Hlavní obsah

Co jíst s vysokou hladinou kyseliny močové

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě to není dna, může ji ale způsobit. Zvýšená hladina kyseliny močové v těle nevěstí nic dobrého. Naštěstí ji můžete snížit přírodní cestou. Které potraviny vám s tím pomohou?

Článek

Kyselina močová je odpadní produkt, který se v těle uvolňuje po trávení potravin bohatých na puriny. To jsou chemické sloučeniny skládající se z atomů uhlíku a dusíku, jež tělo běžně dokáže strávit. Pokud je jich ale moc, nevede se to, a důsledkem toho stoupá jak hladina kyseliny močové, tak i riziko rozvoje dny, zánětlivého onemocnění postihujícího klouby.

Hromaděním kyseliny močové totiž vznikají jehlicovité krystalky, které se usazují různě v organismu, nejčastěji právě v kloubech. Tam způsobují zmíněný zánět. Pokud tělo vlivem genetiky nebo špatné stravy nedokáže puriny správně strávit a vyloučit kyselinu močovou přirozenou cestou, je třeba je omezit. Jak hladinu kyseliny močové v krvi snížit přirozeně?

Co nedělat a proč

Odborníci dříve kladli důraz především na dietu, dnes je správná strava součástí celkových režimových opatření. K těm patří především jíst více menších porcí denně a nepřejídat se, pít nejméně dva litry tekutin denně, dosáhnout ideální váhy a hýbat se přiměřeně hmotnosti a věku.

Pacienti by se měli vyhýbat potravinám bohatým na puriny, jako je červené maso, drůbež, vnitřnosti a mořské plody, luštěniny nebo tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaa. „Bohužel je třeba vyloučit i některé zdravé potraviny, jako jsou rajská jablka, špenát nebo okurky,“ říká Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu. „Nepříznivý vliv mají také tučné, smažené a uzené potraviny. Zhoršují totiž schopnost vyloučit puriny z těla,“ upozorňuje výživářka.

Foto: progressman, Shutterstock.com

Vedle masa by ze stravy měla zmizet i tmavá čokoládaFoto: progressman, Shutterstock.com

Nevhodné jsou také paštiky nebo kvasnice. Vyplácí se rovněž ubrat v konzumaci alkoholu a sladkých limonád a zvýšit příjem vody: ta ředí moč, čímž usnadňuje vylučování kyseliny močové.

Které potraviny mohou kyselinu močovou snížit

Vedle nevhodných potravin a tekutin existují naštěstí i takové, které mohou kyselinu močovou při pravidelné konzumaci donutit k ústupu. Dopřávejte si je denně. O které se jedná?

Foto: sumroeng chinnapan, Shutterstock.com

Zvýšená hladina kyseliny močové může vést k rozvoji zánětlivého kloubního onemocnění známého jako dnaFoto: sumroeng chinnapan, Shutterstock.com

1. Vhodný zdroj bílkovin

Když musíte ze stravy kvůli purinům vyloučit nebo omezit maso a luštěniny, může být problém doplnit bílkoviny „Volila bych zakysané, ne příliš tučné mléčné výrobky, sýry a některé druhy ryb,“ radí Radka Pamětická. Sáhnout můžete i po rostlinných alternativách masa, třeba po seitanu či robi, které se vyrábějí z pšeničné bílkoviny. Určitě si dopřávejte tvaroh nebo skyr.

2. Jablečný ocet

Obsahuje kyselinu jablečnou, která nejen, že kyselinu močovou rozkládá, zároveň ji pomáhá dostat z organismu pryč.

Foto: Ivan4es, Shutterstock.com

Jablka dodají vlákninu i antioxidanty, což je přesně to, co v  boji proti dně potřebujeteFoto: Ivan4es, Shutterstock.com

3. Bobuloviny

Borůvky, brusinky, jahody, maliny, ostružiny, hrozny, švestky a rybíz jsou bohaté na antokyany, silné antioxidanty, které pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové a společně s ní i bolesti kloubů způsobené dnou.

„Nejvhodnější jsou tedy zmiňované bobuloviny, vedle nich také třešně, tropické ovoce jako pomeranče a grepy, ale i jablka a hrušky,“ upozorňuje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. Ideální je konzumovat je denně.

4. Vláknina

Absorbuje přebytečnou kyselinu močovou a podpoří její odchod z těla. Proto je dobré denně přijímat potraviny bohaté na vlákninu – patří sem třeba celozrnné pečivo, ovesné vločky, otruby nebo ořechy či jablka. Poslední jmenovaná jsou bohatá jak na vlákninu, tak na kyselinu jablečnou, která pomáhá tu močovou rozpouštět.

5. Citrusy

Citrusy jsou vedle antioxidantů i bohatým zdrojem kyseliny citronové, která, podobně jako ta jablečná, pomáhá kyselinu močovou rozpouštět.

Reklama

Načítám