omítkou či obklady. Výhodou je, že vám ušetří místo a vypadá elegantněji, budete ovšem potřebovat podomítkové montážní těleso od stejného výrobce. Přestože bez něj baterie nemůže fungovat, většinou se musí dokoupit zvlášť.

Foto: ben bryant, Shutterstock.com

Při koupi stojánkové baterie je nutné důkladně přeměřit rozměry otvorů pro baterii i odtok vodyFoto: ben bryant, Shutterstock.com

2. Materiál těla i kartuše

Při výběru baterie si pohlídejte, že je její tělo vyrobené z kvalitního materiálu. Vhodná je zejména nerez s chromovou úpravou, mosaz a její slitiny. Velkou předností mosazi je, že je k dostání v různých povrchových úpravách, od matných a lesklých přes chromované až po barevné. Tyto úpravy kvalitu materiálu nijak neovlivní a snáze se umývají i udržují.

Nezanedbávejte ani materiál kartuše, tedy mechanismu, který míchá teplou a studenou vodu. Aby vám vydržel co nejdéle, vyhněte se levným plastovým materiálům a vsaďte na ty keramické. Neméně důležitá je i správná montáž, jíž byste měli svěřit někomu zkušenějšímu nebo rovnou odborníkovi.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Z materiálů je nejlepší nerez s chromovou úpravouFoto: New Africa, Shutterstock.com

3. Způsob ovládání

Podstatný je i způsob ovládání baterie. V minulosti patřily mezi nejvíce populární kohoutkové baterie, dnes jsou však na ústupu a najdete je hlavně v retro a vintage kuchyních a koupelnách. Kvůli tomu, že je u nich nutné nastavovat teplotu vody ručně, mají ze všech typů zdaleka největší spotřebu.

Pákové baterie oproti nim ušetří až třetinu spotřeby, lépe těsní a snáze s nimi nastavíte nejen teplotu vody, ale i její proud. Jen je u nich opravdu zásadní, abyste si pohlídali kvalitu kartuše.

Ještě šetrnější je termostatická baterie, jejíž úspora je oproti té kohoutkové až poloviční. Má v sobě zabudovaný termostat, na němž si nastavíte požadovanou teplotu a ta se vám při každém použití téměř okamžitě pustí. Nevýhodou je, že pokud chytí vodní kámen, může termostat zatuhnout. Své místo by si měly najít především v domácnostech s malými dětmi, jimž díky nim při puštění vody nehrozí opaření.

Foto: Matveev Aleksandr, Shutterstock.com

Kohoutkové baterie se hodí zejména do retro a vintage stylů, kvůli vyšší spotřebě vody ale jejich obliba klesáFoto: Matveev Aleksandr, Shutterstock.com

4. Šikovné funkce

Jakmile máte základní kritéria rozhodnutá, přichází čas na ta doplňková. Sem patří například různé speciální funkce a vlastnosti, jako je bezdotykové ovládání, technologie pro úsporu vody nebo třeba ošetření povrchu, aby po dlouhé roky zůstal zářivě lesklý a odolnější vůči poškrábání.

V kuchyni pak můžete ocenit také výškově nastavitelné a polohovatelné rameno, případně baterii s vytahovací hadicí. Tyto varianty vám usnadní mytí různě velkého nádobí. A jestli máte dřez přímo pod oknem, nezoufejte. K dostání jsou sklopné či zasouvací baterie, které můžete při otevírání okna ohnout.

Reklama

Načítám