Hlavní obsah

Chcete letos vlastní rajčata a papriky? Tenhle návod se hodí i pro zahrádkáře začátečníky

Foto: Lyashenko Egor, Shutterstock.com

Foto: Lyashenko Egor, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V únoru to začíná. Zahradnictví se plní semínky a sazenicemi na novou sezónu. Jestli letos chcete mít ta nejlepší rajčata a papriky, pusťte se právě teď do předpěstování. Ukážeme vám, jak na to.

Článek

Už teď? Není to brzy? Za okny je ještě sníh a mráz. Jenže plodiny, které mají dlouhou vegetační dobu, vedle paprik a rajčat to je třeba ještě lilek nebo celer, potřebují víc času. Proto se s jejich předpěstováním začíná už teď, v únoru. O měsíci, který byl našimi předky považovaný za zvlášť krutý, se říká, že co únor zazelená, březen si hájí; co duben zazelená, květen mu to spálí.

Ono to tak docela neplatí. Raději pamatujte na to, že i když vám sazeničky rajčat a paprik pěkně vyrostou, počkejte s jejich přesazením ven až na polovinu května (po „zmrzlých mužích“), předejdete tak tomu, že je skutečně spálí přízemní mrazíky.

Nejprve si přečtěte několik základních rad k předpěstování, včetně seznamu pomůcek, které je dobře mít nachystané předem:

Opatřete si semínka paprik a rajčat, různé druhy už teď prodávají v zahradnictví. Potřebovat budete také substrát, i ten koupíte v zahradnictví, zvolit můžete přímo směs na předpěstování. Hodit se vám budou truhlíky nebo speciální malé květináčky z rašeliny určené na předpěstování plodin. Využijete také tác nebo jinou podložku, na kterou květináče postavíte (kvůli odtékání vody při zalévání).  K vysetým semínkům můžete zapíchnout dřevěné nebo plastové zápichy, na které si napíšete odrůdu rostlin.

Rozmyslete si také, kde máte v bytě slunné a teplé místo, na kterém budou rostlinky dobře prospívat. Ideální je teplota nad 22°C. Připravte si rovnou i rozprašovač na vodu a malou kropicí konvičku. Rostlinky pak zalévejte vždy odraženou vodou, ledová by jim mohla ublížit.

Foto: Anastasiia Fedorova, Shutterstock.com

Vlastní rajčata jsou vždy lepší, než ta z obchoduFoto: Anastasiia Fedorova, Shutterstock.com

Jak předpěstovat rajčata?

Rajčata můžete vysévat v průběhu celého února i na začátku března. Použít lze malé rašelinové květináčky, větší misky i truhlíky. Ty naplňte zeminou. Do malých květináčků vkládejte semínka po jednom, zhruba centimetr nebo dva hluboko. Ve větších truhlících mezi nimi nechte tři až pět centimetrů rozestupy. Pak je opatrně zahrňte zeminou.

Záměrem je vypěstovat silné a odolné sazenice. Vyberte jim proto dobré stanoviště. Ideálním místem je okenní parapet. Pokud k vám ale dopadá příliš přímého světla, mohou sazenice vytahovat do výšky, potom mají slabé a úzké stonky. Na druhou stranu jim nesvědčí ani tmavší místa. Pravidelně semenáčky zalévejte, zvlášť při klíčení nesmí substrát vyschnout. Pozor ale na přemokření. Ideální je při klíčení květináč zlehka (aby větral, tedy ne vzduchotěsně) zakrýt průsvitnou fólií. Díky tomu snáze udržíte na povrchu hlíny stabilní vlhkost.

Jak předpěstovat papriky?

Společně s rajčaty se můžete pustit do předpěstování paprik. Také ty mají dlouhou vegetační dobu. Klíčení semínek můžete urychlit jejich máčením, to platí o paprikových i o rajčatových semínkách. Je to starý a osvědčený zahradnický trik. A není na tom nic složitého.

Semínka máčejte jeden až dva dny. Voda totiž odplaví takzvané inhibitory růstu, jež brání klíčení. Tak to příroda zařídila proto, aby při prvním drobném dešti semínka nevyklíčila a potom v období sucha klíčky neuschly. Poetičtěji řečeno, delší přítomnost vody semena povzbudí ke klíčení.

Někteří zahradníci dokonce místo vody používají bylinný nálev, který semínka nejen naklíčí, ale posílí je pro další růst. Pro máčení semen paprik nebo rajčat se hodí nálev z kozlíku lékařského. Ten podporuje obranyschopnost mladých rostlin a zvyšuje odolnost vůči chladu.

Při výsevu paprik můžete postupovat stejně jako v případě rajčat. Květináče nebo truhlíky postavte na teplé a světlé místo, vhodný je okenní parapet.

Foto: Suriyun, Shutterstock.com

Papriky potřebují k dozrání hodně světla a tepla, zvažte, jestli to vaše podmínky dovolujíFoto: Suriyun, Shutterstock.com

Přepichování semenáčků

Až budou mít sazeničky rajčat a paprik po dvou lístečkách, je čas je přepichovat do samostatných květináčů nebo kelímků. Když mají rostlinky příliš dlouhý a slabý kořínek, vložte je při přepichování hlouběji do květináče a zeminu přihrňte klidně až po okraj lístečků. Stonky by tak měly zesílit.

Přepíchané semenáčky opět postavte na slunné a teplé místo. Pravidelně je zalévejte. Než je definitivně vysadíte do skleníku nebo ven, můžete je ještě jednou přesadit do větších nádob.

Pěstujete si vlastní rajčata nebo papriky? Podělte se s námi o vaše triky!

Reklama

Související témata:

Načítám