Hlavní obsah

Jak zařídit a vyzdobit malý byt, aby působil větší: Největší chybou je špatně umístěné zrcadlo

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připadá vám, že vaší domácnosti něco chybí? Řešením mohou být dekorace, které zútulní každou místnost, dodají jí šmrnc a nezapomenutelnou atmosféru. A jde to i v malých bytech!

Článek

Dekorace mají v interiéru nezastupitelné místo a jen málokdo si bez nich dokáže své obydlí představit. Ať už dáváte přednost suvenýrům z cest, fotografiím z nostalgických chvil nebo na dotek příjemným textiliím, dopřát si je můžete i v menších prostorech. Než jimi ale zaplníte všechno volné místo, je dobré si promyslet pár věcí a dodržet jistá pravidla. Jaká to jsou?

Nemíchejte styly

V malých interiérech je velmi důležité mít sjednocený styl. Nemusí být podle nejnovějších trendů, ale hlavně nemíchejte dohromady lesklé designové kousky s těmi patinovanými po babičce.

Na doplňky a dekorace proto volte co nejpodobnější materiály, povrchy a textury, jako má základní zařízení místnosti. Vše bude díky tomu působit sjednoceně a uvolněně, a předejdete stísněnému dojmu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nábytek i dekorace by měly být sladěné ve stejném stylu, materiálech i barevné paletěFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Dejte přednost světlým barvám

Při výběru dekorací je velmi důležitý výběr správných barev. Na větších plochách se vyhněte výrazným a sytým tónům. Přehozy, deky, závěsy, kusové koberce nebo třeba ubrus vybírejte raději ve světlých a neutrálních odstínech, vhodné jsou zejména zemité barvy a pastelky.

Na menší plochy se hodí i kontrastnější a nápadnější odstíny, vždy je ale vhodně slaďte s jejich okolím a kombinujte maximálně dvě intenzivnější barvy.

Méně je více

Nehledě na to, jakému typu dekorací holdujete, řiďte se pravidlem, že se nic nemá přehánět. Vyplatí se to i ve velkých bytech, v těch malých je to však zásadní, a každý kousek by pro vás měl mít nějakou hodnotu, ať už estetickou, či nostalgickou.

Máte sbírku nejrůznějších sošek nebo figurek? Vyberte si své nejoblíbenější a zkuste každé z nich najít speciální místo. Jedné či dvěma se může zalíbit u květin, další si své místečko najdou v knihovně a jiné poputují třeba k televizi. U fotografií volte jen ty nejpovedenější či nejzábavnější a z jedné či dvou klidně udělejte větší plakát ve výrazném rámu.

Foto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Při výběru dekorací a doplňků se snažte být umírnění a s ničím to nepřehánějteFoto: Archi_Viz, Shutterstock.com

Pusťte do místnosti světlo

Aby na sebe dekorace nestrhávaly veškerou pozornost a místnost s nimi nepůsobila příliš stísněně, budete potřebovat dostatek světla, s nímž i maličký prostor vypadá vzdušnější. U svítidel volte, raději než lustry a velké stojací lampy, ty přisazené ke stropu a jedno centrální doplňte několika menšími bodovými, popřípadě nástěnnými lampičkami.

Kromě umělého osvětlení si pohrajte i se záclonami a závěsy. Pokud je to možné, sáhněte po těch lehčích a propustnějších. Ideální je to v obýváku, kam by přes den mělo proudit co nejvíce přirozeného světla. Do ložnice si ale klidně pořiďte těžké závěsy, aby se vám lépe spalo. Záclony je ale dobré nechat všude, samozřejmě s ohledem na dostatek soukromí, co nejvíce průhledné.

Přidejte zrcadla

Parádním doplňkem do malých bytů jsou zrcadla. Odráží světlo, opticky zvětšují, přitahují k sobě pozornost a s výrazným rámem mohou nahradit kdejaké umělecké dílo. Vždy si však dejte pozor na to, co je v něm vidět. Nikdy by naproti němu neměl být nepořádek, odpadkový koš, toaleta či vchod do jiné místnosti, v ložnici bude rušivě působit naproti posteli.

Perfektně se hodí hlavně do obývacího pokoje. Zvětšit prostor vám pomůže, pokud ho nasměrujete proti světlé stěně s rostlinami, prosvětlit ho zvládne odrážením světla z okna či lampy.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Do místnosti dostaňte co nejvíce přirozeného světla, nechte ho odrazit v zrcadle a v případě nutnosti si pomozte umělými svítidlyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Udržujte pořádek

Jestli je v malých bytech něco opravdu vidět, je to nepořádek a zbytečné hromadění věcí. Prostor kvůli tomu navíc snadno působí chaoticky a stísněně. Kromě toho, že budete pravidelně uklízet, se proto jednou za čas zbavte toho, co vám neslouží.

U každé vystavené věci se sami sebe zeptejte, zda ji skutečně potřebujete, má pro vás hodnotu a líbí se vám. Jestli je odpovědí ne, ale nechcete ji rovnou vyhodit, zkuste ji prodat nebo darovat.

Reklama

Související témata:

Načítám