Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pomalu pečená masa k české gastronomii neodmyslitelně patří. Maso tak neztratí šťavnatost a je dokonale měkké. V tomto receptu navíc ke klasickým surovinám cibuli a česneku přidáme jablko. Podzimní recept se vším všudy.

10 min.
Příprava
4 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g vepřového boku
  • 500 g uzeného bůčku
  • 3 ks cibule
  • 2 palice česneku
  • 1 ks jablek
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce soli
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Kůži na mase nakrojte do mřížky. Do vepřového bůčku důkladně vetřete sůl, zauzený bok příliš nesolte. Maso posypte kmínem, jiné koření není třeba. 

02.

Maso přendejte do litinového hrnce nebo pekáče a dejte ho péct na 180 stupňů na 30 minut. Lehce se zatáhne a pustí tuk.

03.

Mezitím si nasekejte na měsíčky cibuli a jablko. Celé palice česneku rozkrojte napůl.

04.

Teplotu v troubě snižte na 120 stupňů. K masu přidejte cibuli, jablka, rozkrojené palice česneku a snítku rozmarýnu. Společně pomalu pečte cca 3–4 hodiny. Maso nemusíte podlévat. 

05.

Po této době bude vepřové maso dokonale křehké. Na posledních pár minut můžete zvýšit teplotu a maso dopéct tzv. na barvu. 

Foto: Svatava Vašková

Pečeně má dokonale křupavou kůrčičkuFoto: Svatava Vašková

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 506 kJ
Bílkoviny42,98 g
Tuky90,64 g
Sacharidy22,38 g
Sůl8,03 g
SAFA30,64 g
Vláknina3,97 g
Cukry10,23 g

Načítám