Hlavní obsah

Chutná jídla z pěti surovin? Dostanou vás!

Foto: Jakub Jurdič

Jen pět surovin a tolik dobrot? Ano!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Dnešní vaření je tak trochu neobvyklé – na každé z jídel bylo použito pouhých pět surovin, a to včetně koření a tuků. Nevěříte? Tak vyzkoušejte třeba jablečné koláčky nebo cuketovou polévku!

Článek

Také nemáte rádi, když se rozhodnete uvařit nějaké jídlo a zjistíte, že potřebujete plnou tašku surovin? A co takhle vyzkoušet nějaký ze třech receptů, ve kterých jich bylo použito jen 5? Dva z nich navíc obsahují takové ingredience, že je často míváte doma jen tak – třeba cuketu nebo jablka. Máme pro vás dokonce připravené celé menu – cuketovou polévku, hovězí steak i vynikající dezert!

Jemná cuketová polévka

Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 1 větší cuketu, 1,5 litru zeleninového vývaru, 50 g másla, sůl

Foto: Jakub Jurdič

Cuketa je v Česku hitFoto: Jakub Jurdič

Postup: Polévka je krásně jemná a hustá, takže s přehledem nahradí večeři. V hrnci pozvolna rozehřejte máslo a dejte na něj opékat najemno nakrájenou cibuli. Když změkne a zezlátne, přisypte nahrubo nastrouhanou cuketu a aspoň 10 minut společně opékejte – cuketa po chvíli pustí vodu. Pak zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut, pak hořák vypněte a ponorným mixérem polévku rozmixujte najemno. Podle chuti dosolte.

Tip: Pokud si doma pěstujete bylinky, můžete posypat třeba bazalkou nebo petrželí. Ale to už je šestá ingredience :-)

Filírovaný steak z vysokého roštěnce

Na 4 porce potřebujete: 1 kg vysokého roštěnce, 100 g másla, papriku, mořskou sůl, čerstvě namletý pepř

Foto: Jakub Jurdič

Vychutnejte si maso naplno!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Maso nechte před úpravou odpočinout venku, mělo by mít pokojovou teplotu (kdybyste použili maso rovnou z lednice, ztratilo by část šťávy). Roštěnec rozdělte na 4 stejně velké kusy. Pánev rozpalte a steaky na ni dejte na sucho zprudka opéct. Maso otáčejte ve chvíli, kdy jde samo krásně oddělit od pánve.

Když steaky otočíte na druhou stranu, přidejte máslo – půlku na pánev a druhou půlku přímo na maso. Oheň stáhněte na polovinu a opékejte asi 4 minuty z každé strany (pokud byste chtěli steaky úplně propečené, dopřejte jim alespoň 6 minut). Do masa v žádném případě nepíchejte ani nekrájejte, vytekla by všechna šťáva. Nechte je položené na talíři odpočívat minimálně 5 minut. Pak je bohatě dochuťte mořskou solí a čerstvě mletým pepřem, nakrájejte na plátky (takzvaně filírujte) a podávejte s grilovanou paprikou (vynikající je i cuketa nebo lilek).

Jablečné koláčky z listového těsta

Na 12 koláčků potřebujete: 1 balení chlazeného listového těsta (500g), 2 větší jablka, 1 vajíčko, 2 balení skořicového cukru, 200 g zakysané smetany

Foto: Jakub Jurdič

Jsou rychlé, a přitom tak dobré!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu předehřejte na 190 °C. Těsto rozválejte na placku vysokou asi půl centimetru a vytvarujte z ní čtverce nebo kolečka. Ty položte na plech s pečicím papírem. Jablka nakrájejte na tenké plátky a v několika vrstvách položte na vykrojené koláčky. Vše potřete rozkvedlaným vajíčkem, bohatě posypejte skořicovým cukrem a dejte péct asi na 20 minut. Těsto by mělo být krásně zlatavé. Nakonec dejte na každý koláček lžíci zakysané smetany. Podávat můžete teplé i studené.

Máte nějaké tipy na jídla z mála surovin? A děláte doma bifteky?

Reklama

Načítám