Hlavní obsah

Nejlepší pokojovky do kuchyně: Čistí vzduch, zbaví zápachu a vypadají krásně. A kterým se vyhnout?

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokojovky se v kuchyni musí vypořádat se spoustou nepříznivých vlivů. Pokud ale vyberete ty správné, rozhodně se vám to vyplatí. Provoní a vyčistí vzduch, zpříjemní vaření a nádherně vypadají. Které to jsou?

Článek

Vybírat rostliny do kuchyně není zrovna snadný úkol. Přestože je pro ně tahle místnost kvůli častým změnám teplot, větrání a všudypřítomným výparům poměrně stresující, měli byste o nich uvažovat. Umí totiž čistit vzduch a zbavovat ho zápachů i některých nebezpečných látek.

Navíc kuchyni skutečně sluší, mohou vám zpříjemnit pobyt v ní a některé z nich lze přihodit i do připravovaného pokrmu.

Kam s pokojovkami v kuchyni

Rostliny určitě nepatří poblíž sporáku, mikrovlnné trouby ani chladničky, kde by mohly zažívat teplotní šoky. Obrovskou výhodu mají majitelé větších kuchyní, kteří si mohou květináče postavit na kuchyňskou linku i zem, popřípadě na kuchyňský ostrůvek. Prostory k vám příliš štědré nejsou? Ideálním místem pro rostlinky mohou být parapety, skříňky, poličky nad linkou či závěsné nádoby.

Bylinky mají vícero využití

Na kuchyňskou linku a do její blízkosti se hodí hlavně bylinky. Provoní vám pracoviště a při přípravě pokrmů a čajů je budete mít vždy po ruce. Na jednorázové využití si je můžete snadno pořídit v běžných supermarketech, na dlouhodobější používání je ovšem mnohem lepší koupit si sazenice či semínka ve specializovaných obchodech.

Protože potřebují dostatek světla a čerstvého vzduchu, bude se jim líbit na parapetu, lince a poličkách v blízkosti okna. Dejte si však pozor na průvan, zejména bazalce pravé vůbec nesvědčí. Většině stačí zálivka jednou týdně, mátu peprnou, petržel, pažitku a bazalku zalévejte častěji.

Foto: kazoka, Shutterstock.com

Bylinky můžete mít postavené na kuchyňské lince, abyste je měli vždy po ruceFoto: kazoka, Shutterstock.com

Kytky jako čističky vzduchu

Jednou z největších předností pokojovek je jejich schopnost zbavovat vzduch nebezpečných látek. V kuchyni to bývá oxid uhelnatý, amoniak či formaldehyd, jež se vytváří během vaření, pečení a při používání čisticích prostředků.

Jednou z nejlepších voleb je nenáročný zelenec. Funguje lépe než kdejaká čistička, zvládá stín i přímé slunce a bez vody vydrží i několik dní. Skvělým kandidátem je dracéna, jíž vyhovuje světlo a teplo a nevyžaduje časté zalévání. S nebezpečnými látkami zatočí také ledviník, tchynin jazyk, filodendrony, anturie a břečťan.

Dalšími dobrými volbami jsou klívie, begónie, pothos, lopatkovec a voděnka, ze sezonních rostlin pak kvetoucí chryzantéma, narcisy, hvězdník a vánoční hvězda.

Foto: Bozhena Melnyk, Shutterstock.com

Zelenec je velmi nenáročná pokojovka, která čistí vzduchFoto: Bozhena Melnyk, Shutterstock.com

Okrasné květiny do kuchyně

Spíše než praktický význam vás zajímá estetika? Velké a moderní kuchyně výborně doplní exotické rostliny, mezi něž patří citrusy, kávovník a čajovník. Na slunná místa se perfektně hodí dlouhověký olivovník evropský.

Foto: Switlana Sonyashna, Shutterstock.com

Pothos neboli šplhavnice se perfektně hodí do závěsných květináčů nebo na poličkyFoto: Switlana Sonyashna, Shutterstock.com

Které rostliny do kuchyně nepatří

Do kuchyně rozhodně nepatří trnité a prudce jedovaté pokojovky ani ty často opadávající. Vhodnou volbou nejsou ani ty s chlupatými listy. Snadno se na nich totiž usazují mastnoty a nečistoty vznikající při vaření. Mnohem lepší volbou jsou proto zelené krásky s lesklými listy.

Vyhnout byste se měli i rostlinám, jež jsou háklivé na škůdce a vyžadují tedy časté ošetřování chemickými postřiky či hnojivy. Ideální nejsou ani příliš aromatické květiny, jejichž výrazná vůně vám může přípravu pokrmů, především pak v malých místnostech, značně znepříjemnit.

Reklama

Načítám