Hlavní obsah

Domácí zmrzlina? Pro děti, dietářky i starší 18 let!

Foto: Life morning, Shutterstock.com

Foto: Life morning, Shutterstock.com

Reklama

Chvilka pohody pod slunečníkem na zahrádce nebo na balkoně v parném létě vyloženě volá po porci zmrzliny. Nemusíte kvůli tomu vyrazit do obchodu, naučíme vás, jak si ji snadno vyrobit doma – a přesně podle svých chutí a potřeb.

Článek

Zmrzlina, kterou si nemusíte odepřít ani při dietě? Opojné ledové osvěžení na oslavě nebo zdravá tečka za občerstvením na dětské party? Připravte si domácí zmrzlinu a její složení vylaďte přesně podle svých představ.

Jak vyrobit domácí zmrzlinu

Zmrzlinu lze doma připravit v zásadě dvěma způsoby: buď s pomocí zmrzlinovače, nebo bez něj. Obě metody jsme testovali a výsledek je zajímavý.

Se zmrzlinovačem, nebo bez? Smetanový krém, nebo ovocný sorbet? Zmrzliny nabízejí nepřeberné kombinace chutí i postupů, a ať už se pustíte do výroby jakékoliv chlazené pochoutky, je důležité vědět si rady při přípravě: proto se mrkněte na triky pro dokonalou domácí zmrzlinu .

Jistě také přivítáte návod, jak zvládnout nanuky i bez formiček, a milovníci zvířat si nenechají ujít recept na zmrzlinu vhodnou i pro psa.

Dietní a zdravá zmrzlina

Snažíte se zhubnout a žít zdravě? Vaše zmrzlina by neměla obsahovat moc cukrů ani tuků. Skvělou variantou jsou domácí nanuky s tvarohem nebo jogurtem, které lehce doladíte ovocem, a pokud je to třeba, tak dosladíte banánem. Porce takové zmrzliny se může klidně stát třeba dopolední svačinou. A určitě si připravte jednoduché nanuky, které mají málo kalorií.

Foto: Andrey Aboltin, Shutterstock.com

Jestli chcete vyrábět zmrzlinu, rozhodně se vám budou hodit formy na nanukyFoto: Andrey Aboltin, Shutterstock.com

Zmrzlina 18+: s alkoholem

Čistě dospělácká varianta může obsahovat alkohol, ale při jeho dávkování buďte opatrní. „Alkohol tuhne při nižší teplotě než například ovocná šťáva, a když to s jeho množstvím přeženete, nezmrzne zcela a vyrobíte pouze ledovou tříšť. Recept může obsahovat do 20 % alkoholu z celkového objemu – na dvě deci ovocné šťávy dejte 0,5 deci alkoholu,“ radí Kateřina Komárková, brand manažerka značky Schweppes.

Ve zmrzlině výborně chutnají likéry a také vodka, gin či tequila. Lze je kombinovat nejen s čerstvou ovocnou šťávou, ale hodí se také tonic či cola. Můžete se inspirovat svým oblíbeným koktejlem a při dodržení výše uvedených pravidel si udělat „mražený drink“. A nebojte se přidat lístky máty nebo kolečka citronu či okurky!

Zmrzlina a nanuky pro děti

Základem zmrzliny pro děti může být jogurt nebo tvaroh, ale chybu neuděláte ani s ovocnou vodovou variantou. Dejte si záležet na barevnosti – nebojte se rozmixovat borůvky nebo dobarvit nanuky šťávou z červené řepy. Děti milují kyselé chutě, proto zmrzlinu nedoslazujte, ale naopak přidejte citron či limetku a udělejte „šklebivou“ pochoutku.

Ve zmrzlinu se dají proměnit, bez nutnosti jakkoli je dochucovat, také mošty nebo pyré. „Když vyberete ovocné pyré bez přidaného cukru, konzervantů a vody, navíc třeba z tuzemské úrody, nemůžete udělat chybu,“ říká Tomáš Kořínek z firmy Ovocňák.

Domácí přesnídávka bez cukru je super základ pro dětskou zmrzlinu.

Co pomůže s výrobou zmrzliny

Pokud se rozhodnete vyrábět domácí zmrzlinu, možná oceníte tyto nebo podobné pomocníky.

Foto: archiv firem

Zleva: Automatický zmrzlinovač Guzzanti GZ 151A vyrobí až 1,2 l zmrzliny, v Datartu za 5490 Kč. Zmrzlinovač Sage BCI600 na 1 l zmrzliny má 12 programů, v Electroworldu za 7990 Kč. Zmrzlinovač Silvercrest SECM 12 B5 vyrobí 1 l zmrzliny, v Lidlu za 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Zleva: Plastová tvořítka na 6 zmrzlin, prodává decoDoma za 89 Kč. Forma na nanuky do mrazáku i na minidezerty do trouby, prodává Dortisimo za 410 Kč. 4 silikonová tvořítka na nanuky, prodávají Cukrářské potřeby za 151 KčFoto: archiv firem

Vlastní pivo, chleba a zmrzlina? Vyrobte si doma poctivé jídlo i nápoje.

Reklama

Související témata:

Načítám