Hlavní obsah

Čistírna si kabát vyzvedne, vyčistí skvrny i semišové boty

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Většinu oblečení můžete s klidným svědomím hodit do pračky, ale kabáty, některé bundy a saka stále vyžadují čistírnu. Podobně jako jiné služby se ale i tento obor za poslední léta posunul a možná vás překvapí, co všechno umí.

Článek

Moderní materiály se snadno udržují a nemusejí se žehlit, ovšem v některých směrech tradiční vlnu nebo bavlnu plně nenahradí. A kvalitní zimní kabát, stejně jako vlněný oblek prostě nemůžete hodit do pračky – raději je svěříte do péče čistírny. Tam vaše oděvy chemicky vyčistí, tedy ve speciálním stroji „vykoupou“ v rozpouštědle (nejčastěji je to perchloretylen), vysuší a vyžehlí.

Nejen pro běžné oděvy

O tom, zda můžete ten či onen kousek oblečení vyprat doma, vás informuje štítek. Je-li na něm přeškrtnutá lázeň, nezbývá než zajít do čistírny. „Nejvíce se čistí zimní bundy a kabáty, ale už evidujeme zvýšený zájem o čištění svatebních šatů,“ popisuje Hanuš Zvolský, zakladatel on-line čistírny Cleany. Potvrzuje to i Dominika Drášilová z čistírny Arbela: „Kromě klasického sortimentu, jako je sako, kalhoty, kabát a péřová bunda, jsou svatební a plesové šaty naším skokanem roku.“

Co se týče cen čištění, za kalhoty a sukně dáte shodně 130 až 200 Kč, sako přijde asi na dvě stovky. U kabátů a bund záleží na materiálu, délce a síle – počítejte s rozmezím 160 až 350 korun. Možná vás překvapí cena zhruba sto korun za kravatu či motýlka (někdy je lepší koupit nový kus).

Vyčistí kabelku i kozačky

Donedávna bylo jen pár specializovaných čistíren kůže, dnes už údržbu bundy, kalhot či sukně nabízí většina provozoven (formou takzvaného mokrého čištění). Pořizovací cena kožených oděvů je vyšší, proto se kvalitní péče jako domaštění, dobarvení či hydrofobní úprava vyplatí. U starších kousků, jejichž vyčištění by stálo více, než je jejich hodnota, zvolte jen základní čištění v řádu několika málo stokorun.

Vybrané čistírny si poradí i se semišovými kabelkami a botami včetně kozaček. Nabízejí i vyčištění kufrů, látkových cestovních tašek, batohů, spacáků, ale i kočárků, autosedaček či podsedáků. Vyznavači golfu mohou přinést i bagy na hole a motorkáři helmy a speciální oblečení. Utratíte pár stokorun a efekt určitě oceníte.

Foto: inchic, Shutterstock.com

Semišová kabelka nebývala moc vyhledávaným doplňkem kvůli složité údržbě – dnes už existují čistírny, které si poradí i s takovými oříšky Foto: inchic, Shutterstock.com

Peří je opět moderní

Ještě před lety bylo populární „obyčejné“ praní a mandlování. Dnes je tato služba spíš raritou a ve větším ji využívají snad jen hotely. Co však zůstalo, je praní bytových textilií. Pokrývky z dutého vlákna sice výrobce dovoluje prát v pračce, ale do té vaší se většinou nevejdou.

Po nedávném odklonu od klasického peří se tato tradiční výplň pokrývek vrací do českých ložnic, jak potvrzuje Dominika Drášilová: „Obliba peří roste, každý rok zpracováváme o zhruba deset procent kusů více. Čistíme ho v páře. Přikrývka nebo polštář se rozpářou, peří se vyčistí a následně se z nové sypkoviny ušije nový kus.“ Takovýto skoro nový polštář pořídíte za 150 až 400 korun, přikrývka vás vyjde na 900 až 1500 korun.

Na skvrny profesionálně

Do čistírny byste měli zavítat nejen v případě, že to vyžaduje štítek na oděvu, ale také když si nevíte rady se skvrnami. Dominika Drášilová radí: „U choulostivých nebo dražších materiálů je důležité nepoužívat univerzální odstraňovače skvrn, oděv neprat. Může totiž dojít k zafixování fleku. V čistírně máme desítky typů profesionálních prostředků, které jsou zaměřené na konkrétní skvrny.“ Bez větších problémů jdou odstranit známky mastnoty, krve (nesmí být zapraná či stará), šmíru, kávy či žvýkačky. Moderní čistírna si poradí i se skvrnami od smůly, make-upu, rtěnky či inkoustu.

Hanuš Zvolský upozorňuje: „Problematické skvrny jsou od zaschlé barvy nebo oleje. Pokud se je doma snažíte vyčistit mýdlem, většinou se olej dostane do hlubších vrstev oděvu a stane se neodstranitelným.“ Podobným oříškem jsou fleky od mořidel, vteřinového lepidla nebo montážní pěny.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Při přebírání vyčištěného oblečení si ho vždy pečlivě prohlédněte – přes igelitový obal neuvidíte, jestli je všechno v pořádku Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Komfortní doručení – úspora času

K moderní službě patří nejen vychytané procesy, ale také doba a forma dodání. V případě on-line čistírny se dá očekávat, že vše zařídíte takzvaně od stolu, tedy že nemusíte nikam chodit: kurýr si vaše oděvy vyzvedne a zpět doručí, kdy si řeknete. Svoz špinavého a dovoz čistého prádla už není výjimkou ani v „klasických“ provozovnách a příplatek vás nezruinuje. Většinou jde o 50 až 150 korun navíc za celou zakázku, tedy se vyplatí počkat, až nasbíráte více kousků najednou.

Jakou máte zkušenost s čistírnami? 

Reklama

Načítám