Hlavní obsah

Před a po rekonstrukci bytu na Národní třídě: Z dezolátního stavu interiér, jehož krása vás okouzlí

Foto: Kamarumah architekti

Foto: Kamarumah architekti

Reklama

Historický byt v centru Prahy byl v žalostném stavu. Po kompletní rekonstrukci je z něj luxusní místo s geniem loci, kde se mísí původní prvky s těmi moderními. Majitelé získali i novou koupelnu přímo v ložnici.

Článek

Byt v historické zástavbě na pražské Národní třídě pochází z konce 19. století. Když se k němu dostal manželský pár, v tu dobu žijící v zahraničí, byl v dezolátním stavu. Bylo nutné přestavět všechny konstrukce včetně povrchů a částečně se měnila i dispozice. Po kompletní rekonstrukci je z něj luxusní byt, kde se citlivě mísí několik původních prvků s moderními kusy nábytku a neotřelými detaily.

Nová dispozice

Návrh a následnou realizaci měl na starosti ateliér Kamarumah architekti. V bytě velkém 110 metrů čtverečních navrhli obývací pokoj propojený s kuchyní, dětský pokoj, ložnici, která nově získala vlastní koupelnu, druhou samostatnou koupelnu a šatnu.

Od majitelů měli architekti víceméně volnou ruku. Všechny fáze projektu konzultovali na dálku, i tak ale spolupráce probíhala hladce. A manželé jsou z výsledku nadšení – ocenili výrazné zvýšení standardu interiéru i vytvoření nové koupelny a velké množství úložných prostor. Ty jsou ukryté do vestavěných skříní, aby zbytek bytu zůstal co nejotevřenější a nejprostornější.

Foto: Kamarumah architekti

V některých částech bytu se podařilo zachovat původní dubové parkety. Novým materiálem je cementová stěrka na obloukové stěně za televizíFoto: Kamarumah architekti

Původní a historicky cenné prvky

V některých místnostech se podařilo zachovat a repasovat původní parketovou podlahu, ale většina všech povrchů je nová včetně kompletního nového nábytku. „Samozřejmě jsme zachovali všechny historicky cenné prvky, to jest zejména krásné okenní rámy a interiérové dveře s historickými obložkami. Všechny jsme pečlivě zrestaurovali, včetně mosazného kování, a staly se významným interiérovým prvkem kontrastujícím s novým moderním mobiliářem,“ dodává Petr Reksoprodjo, hlavní architekt ateliéru.

Aby bílá vynikla

Původní dubová dřevěná podlaha částečně ovlivnila barevnost interiéru. Vzhledem k tomu, že architekti veškeré nové vybavení navrhli v neutrální bílé, mohli si dovolit použít na některých stěnách sytě hnědou barvu. Tmavá malba dává vyniknout jak bílému lakovaném nábytku ve vysokém lesku, tak repasovaným špaletovým oknům.

Bílé jsou také pracovní plochy kuchyně vyrobené z corianu. Dalším novým materiálem je cementová stěrka, která se objevuje v koupelně u ložnice a na obloukové stěně za televizí. Kromě toho, že jde o centrální vizuální prvek obývacího pokoje, jedná se i o instalační předstěnu, ve které je umístěna kabeláž.

Foto: Kamarumah architekti

Nábytek je v bílém lesku, i proto si mohli dovolit na některých stěnách použít sytě hnědou výmalbuFoto: Kamarumah architekti

Vyvýšená koupelna

Ložnici dominuje vysoké čalouněné čelo postele. Integrovaná koupelna zaujme poměrně netradičním umístěním na zvýšeném pódiu, což má i svůj praktický důvod. „Vodoinstalační rozvody byly ve velmi špatném stavu, zejména potrubí kanalizace bylo obtížné umístit do podlah tak, aby byl zachován potřebný spád. U původního byl často minimální nebo i nulový. I z toho důvodu jsme koupelnu navrhli výš, aby byl spád dostatečný,“ vysvětluje architekt.

Koupelna v ložnici je sice otevřená, ale jednotlivé intimní prostory je možné uzavřít. U sprchového koutu i u toalety jsou posuvné skleněné stěny. V hlavní koupelně jsou pak zajímavými prvky velké kruhové zrcadlo a svěšená svítidla. Opět tu využili efektního kontrastu tmavé výmalby a lesklého bílého obkladu.

Koordinace všech řemesel

Výsledný interiér nadchl nejen majitele, ale pyšní jsou na své dílo i architekti. „Těší nás zejména celková vysoká kvalita zpracování, kterou se nám podařilo udržet. Podílelo se na tom mnoho našich šikovných řemeslníků – od stavebních profesí, elektrikářů a truhlářů přes sklenáře a kameníky až po čalouníky. Jsme hrdí na práci každého z nich. Všechny profese se podařilo zkoordinovat a udržet tak, aby výsledek byl kvalitní a bez kompromisů,“ uzavírá architekt.

Foto: Kamarumah architekti

V hlavní koupelně je vana. Vznikla na místě původní kuchyněFoto: Kamarumah architekti

Vizitka ateliéru

Ateliér Kamarumah architekti tvoří pro náročné klienty. Poskytují kompletní servis od projektu po realizaci a zakládají si přitom na vysoké kvalitě provedení, promyšlených detailech a precizním zpracování. Více na Kamarumah.cz nebo Instagramu @Kamarumah_architekti.

Reklama

Načítám