Hlavní obsah

Pomalu pečený vepřový bůček

Hodnocení:
(226)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
4 hodiny
Náročnost
nízká

Pomalu pečená masa k české gastronomii neodmyslitelně patří. Maso tak neztratí šťavnatost a je dokonale měkké. V tomto receptu navíc ke klasickým surovinám cibuli a česneku přidáme jablko. Podzimní recept se vším všudy.

Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g vepřového boku s kostí
  • 500 g uzeného bůčku
  • 3 cibule
  • 2 palice česneku
  • 1 kyselé jablko
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce soli
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
Článek

Postup

Krok 1: Kůži na mase nakrojte do mřížky. Do vepřového bůčku důkladně vetřete sůl, zauzený bok příliš nesolte. Maso posypte kmínem, jiné koření není třeba. 

Krok 2: Maso přendejte do litinového hrnce nebo pekáče a dejte ho péct na 180 stupňů na 30 minut. Lehce se zatáhne a pustí tuk.

Krok 3: Mezitím si nasekejte na měsíčky cibuli a jablko. Celé palice česneku rozkrojte napůl.

Krok 4: Teplotu v troubě snižte na 120 stupňů. K masu přidejte cibuli, jablka, rozkrojené palice česneku a snítku rozmarýnu. Společně pomalu pečte cca 3–4 hodiny. Maso nemusíte podlévat. 

Krok 5: Po této době bude vepřové maso dokonale křehké. Na posledních pár minut můžete zvýšit teplotu a maso dopéct tzv. na barvu. 

Foto: Svatava Vašková

Pečeně má dokonale křupavou kůrčičku

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama