Hlavní obsah

Historická atmosféra dobového bytu v Brně s luxusem a detaily, které dodávají šmrnc

Foto: Archiv studia

Foto: Archiv studia

Reklama

Byt pro mladý pár a jednoho kocoura. Zachoval si historickou atmosféru, překvapí milými detaily i původními prvky. A splněna byla i touha po luxusní koupelně.

Článek

Mladí partneři se do bytu v domě z 20. let minulého století stěhovali od rodičů. Dům v centru Brna má svého genia loci a v bytě viděli velký potenciál. Finální návrh rekonstrukce i její realizaci pro ně zajistila architektka Barbora Kudelová ze studia HRA, které plně důvěřovali i díky osobní známosti a předchozím dobrým zkušenostem.

Kombinace starého s novým

„Měli jsme určitá přání či představy, ale spíše jsme se nechali vést slečnou architektkou. Ta vše přetvořila v realitu, která dává smysl jak esteticky, tak funkčně,“ pochvalují si majitelé a Kudelová dodává: „Se starými byty pracuji ráda. Mám ráda parkety, stará kastlová okna, vysoké stropy, staré dveře. Vždy je zajímavé kombinovat tyto původní prvky s něčím novým.“

Zvětšení koupelny

Dispozici víceméně nebylo potřeba upravovat. Dříve tu žila mladá rodina, byt byl tedy vcelku zachovalý a s dobrým duchem. Výraznější změna se dotkla pouze původně miniaturní koupelny. Zvětšit se ji povedlo díky zrušení spižírny / technické místnosti s přístupem z kuchyně, která se nacházela v její zadní části. Tím také nová koupelna získala okno.

Luxusní koupelna byla vlastně jedním z mála konkrétních zadání, které architektka od klientů dostala. „Nejdříve jsem si sama v sobě rozebírala, co to vlastně v dnešní době znamená. Pro někoho to může být mramor, zlato, třpyt. Pro mě, pro naše studio, jsou to pravé materiály, jejich návaznost a detail, v jakém je rekonstrukce provedena,“ vysvětluje architektka.

Foto: Archiv studia

Koupelna se rekonstrukcí zvětšila a nově získala okno, které původně patřilo technické místnosti.Foto: Archiv studia

Umístění kotle a přiznaná trubka

Menší trápení způsobily v koupelně tenké zdi, problém to byl třeba kvůli sprchovému koutu. Jako oříšek se ukázalo také umístění kotle tak, aby nepřekážel. Nakonec ho dali do skříně v chodbě.

„Chvíli jsme řešili i přiznanou trubku od kotle, kterou jsme ale jen zatřeli, protože přemístit už nešla. Ve finále nás tenhle prvek baví a myslím, že není vůbec rušivým elementem,“ říká architektka.

Kuchyň jako centrum dění a snění

Nejvíce času tráví majitelé v kuchyni. Jídelní stůl mají hned u okna, odkud je pěkný výhled do vnitrobloku a na střechy okolních domů. „Možná to nezní tak lákavě, ale v létě, když jsou stromy obalené listím, je to oáza klidu. Zpěv ptáků, šumění listí, občasná vůně táboráku ze dvora vedlejšího domu, šálek kávy… Někdy máme pocit, jako bychom vůbec nebyli v centru města,“ vypráví majitelé.

Kuchyň je poměrně malá, bylo tedy potřeba pohrát si tak, aby se do ní vešlo i sezení a dostatečné množství modulů a úložných prostor. Podle zadání měla být černá, pracovní desku zvolili nerezovou a rozhodně tu zaujme červené stropní svítidlo, které se v kuchyni odráží a večer dává místnosti ještě trochu jiný šmrnc.

Foto: Archiv studia

Nejvíce času tráví majitelé v kuchyni, která je spojená s jídelnou.Foto: Archiv studia

Dlažba v předsíni a kuchyni

Architektku baví rozdělení kuchyně, kterou na jedné straně definují parkety (jídelní část) a na druhé dlažba. „Líbí se mi také, že je v rekonstruovaných místnostech cítit provázanost, linka mezi jednotlivými prvky. Třeba zelená dlažba u vstupu, zelená koupelna, černá dlažba stejného typu v kuchyni a černá kuchyň. Radost mám i ze zrcadla přes celou stěnu koupelny, které ji ještě opticky rozšířilo.“

A zaujme i použití kombinace oblouků a ostrých hran. „Překvapilo nás množství malých, leckdy nepatrných detailů. Téměř v každé místnosti narazíme na kruh či půlkruh. Vypínače, zásuvky, svítidla nebo úchytky skříněk či poliček, které přecházejí ze stříbrné do černé barvy. Koneckonců i dům, ve kterém se náš byt nachází, má na sobě mnoho půlkruhových nebo kruhových objektů. Celé nám to dává smysl,“ uzavírají spokojení majitelé.

Vizitka studia

Studio HRA aneb Holky rády architekturu tvoří Barbora Kudelová a Kristýna Sirová. A jak název napovídá, obě mají rády architekturu. Je to pro ně hra. Baví je interakce s klienty, nacházení nových prostorových řešení, ale hlavně jejich přeměna ve smysluplné a funkční prostory, které neobsahují imitace, ale pravé materiály. Více na www.holkyradyarchitekturu.cz.

Reklama

Načítám