Hlavní obsah

Chleba na střepy, čistič na zubní protézu do pračky: Tipy, jak uklidit i ta nejhůře dostupná místa

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Hadr, voda a saponát jsou na úklid prověření pomocníci, jenže nepomohou vždy. Co se špínou v úzkých skulinách či na místech, kterým mokré čištění nesvědčí?

Článek

Na první pohled máte uklizeno, ale vy vidíte i drobnosti, které sebepečlivějšímu úklidu odolávají a na který je hadr nebo kartáč krátký. Zapojte do úklidu i jiné vychytávky.

Vysloužilý zubní kartáček na vodní kámen

I když pravidelně vytíráte, můžete si všimnout usazené nečistoty, například ve spárách kolem vany nebo toalety. Usazovat se tu může vodní kámen nebo dokonce plíseň. Pokud na zašlou špínu mokrý hadr nebo mop nestačí, vezměte do ruky malý kartáček, klidně vysloužilý zubní, dostanete se i do hůře přístupných míst. Na boj s vodním kamenem ho namočte do octa, proti plísni nejlépe poslouží savo.

Foto: Vladimir Sukhachev, Shutterstock.com

Starý zubní kartáček využijete na čištění spár či úzkých míst místFoto: Vladimir Sukhachev, Shutterstock.com

Plastelína na prach v klávesnici

Prach a mastná špína se může usazovat i na ovladači k televizi nebo v klávesnici počítače. S mokrým hadrem nebo vlhčenými ubrousky na úklid riskujete, že voda nateče, kam nemá. Místo nich si pořiďte plastickou čisticí hmotu, kterou seženete například i přes internet. Snadno ji natlačíte tam, kam potřebujete, a nachytáte na ni usazené drobečky a těžko dostupné místo vydezinfikujete. Oceníte ji i při čištění těsnění oken nebo klimatizace v autě. Hmota je omyvatelná a vhodná k opakovanému použití.

Vyrobit si ji ale můžete i doma. Potřebujete jen tekuté lepidlo, sodu a vodu. 15 gramů sody dobře rozpusťte v 150 ml vlažné vody. Do druhé misky nalijte 50 ml tekutého lepidla a postupně přilévejte vodu se sodou a míchejte. Lepidlo začne gumovatět a měnit se v plastickou hmotu. Vodu přilévejte, dokud se nepřestane lepit na prsty a nebude pěkně tvárná.

Chleba posbírá střepy

Rozbili jste sklenku a po podlaze se rozlétly velké střepy i malinké střípky, které košťátko snadno mine, ale dokážou se do nohy bolestivě zapíchnout? Až podlahu zametete, vezměte na pomoc ještě krajíček toustového chleba. Podlahu jím jemně otírejte a mačkejte na místech, kde by střípky mohly být. Do střídky se zachytí i ty nejmenší kousky skla. Chleba pomůže i v boji s mastnými skvrnami na ubruse i stěnách, dobře totiž saje. Pokud nějakou takovou skvrnu uděláte, co nejdříve na ni krajíček přiložte, většinu nečistot do sebe dokáže vpít.

Foto: BonNontawat, Shutterstock.com

Tvrdý toastový chleba? Nejlepší pomocník na šmouhy na zdiFoto: BonNontawat, Shutterstock.com

Nanohoubičky vyčistí zdi i sedačku

Chleba můžete vzít i na malůvky, kterými vaše děti ozdobily stěny bytu. Zkusit je můžete odstranit i čistou školní gumou. V drogerii pořídíte i speciální nanohoubičky, které stačí lehce navlhčit a jemným třením se zbavíte třeba čmáranic pastelkami nebo propiskou, a to nejen ze zdí, ale třeba i z kožené sedačky. Pokud se na sedačce děti vyřádily lihovými fixy, nastříkejte na papírovou utěrku lak na vlasy a setřete.

Alobal zbaví připečenin

Na dně hrnce zůstala připálenina nebo se vám nedaří vyčistit mřížku po grilování? Vezměte si kus alobalu, zmačkejte ho do koule a drhněte, uvolní se jakákoli připečenina. Alobal využijete i k vycídění kovových materiálů, do kterých se zakousla rez, nebo zašlých stříbrných šperků.

Foto: Jack Tompkins, Shutterstock.com

Při čistění alobalem hlídejte, jestli povrch není z citlivého materiálu, na kterém by mohly vzniknout škrábanceFoto: Jack Tompkins, Shutterstock.com

Zubní pasta zbaví zápachu

Oblíbený termohrnek nebo termoska je už trochu cítit? Nalijte do něj horkou vodu a přidejte trochu zubní pasty. Nádobu uzavřete, protřepte a nechte půl hodiny působit, pak dobře vypláchněte a nechte vyvětrat. Pasta si poradí i se zašlými podrážkami bot, stačí jemně vyčistit kartáčkem a budou zase krásně bílé.

Tablety na umělý chrup rozzáří prádlo

Tablety na čištění umělého chrupu možná ještě nepotřebujete, přesto se může vyplatit je doma mít. Platí totiž na usazený vodní kámen v toaletě, ale i zašlé bílé prádlo nebo záclony. Přidejte je do pračky, budete mít znovu zářivě bílé prádlo, ale zbavíte také buben pračky usazujícího se vodního kamene. Ten díky tabletám dostanete i z těžko dostupných míst toalety, tabletu hoďte do mísy a nechte působit klidně přes noc.

Reklama

Související témata:

Načítám