Hlavní obsah

Čistička vzduchu: Komu se vyplatí a jak ji vybrat?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suchý vzduch a prach umí pořádně zavařit. Hlavně během zimy, kdy spoustu domácností trápí přetopené místnosti a zhoršené možnosti větrání. Co vám s tím může pomoct?

Článek

Kvalitní spánek je pro vaše zdraví i spokojené dny nezbytně důležitý. Suchý vzduch, prach, alergeny a přetopené místnosti jej však znatelně zhoršují. Mnozí pak po prokašlané noci vstávají unavení nebo s ucpaným nosem. Řešení přitom může být poměrně jednoduché – pořídit si čističku vzduchu. Komu se tato investice vyplatí a jaká kritéria během výběru sledovat?

Pro alergiky a do prašných lokalit

Hlavním úkolem čističky vzduchu je, jak její název napovídá, vyčistit vzduch od látek, které mohou negativně působit na lidské zdraví. Může jít o prach, pyly, plísně, roztoče a zvířecí alergeny, ale také o bakterie, viry, kouř z cigaret či látky z laků a rozpouštědel.

Čističku vzduchu ocení především lidé s alergií na prach, roztoče, plísně a pyl. Vhodná je také do domácností ve znečištěných a prašných lokalitách. Využít ji mohou rodiny s malými dětmi a domácími mazlíčky. Všechny problémy ale sama nevyřeší a je nutné ji doplnit o dostatečný a pravidlený úklid.

Hodí se také během zimy, kdy často dochází k přetopení interiérů a hůře se větrá. Důležitá je hlavně v místnostech, kde se spí, tedy zpravidla v ložnici a dětském pokoji.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Díky čističce vzduchu se dobře vyspíte, i když trpíte alergií nebo žijete v prašné a znečištěné lokalitěFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Dostatečný výkon na prvním místě

Při výběru čističky je třeba zaměřit se na několik kritérií. První z nich je dostatečně výkonný ventilátor, jež by měl být schopný dvakrát až třikrát za hodinu přefiltrovat vzduch z celé místnosti.

Pro výpočet dostačujícího objemu použijte vzorec: plocha podlahy pokoje v m² × výška stropu v m × koeficient 2,5.

Výsledkem je potřebný vzduchový výkon čističky v m³ za hodinu. Například pro pokoj o velikosti 15 m² se stropem o výšce 3 metry budete potřebovat čističku s výkonem okolo 112 m³.

Pokud máte v domácnosti alergika, je třeba pořídit čističku o něco výkonnější. Ve vzorci na výpočet proto hodnotu 2,5 vyměňte za 4.

Nepodceňte kvalitu filtru

Neméně důležitý je filtr, který v sobě čistička obsahuje, přičemž většina moderních modelů kombinuje různé druhy filtrů. Základem by měl být HEPA filtr. Protože zachycuje drtivou většinu nežádoucích částic, alergenů, bakterií i virů, je dobrý hlavně pro alergiky a astmatiky. Jeho nevýhodou je, že se podle míry znečištění musí jednou až dvakrát do roka vyměnit.

S HEPA filtrem se nejčastěji kombinuje uhlíkový filtr, jež zvládá ze vzduchu odstranit také pachy. Některé čističky disponují prachovým předfiltrem, který zachytí větší částice a tím ochrání HEPA filtr před zanesením. Toto řešení je vhodné především do prašných lokalit a domácností.

Foto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

Čistička vzduchu by měla mít hlavně dostatečně výkonný ventilátor a kvalitní filtrFoto: Yuttana Jaowattana, Shutterstock.com

Nízká hlučnost pro klidný spánek

V místnosti, kde se spí, je důležitá nižší hlučnost čističky, jež by během spánku neměla přesáhnout 30 dB(A), tedy hodnotu akustického tlaku, která zhruba odpovídá tichému šepotu. Proto si při koupi dávejte pozor, aby měl vybraný model noční režim či regulaci výkonu. Zatímco u běžných modelů lze hlučnost snížit ručně, ty dražší spoléhají na senzor světla a ztiší se samy.

Do dětského pokoje je dobré zvážit model s rodičovským zámkem, s nímž vaši potomci příliš nezmohou. V neposlední řadě volte podle vzhledu a designu, to už je ale na vašem vkusu.

Nezapomeňte na správnou vlhkost vzduchu

Hlavním nešvarem v topných sezonách bývá suchý a dráždivý vzduch. Ideální vlhkost vzduchu by se měla pohybovat kolem 50 %, přičemž pod 45 % je vhodné vzduch zvlhčovat a nad 70 % naopak vysoušet. Vlhkost vzduchu se dá snadno zjistit vlhkoměrem, jehož cena začíná přibližně na dvě stě korunách.

Na trhu jsou k dostání čističky vzduchu s funkcí zvlhčování i čističky s vodním filtrem. Ty zachytávají nečistoty na vodní hladině a navíc zvlhčují vzduch, nejsou ale vhodné pro alergiky. Pokud vás naopak tíží příliš vlhký vzduch a výskyt plísní, samotná čistička si s tím příliš neporadí a je dobré doplnit ji o vysoušeč vzduchu.

UV filtry mohou oslabovat imunitu

Vyhněte se čističkám s elektrostatickým filtrem, nebývá příliš účinný a jeho koupě se nevyplatí. Pro dlouhodobé používání nejsou vhodné čističky s UV lampou, které vzduch sterilizují od všech bakterií a virů, čímž mohou oslabit vaši imunitu. Pro dostatečně silnou obranyschopnost je totiž důležité organismus alespoň trošce škodlivých látek vystavit.

Načítám