Hlavní obsah

Trendy koupelny v roce 2022: Umyvadlo na desce a černé stěny

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Reklama

Čeká vás rekonstrukce nebo plánování nové koupelny, ale docházejí vám nápady? Jako inspirace vám mohou posloužit trendy, které designéři a architekti předpověděli pro následující rok.

Článek

Aby byla koupelna stylová a cítili jste se v ní dobře, nemusí vypadat jako z katalogu a následovat všechny rady odborníků. Interiérové trendy jsou tu hlavně od toho, aby vám představily různé možnosti a ukázaly nové nápady. Místnost si pak vždy zařizujte podle toho, co se líbí vám osobně, a ideje designérů berte spíš jako zdroj inspirace. Co koupelnoví experti pro rok 2022 doporučují?

1. Černá vs. bílá

Černá se v koupelnových trendech objevila už dřív, příští rok by měla dominovat na stěnách a podlahách. Skvěle bude vypadat ze zlatými doplňky a detaily, kontrastem by jí měly být hodně světlé odstíny. Ideálním opakem černé je bílá, není tedy žádné překvapení, že i ona se dostala do žebříčku trendů, a to nejen jako protějšek svého nejtmavšího odstínu. Aby celobílá koupelna nepůsobila příliš sterilně a prázdně, nebojte se ji doplnit a ozvláštnit oblíbenou barvou či vzorem. Ideální materiál do světlé koupelny je mramor či jeho imitace.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Černá v interiéru rozhodně není pro každého a nehodí se do každé koupelny. V kombinaci s bílou a mramorem ale designéry hodně zaujalaFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

2. Barva vody a moře

Modrá a koupelna k sobě patří už od nepaměti a teď tahle kombinace hlásí velký návrat. Modrá barva uklidňuje srdeční rytmus i dýchání a uvolňuje tělo i mysl. Díky jejím chladnějším tónům si v koupelně užijete zasloužený relax a pohodu, jasnější a tyrkysové odstíny do místnosti přinesou atmosféru přímořských oblastí.

Foto: Artazum, Shutterstock.com

Modrá je koupelnová stálice. Její světlejší či zářivější odstíny mají připomínat atmosféru oblíbených přímořských destinací – a daří se jim toFoto: Artazum, Shutterstock.com

3. Výrazné tapety

Poměrně jednoduchým způsobem, jak dopřát koupelně rychlou obměnu, je nalepit na stěny tapety. Trendem roku 2022 budou především motivy velkých květin a abstraktní vlnky. Pokud se pro ně rozhodnete, vybírejte takový materiál, který vydrží vlhko a kontakt s vodou. Ideální je vinyl.

Foto: Joe Hendrickson, Shutterstock.com

Díky tapetám můžete koupelnu proměnit během chviličky. Používejte vinylové, které nejlépe odolávají vlhkuFoto: Joe Hendrickson, Shutterstock.com

4. Nádech 19. století

Co se stylu týče, prim hraje romantika a historizující šmrnc. Inspirujte se třeba viktoriánským obdobím, s nímž se pojí teplé odstíny zemitých tónů, jako je zlatá, skořicová a hnědá. Je to éra, která vás láká? V tom případě vám nesmí chybět velká zrcadla s masivními rámy, složité ornamenty, výrazné lustry a květinové vzory. Výrazné by měly být stěny a podlaha – na nich si můžete pohrát s dlaždicemi různých vzorů nebo je poskládat do obrazců.

Foto: Mike Higginson, Shutterstock.com

Je libo trocha romantiky? Na stěny zvolte jemné zemité odstíny, ornamenty a dlaždičky se vzoryFoto: Mike Higginson, Shutterstock.com

5. Umyvadlo na desce

U moderního umyvadla je důležité aby bylo praktické a funkční a rozhodně není na škodu, když dobře vypadá. Všechny tyto požadavky může splnit umyvadlo volně stojící na desce. Pokud ho správně vyberete, ušetří vám dost místa, zajistí prostor na odkládání i ukládání věcí, místnosti dodá šmrnc a nejspíš nikdy nevyjde z módy.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Umyvadlo volně postavené na desce je ozdobou moderní koupelnyFoto: New Africa, Shutterstock.com

6. Sprcha na výsluní

Poslední dobou se v koupelnových trendech objevovaly volně stojící vany, příští rok se ale pozornost otočí směrem ke sprchovému koutu. Tedy hlavně k tomu otevřenému a bezbariérovému, jinak nazývanému také walk-in. Jeho největší předností je bezpečnost, zejména pak pro seniory nebo lidi s omezenou hybností.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Bezbariérové walk-in sprchové kouty jsou nejen trendy, ale především praktické a bezpečnéFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

7. Chytré koupelny

Chytré vychytávky si můžete pořídit do kuchyně, obýváku i ložnice a teď se zdá, že míří i do koupelny. Nabídka je poměrně různorodá a pořídit si můžete například senzor proti vytopení, vodovodní baterie s LED displejem, který zobrazuje teplotu vody, vodotěsné reprobedny k mobilnímu telefonu nebo třeba chytrou toaletu s dálkovým ovládáním.

Foto: zhu difeng, Shutterstock.com

Využívání chytrých technologií v domácnosti je stále častější a nevyhýbá se ani koupelnámFoto: zhu difeng, Shutterstock.com

8. Živé pokojovky

Výhody zeleně jsou nepopiratelné. Živé rostlinky čistí vzduch, pomáhají odstraňovat vlhkost, bojují proti plísním, krásně vypadají a žádná místnost s nimi nepůsobí chladně ani sterilně. Přidat do koupelny rostlinu či dvě nevyžaduje žádné velké rekonstrukce, změny ani přemrštěné výdaje a prospěje to vám i vašemu interiéru.

Reklama

Načítám