Hlavní obsah

Přestavba malého bytu s malým rozpočtem: Z nevyhovující dispozice je originální bydlení

Foto: Kamarumah architekti

Foto: Kamarumah architekti

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentský byt plný překvapení. Nevhodnou dispozici upravili a získali variabilní prostor, který může být zcela otevřený, nebo rozdělený na jednotlivé místnosti. To vše s omezeným rozpočtem.

Článek

Byt 2+kk v pražských Holešovicích velký 45 m2 byl pro architekty z ateliéru Kamarumah poměrně netypickou zakázkou. Běžně tvoří interiéry pro náročnou klientelu a rozpočty bývají velkorysé. I majitel tohoto bytu je náročný, ovšem byt slouží jako startovací studentské bydlení pro jeho syna s partnerkou, později možná k pronájmu. Proto byl rozpočet omezený a důraz byl kladen na cenově dostupné materiály nižšího standardu, ale s odolnou povrchovou úpravou.

Dispozičně úplně špatně

Dispozičně byl byt pocházející z období první třetiny 20. století pro současné majitele zcela nevyhovující. Zejména proto, že první místnost s miniaturní kuchyní byla průchozí. Vstupovalo se přes ni do ložnice a do malé koupelny, u vstupu pak byla malá samostatná toaleta.

„Tato místnost byla prakticky nezaříditelná, protože se z ní stala jen velká vstupní hala. Křížící se komunikace, které přes ni procházely, vymezovaly jen pár koutů pro umístění nábytku. Lednice se do původní kuchyně vůbec nevešla a musela být ve vstupní chodbičce,“ popisuje Petr Reksoprodjo, hlavní architekt ateliéru.

Foto: Kamarumah architekti

Studentský byt v Holešovicích je vymyšlen chytře. Vznikl tu jeden velký obytný prostor rozdělený nábytkem do několika funkčních zónFoto: Kamarumah architekti

Spojit v jeden celek a rozdělit

Proto se rozhodli vybourat dělicí příčky mezi první a druhou místností a vytvořit jeden velký obytný prostor, který je na jednotlivé funkční zóny rozdělen pouze nábytkem. Přesto je variabilní – díky posuvným příčkám lze uzavřít ložnici i oddělit kuchyň od chodby. Po většinu dne zůstávají posuvné stěny otevřené a uzavírají se pouze na večer, pokud je potřeba jednotlivé prostory opticky a zvukově oddělit.

Koupelnu umístili do přední části bytu, kde mohli využít stávající stoupačky původního WC. Vznikla tak zcela nová místnost. V místě původní koupelny si pak mohli dovolit vytvořit komfortní šatnu s prádelnou.

Úložné prostory až ke stropu

Při porovnání fotografií původního a finálního stavu je dobře vidět, jak významně se zlepšilo prostorové uspořádání dispozice a jak se znásobil počet úložných prostor.

„Všechny šatní skříňové stěny jsou záměrně vysoké až do stropu, protože kromě úložných prostor vytvářejí i dělicí stěny mezi jednotlivými místnostmi, či spíše funkčními zónami. Tento princip umožnil minimalizovat stavební práce, tedy čas a náklady na realizaci, a zároveň ušetřil plochu, kterou by zděné konstrukce zabíraly. U malých bytů používáme tento trik běžně. Šatní skříň plná oblečení zvukově odizoluje chodbu od ložnice stejně dobře jako například sádrokartonová příčka,“ vysvětluje architekt.

Foto: Kamarumah architekti

Díky posuvným příčkám je možné zcela uzavřít ložnici i oddělit kuchyni od vstupní chodbyFoto: Kamarumah architekti

Žlutá barva plná světla a optimismu

Vzhledem k tomu, že se jedná o malou dispozici orientovanou do špatně osluněného vnitrobloku, zvolili takové řešení, aby byl byt po rekonstrukci co nejsvětlejší a co nejoptimističtější. Většina skříňových stěn a sestav je tedy v bílé barvě, tak aby maximálně odrážela denní světlo, které se do interiéru dostane. „Jako akcentovou jsme zvolili žlutou barvu pro její optimistický efekt i pro její výraznost, kterou mladí aktivní lidé unesou,“ říká architekt.

Žlutá barva poutá pozornost v hlavním obytném prostoru, kde je využita na skleněném obkladu za kuchyňskou linkou, a dále se objevuje v koupelně na atypické sprchové zástěně ze žlutého skla.

I s omezeným rozpočtem se tak povedlo vytvořit bydlení, které splňuje nároky mladého páru. Přesně podle svých potřeb ho mohou využívat jako jeden velký společný obytný prostor, nebo jako několik samostatných místností.

Vizitka ateliéru

Ateliér Kamarumah architekti tvoří interiéry již více než 27 let. Zakladatelem a hlavním architektem je Petr Reksoprodjo. Připravují nejen projekty, ale zároveň se svou mateřskou stavební společností Reproject interiéry kompletně realizují. Realizace jsou zhotovené vždy přesně v souladu s projektem. Více na Kamarumah.cz nebo na instagramu @kamarumah_architekti.

Reklama

Načítám