Hlavní obsah

Česko trápí sucho. 8 způsobů, jak můžete pomoci i vy

Foto: igorstevanovic, Shutterstock.com

Foto: igorstevanovic, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když poslední týdny trápilo Česko deštivé počasí a lokální povodně, dlouhodobě se naše krajina potýká s extrémním suchem a nedostatkem vody. Malou změnu ale může udělat každý z nás a přírodě tak aspoň maličko pomoci.

Článek

Možná máte i přes poslední srážky také vy ve studni dlouhodobě málo vody. Krajina v sobě nezvládá zadržovat vodu a může za to především lidská činnost. Není přitom jen úkolem politiků a velkých firem podniknout zásadní kroky k nápravě. Pomoci může drobnými změnami úplně každý. Jak konkrétně?

1. Sbírejte dešťovku

Ideální je samozřejmě naučit se vodou šetřit. A to jak tou z kohoutku, tak tou, kterou berete ze země, třeba z vlastní studny. Právě spodní vody je málo a v krajině pak viditelně chybí. Pořiďte si na zahradu vhodnou nádobu, do které můžete sbírat dešťovku. Na zalévání se hodí úplně stejně a půda ocení každý litr, který v ní ponecháte.

2. Pořiďte si perlátor

Malá investice do perlátoru pomůže šetřit vodu v kuchyni i ve sprše. Provzdušnění proudu vody totiž může spotřebu snížit až o padesát procent, přitom při mytí nepoznáte, že by proud byl slabší. Investice kolem tisíce korun se vám vrátí během jediného měsíce. Poděkuje vám vaše peněženka i příroda.

3. Dejte napít i ostatním 

V opravdu suché dny myslete na druhé. Například na ptáčky, hmyz a jiná zvířata, která ve vyprahlé krajině marně hledají vodní zdroje, ze kterých by se mohla napít. Stejně jako v zimě zásobíte krmítko pro ptáčky, umístěte jim do klidné části zahrady misku, ze které se mohou napít, a v ní pravidelně doplňujte čerstvou vodu. Mnoho druhů ptáků se potřebuje během dne také vykoupat, můžete tak mít s dětmi na zahradě i zajímavou podívanou.

Foto: VollGerne, Shutterstock.com

Pítko na zahradě využijí ptáci, ale třeba i hmyz, hlodavci nebo ježciFoto: VollGerne, Shutterstock.com

4. Pomáhejte s obnovou studánek

Myslete i na lesní zvířata. V Česku existuje celá řada projektů na obnovu a udržování studánek, do kterých se můžete zapojit. Poptejte se na obecním úřadě nebo ve škole, kam chodí vaše děti, mnohé jsou do podobných iniciativ zapojené. Nebo by se možná rády zapojily, kdyby o takových možnostech věděly. Pokud na výletě narazíte na studánku nebo pramínek plný listí a odpadků, pomůžete i tím, že ji vyčistíte.

5. Napít chce i trávník

Míjíte každý den cestou do práce zažloutlý trávník, usychající křoví nebo vyprahlou půdu kolem stromu, který stíní vaši ulici? O veřejnou zeleň se má starat město, ne vždy to ale stíhá tak, jak má. Když o takovém místečku víte, co si ho vzít na starost a občas ho prolít kbelíkem vody? Ideálně takové, která by jen bez užitku odtekla. Zachyťte vodu, kterou omýváte ovoce, kterou necháváte odtéct, protože na pití chcete studenější, nebo vodu, kterou si jen oplachujete ruce bez mýdla. Kbelík naplníte jako nic.

6. Sázejte stromy

Starat se můžete nejen o vzrostlé stromy, zapojit se lze i do sázení nových. Pomáhají totiž zadržovat vodu v krajině a mírní dopad klimatických změn. Přispět můžete organizacím, které podobné akce organizují a vysazují stromy v nejvíc postižených místech. Nebo se přihlaste jako dobrovolníci a užijte si netradiční zážitek s rodinou, partou kamarádů nebo jako firemní akci.

7. Místo zahrádky střecha

Sázet můžete nejen stromy. Města se snaží přispět k ochlazení nepříjemně rozpálených ulic budováním osázených střech. Zapojují se velké firmy, zelení ale můžete nechat pokrýt i střechu svého domku nebo garáže. Některá města vám poradí s výběrem rostlin i technikou provedení, a dokonce přispějí z dotačních programů.

Foto: Alison Hancock, Shutterstock.com

Na střechách a v okolí kancelářských budov dokonce vyrůstají komunitní zahradyFoto: Alison Hancock, Shutterstock.com

8. Podpořte mokřady

Trendem posledních let je také obnova a budování nových mokřadů, pracují na tom města i národní parky. Zapojit se můžete jako dobrovolník, pomocnou rukou přispějete třeba k obnově šumavských mokřadů a rašelinišť, kterých by v šumavských hvozdech mělo během následujících let vyrůst hned padesát.

Podívejte se, jak vypadají nejkrásnější parky Evropy. A protože si příroda naši pomoc zaslouží, na výletech nebo při běhání zkuste módní plogging. Že nevíte, o co jde?

Načítám