Hlavní obsah

Kuchyně a obývák 2 v 1? Jde to i v malém bytě!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Propojení kuchyně a obývacího pokoje je praktické pro rodinný život, dodá obydlí na vzdušnosti a ušetří vám i nějaké to místo. Jak k němu ale přistupovat, když jsou prostory vašeho bytu spíše skromnější?

Článek

Spojení kuchyně a obýváku má své výhody i nevýhody. Největší pozitiva jistě najdou rodiny s menšími dětmi, které mohou trávit víc času pohromadě. Dalším kladem je jednodušší servírování a samozřejmě efektivnější využití prostoru. Stinnou stránkou jsou pak pachy z vaření v obývací části, případně pohled na špinavé nádobí. Oboje nejvíce zaznamenají právě majitelé menších bytečků, kde je spojení kuchyně a obýváku často žádoucí. Co byste si v takovém případě měli pohlídat?

1. Nezapomeňte na volný prostor

Při propojování místností se doporučuje rozdělit prostor na zóny, v tomto případě na kuchyňskou, jídelní a obytnou. Zatímco ve velkých místnostech se dá experimentovat a hrát si s nejrůznějšími přechody, v malých je to poněkud složitější. Raději než zóny tak řešte celý prostor dohromady.

Vše si předem pořádně změřte a rozplánujte, ideální je nakreslit si plánek. Myslete na to, že mezi stolem a stěnou potřebujete volný prostor alespoň 70 cm, aby se vám pohodlně sedělo i vstávalo. Na průchod okolo nábytku si pak nechte minimálně 60 cm. Jak vybrat správný stůl a židle?

Foto: Cinematographer, Shutterstock.com

Vhodným přechodem kuchyňské a obývací zóny je jídelní stůl, případně kuchyňský ostrůvekFoto: Cinematographer, Shutterstock.com

2. Vsaďte na minimalismus a světlé barvy

Je-li to možné, vybírejte všechen nábytek ve stejném stylu. Pomůže vám to harmonizovat celkový dojem a snáze na sebe jednotlivé části napojit. Do malých bytů se nejvíce hodí jednobarevné minimalistické kousky. Vyhněte se výraznému zdobení, dekorům a masivním kusům. Volte jasné barvy, ideální je bílá či krémová, případně nábytek ze světlého dřeva.

Barevné mohou být zdi. Držte se hlavně světlejších pastelových tónů a výraznějšími odstíny ozdobte maximálně jednu stěnu nebo její část. Nezapomeňte, že místnost lze zvětšit optickými klamy: vodorovné barevné pruhy ji vizuálně rozšíří, horizontální zase zvýší. Jak barvami zvětšit malý byt?

3. Pořiďte si chytrý přechod mezi zónami

Nejčastějším přechodníkem kuchyně a obýváku bývá jídelní stůl, který v malých bytech poměrně běžně zastává i další role, například stolu pracovního. Nemáte na jídelní stůl místo? Dobře ho nahradí kuchyňský ostrůvek, na kterém můžete také připravovat potraviny. Při výběru jeho délky a výšky zvažte počet členů domácnosti i jejich věk. Máte trochu místa navíc a přejete si zóny přece jen trochu oddělit? Posloužit může zástěna nebo posuvné dveře.

Foto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Malým místnostem svědčí minimum nábytku a světlé barvyFoto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

4. Vybírejte dobře nábytek

Nábytek volte multifunkční, tedy například rozkládací stoly a pohovky, kusy na kolečkách a s úložnými prostory. Skvělou volbou jsou sedací soupravy z oddělitelných segmentů. Ty lze libovolně přesouvat, uskladňovat v jiných místnostech či doplnit menším stolkem a vytvořit si tak místo pro stolování.

Kuchyňské spotřebiče vybírejte málo hlučné a investujte především do kvalitní digestoře. Při výběru varné desky dejte přednost sklokeramické s indukčním ohřevem. Šíří méně mastného prachu než ostatní desky a na rozdíl od plynu neprodukuje saze. Máte málo místa na vaření? Hledejte dvouplotýnky a multifunkční trouby.

5. Dejte si záležet na osvětlení

Důležitým hráčem je světlo. Zapomeňte na mohutné visací lustry, které místnost opticky snižují. V obýváku i kuchyni dejte přednost stropnímu LED světlu. Do každé zóny, tedy kuchyňské, jídelní i obývací, volte jiný typ osvětlení, respektive barvy světla, které se udává v kelvinech (K). Čím víc kelvinů, tím je světlo bělejší.

Do obývací části zvolte teplou barvu s nažloutlým světlem a hodnotou 2 700 až 3 400 K. Působí příjemně, útulně a navozuje klid. Stejné se hodí i nad jídelní stůl, kde podpoří chuť k jídlu. Do kuchyně volte naopak pocitově neutrální bílé světlo, díky němuž se budete lépe soustředit na práci a dobře uvidíte na to, co děláte. Udává se hodnotou 5 000 až 6 000 K.

Kromě umělého osvětlení se do bytu snažte pustit i co nejvíc denního světla. Těžké závěsy a hustě tkané záclony proto vyměňte za průhledné záclony a jemné závěsy či žaluzie.

5 triků, jak zvětšit malý byt: Zbavte se záclon i dekorací!

Související témata:

Načítám