Hlavní obsah
3,8
(28)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Nejčastěji se jim říká čínská vejce, jsou ale populární po celé Asii. Zdobí je krásné kontrastní mramorování a díky silné marinádě z černého čaje, sójové omáčky a koření mají nečekanou, ale velmi příjemnou exotickou vůni a chuť.

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
  • 8 ks vejce
  • 1 200 ml vody
  • 2 lžíce černého čaje
  • 80 ml sójové omáčky
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks skořice
  • 1 lžička sečuánského pepře
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Nejdřív připravte marinádu: do hrnce nalijte vodu, přidejte čaj, sójovou omáčku, česnek (celé strožky mírně rozpplácněte plochou stranou nože), všechno koření a sůl, promíchejte a přiveďte k varu. Zmírněte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a zvolna povařte asi 15 minut. Odstavte a nechte zchladnout.

Tip: Do receptu se nejvíc hodí silný sypaný čínský černý čaj, použít můžete i polofermentovaný modrozelený oolong. Zelenému čaji se vyhněte, vejce pak mají svíravou chuť. Sečuánský pepř je specifické koření s výraznou citrusovou vůní, nenahrazuje ho černým pepřem. Když ho nemáte, raději ho vynechte. Množství  chilli papriček přizpůsobte své chuti.

02.

Uvařte vejce.  Vložte je do vařící vody a vařte 6 až 10 minut podle toho, jak je máte rádi. Po šesti minutách budou mít vejce krémový žloutek, po deseti minutách budou vejce natvrdo. Nevařte je déle, žloutek je pak drolivý a suchý a začne se kolem něj tvořit nevzhledný šedivý okraj.

Tip: Vejce vyndejte alespoň půl hodiny před vařením z lednice, při vaření vám neprasknou. U tohoto receptu sice popraskání vajec tolik nevadí, někdy ale část vajec vyteče a po oloupání nejsou tak krásná.

03.

Uvařená vejce ihned zchlaďte ve studené vodě. Celý povrch skořápky naklepejte obrácenou stranou lžíce tak, aby skořápka popraskala, ale neodlupovala se. Poté vejce vložte do vlahé marinády tak, aby byla celá potopená, nechte vychladnout, vložte do lednice a marinujte alespoň do druhého dne.

Tip: Čím déle budou vejce v marinádě, tím výraznější bude chuť i mramorování. Ponořená v nálevu vydrží v lednici i pár dní.

04.

Před podáváním je oloupejte a nabídněte s chlebem nebo pečivem jako překvapivou svačinu, hodí se do polévek typu ramen  a zazáří i na jarních salátech.

Je zajímavé, jak rozdílně přistupujeme ke stejným surovinám u nás a v Asii. Tradiční bůček s kmínem a česnekem je skvělý, zkusili jste ale někdy ten čínský červený? A pekingská kachna je opravdová lahůdka!

Reklama

Související témata:

Načítám