Hlavní obsah

Nejlepší proti špatným zprávám? Levandule nebo citrusy!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je špatných zpráv na vás moc a cítíte se unavení a podráždění? Potřebovali byste vzpruhu, ale nechce se vám sahat po obligátní skleničce vína ani po tabulce čokolády, o lécích na nervy ani nemluvě? Řešením jsou vůně!

Článek

Letos se k lehké podzimní depresi přidávají i neradostné zprávy ohledně epidemie. Kde brát energii a jak si vylepšit psychiku? Vyzkoušejte vůně!

Jak pachy ovlivňují psychiku

„Člověk rozezná až čtyřicet tisíc druhů vůní a pachů a mnohé jsou spojené s nějakým okamžikem či člověkem. Jen málokdo ale ví, jak moc mohou ovlivnit mysl, náladu nebo soustředěnost,“ říká Denisa Lhotová ze společnosti Jungle Way. Jak je to možné? Molekuly pachů procházejí přes čich do limbického centra v mozku. „Zároveň dochází k výměně kyslíku v plicích a vonné molekuly se tak dostávají do krevního oběhu, čímž ovlivňují celý organismus,“ popisuje odborná fytoterapeutka a aromaterapeutka Monika Poledníková.

I vůně mohou škodit: pozor na koncentraci

Jestliže mají pachy schopnost působit na organismus kladně, je nutné připustit i to, že při špatném podávání mohou škodit. Platí to i v případě éterických (esenciálních) olejů, které jsou silnými koncentráty přírodních silic z rostlin a používají se v aromaterapii. Laikům se proto nedoporučuje užívat je u dětí do tří let věku, těhotných nebo u vážně nemocných – v takovém případě konzultujte používání éterických olejů s odborníkem.

„Nejzásadnější je vědět, že éterické oleje nejsou v žádném případě určeny pro vnitřní užívání, opravdu nikdy!“ zdůrazňuje Monika Poledníková.

Foto: DC Studio, Shutterstock.com

Aromalampy a difuzéry nabízejí možnost, jak vyzkoušet aromaterapiiFoto: DC Studio, Shutterstock.com

Pozor na toxické produkty a alergie

Chcete využít léčivých možností aromaterapie? Musíte vědět, jaké vůně si pořídit. „Vždy vybírejte stoprocentní éterické oleje. Není to totéž jako vonné oleje – ty jsou syntetické, nepůsobí terapeuticky a mohou i škodit,“ varuje Monika Poledníková. Některé oleje lze nahradit hydroláty – květinovými vodami. Podobně působí i vykuřovadla z bylin a pryskyřic. Zato velmi opatrní buďte při nákupu vonných svíček – některé mohou být toxické!

Existují i alergie na éterické oleje. Máte-li třeba alergii na heřmánek, vyhněte se i jeho oleji. Je to koncentrát, který na vás může působit mnohonásobně silněji.

Jak používat éterické oleje a aromalampu

Dobře zvolená vůně pomůže vylepšit náladu i odstranit následky stresu. Ovšem vhodné aroma je také třeba správně použít. V případě aromalampy je nutné přidat olej – maximálně pět kapek – až do zahřáté vody v misce. A aby se nepřepaloval, měla by být miska alespoň 15 centimetrů od svíčky. Aromalampu použijte při obtížích (a klidně i preventivně) tak dvakrát denně půl hodiny. Nemusíte být přímo u ní, stačí být ve stejné místnosti.

Ale jde to i jinak. Éterické oleje lze nakapat třeba na dřevo, v případě rychlé potřeby si přivoňte klidně z lahvičky. Mohli byste přičichnout například i ke snítce levandule, ovšem v lahvičce éterického oleje je levandule „celý záhon“, takže účinkuje rychleji. Esenciální oleje se dají používat i do koupele nebo při masáži. A jaký olej vybrat?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Svíčky a difuzéry jsou obecně vnímány spíš jako bytové doplňky, ale pozor, abyste si jimi neškodiliFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

1. Vůně proti stresu a na uklidnění

Citron, sladký pomeranč, grep – citrusy zklidňují a přinášejí dobrou náladu. Hodí se i eukalyptový olej. „Vůně eukalyptu přináší okamžité uvolnění, zažene negativní myšlenky a starosti, má očistné účinky na prostor i bytosti v něm,“ říká Denisa Lhotová. Uklidní vás i koupel, do které přidáte 10 až 15 kapek levandule. Musíte ji ovšem nejdřív rozmíchat třeba ve smetaně – éterické oleje se ve vodě nerozpouštějí, jsou rozpustné v tuku nebo alkoholu.

2. Aromaterapie na úzkost a proti depresi

Silně antidepresivní účinek mají éterické oleje z růže, jasmínu, meduňky, heřmánku a neroli. S tíživou náladou může pomoci i masáž – do 20 ml mandlového oleje, ideálně zastudena lisovaného, namíchejte dvě kapky jedle sibiřské, kapku geránia a kapku levandule. Tento masážní olej se hodí na celé tělo.

3. Aroma pro lepší soustředění

Koncentraci a myšlení podpoří vůně citronové trávy, rozmarýnu, kadidla či levandule. Hodí se i šalvěj, myrha nebo máta. Musíte vyzkoušet, co právě na vás působí nejlépe.

Reklama

Související témata:

Načítám