Hlavní obsah

Ze dvou bytů mezonet. Dominantou je žlutozelené schodiště

Foto: Luboš Paukeje (Ventura Pictures)

Mezonetový byt čtyřčlenné rodiny je jako její členové – plný energie. Nebáli se použít více druhů materiálů, hravé prvky, ani výrazné barvy. Díky tomu je interiér opravdovým originálem.

Článek

Soňa, Peter a jejich dvě malé děti Etelka a Robin jsou akční rodina. Mají rádi hory a sport a také jsou milovníky pěkných věcí a interiérového designu. Bylo tedy jasné, že když se stěhovali do bratislavského mezonetového bytu, chtěli ho pořádně vyšperkovat.

Spojení dvou bytů

Byt s užitnou plochou 171 m² vznikl rekonstrukcí a propojením dvou původně samostatných bytových jednotek ve čtyřpodlažním rodinném domě. A ačkoli to konstrukčně nebylo vůbec jednoduché – třeba i kvůli tomu, že byty sice byly nad sebou, ale zároveň jeden nekopíroval půdorys druhého – vytvořili z nich architekti krásný otevřený prostor.

Foto: Luboš Paukeje (Ventura Pictures)

Majitelé mají rádi nekonvenční řešení, nebáli se barev ani kombinací různých typů materiálů

Styl interiéru? Prostě náš

„Nechtěli jsme další dokonalý interiér jako z katalogu skandinávského designu, i když se nám moc líbí. Stylově měl být prostě náš – jednoduchý, civilní, s důrazem na hravé a zajímavé detaily,“ vypráví paní Soňa.

Zaujala je práce architekta Martina Donovala ze studia Archilab. „Jeho interiéry jsou jednoduché, čisté a přitom nápadité. Viděli jsme i jiné krásné vizualizace a realizace, ale z těch bylo zřejmé, že za výsledkem stojí řada značkových kousků, což nám rozpočet neumožňoval. Tvorba studia Archilab se ale s naším cítěním a představou zcela shodovala,“ dodává pan Peter.

„Už z prvního setkání bylo jasné, že majitelé jsou velmi energičtí lidé. Jejich energii jsme se snažili promítnout i do návrhu interiéru. Současně však prostor musí sloužit i k oddychu, takže to nesmělo být na úkor celkové útulnosti. Jejich hlavním přáním bylo, aby se tu cítili jako doma, ne jako v galerii,“ vypráví architekt Martin Donoval.

Foto: Luboš Paukeje (Ventura Pictures)

Podlaha je z jemně běleného dubu, nábytek je vyrobený na míru. Bílou a dekor březového dřeva doplňuje měděný kovolaminát

Schodiště jako dominanta prostoru

Největší výzvou bylo interiérové schodiště. Jeho návrh se v průběhu projektování i samotné realizace několikrát měnil, což souviselo s technickou i ekonomickou náročností řešení.

„Jde o největší prvek interiéru, člověk ho vidí odevšud, takže naší snahou bylo udělat ho skutečně jedinečným. Designově jsme se s ocelovým kruhovým schodištěm ve žlutozelené barvě trefili, ovšem technicky bylo velmi složité dostat ho dovnitř. Celá záležitost zabrala dva měsíce, ale výsledek stojí za to,“ říká architekt a majitelé souhlasí: „Líbilo se nám od začátku, ale dokud nebylo hotové, nebyli jsme si jistí, jak tak masivní a barevně výrazný sloup bude v interiéru působit. Ale vyšlo to.“

Foto: Luboš Paukeje (Ventura Pictures)

Snahou architektů bylo vytvořit ze schodiště skutečně jedinečný prvek

Otevřená kuchyně a měděné prvky

Hlavní obytný prostor s jídelnou a otevřenou kuchyní se nachází v horní části bytu. Při návrhu kuchyně padlo několik možností, aby splňovala nejen funkční parametry, ale také působila designově a esteticky. Nakonec vyhrála velká kuchyně ve tvaru L s ostrůvkovou částí, kde možná překvapí růžový dřez, který si přáli majitelé.

Z druhé strany ostrůvku je měděná knihovna z kovolaminátu, který je použitý i na dalších prvcích v obývacím pokoji.

Foto: Luboš Paukeje (Ventura Pictures)

Jídelní stůl je napojený na nosný sloup, opticky odděluje kuchyni od obývacího pokoje

Dětské království s hernou

Ve spodní části bytu je ložnice, dětský pokoj s hernou a „dětská“ koupelna. Dětský pokoj vznikl částečným propojením dvou původně samostatných místností. V herně je lezecká stěna i houpačka, za ní je pak spací část s velkou úložnou skříní a postelemi. Ty částečně zakrývají vertikální lamely, aby se děti i ve větším prostoru cítily bezpečně.

„Děti byly nadšené a nemohly se dočkat dokončení. Velmi hrdí jsme také na vlastnoručně ozdobenou stěnu – architekt nám poradil použít na ni podomácku vyrobená razítka ve tvaru trojúhelníků,“ uzavírá paní Soňa.

Vizitka ateliéru

Archilab, to je tým zkušených architektů, kteří rádi objevují inovativní řešení s důrazem na kvalitní detail a zároveň stejně kvalitní výsledek. Architekturu vnímají jako prostředek pro zlepšení životního prostoru jednotlivce i společnosti. Základními principy jejich tvorby jsou čisté linie, funkčnost, svěžest a jednoduchost s použitím různých prvků a stylů. Více na www.archilab.sk.

Jak se vám líbí směsice barev a materiálů? A víte, který materiál je ideální do koupelny?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.