Hlavní obsah

Venkovský styl s moderním šmrncem? Pojďte na návštěvu

Foto: Ing. arch. Ivana Lašan

Foto: Ing. arch. Ivana Lašan

Reklama

Ve venkovském stylu, ale s moderním nádechem a veškerým komfortem. Takový dům si na Slovensku nechala postavit rodina, která sem jezdí hlavně za rekreací.

Článek

V jihozápadní části Javorníků, v obklopení tradiční lidové architektury i novostaveb, stojí rodinný dům ze 70. letech minulého století, který využívají dvě generace početné rodiny. Jezdí sem za rekreací, potkávají se tu s přáteli i obchodními partnery, a hlavně si užívají energii místa, kde v minulosti žili jejich rodiče a prarodiče.

Mládí i zkušenost

Na základě předchozí spolupráce a referencí dalších klientů se majitelé rozhodli oslovit studio Arkon ateliér. „Byl to druhý projekt, na kterém jsme s tímto studiem spolupracovali. Měli jsme svou vlastní představu a hodně konkrétních požadavků, takže vyžadovalo jistý čas, abychom se s designéry sladili,“ říká majitel domu.

Zůstaly jen obvodové zdi

Původní konstrukce stropů a základů nebyly v dobrém stavu, takže v průběhu rekonstrukce bylo potřeba řešit jejich zpevnění, respektive výměnu. Významně se tak proměnila i dispozice – z původních konstrukcí a prvků bylo zachováno jen minimum, ať už kvůli nevyhovující dispozici nebo technickému stavu. „V podstatě zůstaly zachované jen obvodové zdi, poloha oken a původních schodišť. Doplnili jsme nový vstup na úrovni suterénu, kde nám také vznikla oddychová místnost se saunou, zcela jsme předělali patro a prostor za domem jsme rozšířili o velkou terasu,“ vyjmenovává Ing. arch. Dušan Chupáč.

Foto: Ing. arch. Ivana Lašan

Dům má dvě podlaží a obytné podkroví. Zcela splňuje všechny potřeby vícečlenné rodinyFoto: Ing. arch. Ivana Lašan

Ve venkovském stylu

Co se týče interiéru, kladli majitelé důraz na venkovský provensálský styl. Prostorné, velkoryse řešené místnosti se mezi sebou prolínají v závislosti na jejich funkci. V prvním nadzemním podlaží se nachází denní část a pokoj pro hosty, kde odkryli a zachovali původní konstrukci cihlových stěn. „Přiznaná cihla natřená na bílo a stropy s dekorativními dřevěnými trámy působí velmi tradičně. K tomu ladí dřevěná podlaha kombinovaná s keramickou dlažbou,“ říká Dušan Chupáč.

Foto: Ing. arch. Ivana Lašan

Tradiční nábytek ve venkovském stylu je kombinovaný s designovými kousky, ale třeba i původním křeslem ze 70. letFoto: Ing. arch. Ivana Lašan

Dominantní modro-bílý obklad

Obývací místnost sestává z jídelny, baru a odpočinkové části s krbem obloženým kamenem, který je navržený na míru. Prostorná kuchyně se nese v nadčasovém venkovském stylu a jejím dominantním prvkem je dekorativní modro-bílý obklad a měděný odsavač par vyrobený podle návrhu architektonického studia. Měď se pak opakuje i na některých detailech v kuchyni, pracovní deska je dubová a spolu s bílými dvířky prostor prosvětluje a přirozeně komunikuje s ostatními částmi domu.

A jak vznikalo obložení kuchyně? „Nevěřili jsme, že dá tolik práce navrhnout ideální rozmístění. Finální kompozice a umístění jednotlivých prvků trvalo několik dní, architekti měli vše několikrát rozložené na zemi, aby si ověřili, že výsledný dojem bude perfektní,“ vzpomíná pán domu.

V centrální části domu zaujme železobetonové zakřivené schodiště s dřevěným obkladem a zábradlím se zabudovanými úložnými prostory. Nábytek v celém domě je citlivě kombinovaný – vedle toho s tradičními prvky skvěle vypadají i designové kousky, například osvětlení, ale i původní křesla ze sedmdesátých let.

Foto: Ing. arch. Ivana Lašan

V prostorné kuchyni zaujme dekorativní obklad (Aparici Moving Blue)Foto: Ing. arch. Ivana Lašan

Spokojenost (nejen) s náklady

A myslelo se tu i na provozní náklady. „Celý dům je vytápěný podlahovým topením, jehož zdrojem je tepelné čerpadlo. Toto zařízení spolu s moderním osvětlením a spotřebiči s výbornou energetickou třídou stlačilo náklady na minimum,“ dodává Dušan Chupáč.

Rodina je spokojená: „Cítíme se tu skvěle, ve všech částech domu – vždy záleží na společnosti, náladě i počasí. Například v zimě trávíme čas před krbem, protože se radši díváme na praskající oheň než na reklamy v televizi, skvělé je i posezení na terase, případně za chladnějších dní prohřívání v sauně.“

Vizitka ateliéru

Arkon ateliér byl založen roku 1992 a v současnosti ho vedou architekti Ladislav Balušík a Dušan Chupáč. Mají za sebou stovky realizací a nadále s chutí přistupují k novým projektům a architektonickým soutěžím. Týmová práce architektů a inženýrů, ve které se spojují dlouholeté zkušenosti s mladým tvořivým myšlením, a úzká spolupráce s externími specialisty, jsou zárukou tvorby správných architektonických návrhů a úspěšných realizací. Více na www.arkonatelier.sk.

Reklama

Související témata:

Načítám