Hlavní obsah
3,1
(135)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Chlupaté knedlíky jsou neodmyslitelnou přílohou mnoha klasických českých jídel, od pečené kachny a husy až po vepřové výpečky. Můžete si je dopřát i jako hlavní chod se slaninou a cibulí anebo jako skvělý základ bezmasého jídla. Jejich přípravy se nebojte: je velmi rychlá a jednoduchá.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Knedlíky
  • 4 kg brambor
  • 1 ks vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Brambory (na váhu by jich mělo být asi 450 g) oloupejte a nastrouhejte najemno. Vymačkejte z nich všechnu přebytečnou tekutinu, dobře se to dělá třeba přes síto. Přidejte vejce, mouku a trochu soli a vypracujte tužší, pohromadě držící těsto. Na pohled by nemělo být příliš mokré, ale nesmí se ani sypat.

02.

V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Až začne vřít, stáhněte plamen na minimum. Lžící vykrajujte z těsta knedlíky a vkládejte je do hrnce. Když je všechno těsto zpracované, zase výkon sporáku zvyšte. Po 10 až 15 minutách varu (podle velikosti) jsou knedlíky hotové. Scezené je promíchejte se sádlem, aby se neslepily.

03.

Zatímco se knedlíky vaří, nakrájejte slaninu na kostičky a cibuli na půlkolečka a společně osmahněte dokřupava.

04.

Knedlíky podávejte s opečenou slaninou a cibulí, někdo je rád promíchá i s trochou kysaného zelí anebo si je dá se špenátem.

Tip: Hotové porce zlehka posypte najemno nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

Milujete bramborová jídla? Ochutnejte skvělé bombajské brambory na kari anebo bramborové rösti se zakysankou. A jestli jste ještě nevyzkoušeli sladké moučníky z bramborového těsta, doporučujeme čokoládové bábovičky s krémem nebo povidlový koláč z těsta z brambor.

Reklama

Načítám