Hlavní obsah

Pitný režim: Proč káva nevadí a jak vybrat minerálku i džus

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro správné fungování lidského organismu jsou tekutiny nezbytné. Víte, že máte dodržovat pitný režim, co ale když vám obyčejná voda nechutná a násilím do sebe nalijete sotva dvě sklenky denně? Než nepít vůbec je lepší dopřát si klidně minerálku nebo džus. Jděte na to ale chytře.

Článek

Víte, že byste v létě měli pít pravidelně, horko dělá své. Jenže co když vám voda moc nechutná a nejraději byste zaháněli žízeň sladkými limonádami, energy drinky nebo alespoň něčím s bublinkami?  Pít jen čistou vodu je skutečně to nejlepší, máte tak kontrolu nad tím, kolik cukru, umělých sladidel a barviv do sebe dostanete. Není to ale nezbytné. I jiné nápoje se do pitného režimu počítají, jen je dobré si je dopřávat chytře.

Minerálky střídejte

V horkých den se vůbec nemusíte bát minerálek. „Slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu. Pokud se v létě více potíte nebo více sportujete, měly by přijít na řadu i vody silně mineralizované, které obsahují významnější množství minerálních látek, zejména sodíku,” doporučuje RNDr. Pavel Suchánek, nutriční specialista Fitbee. Kromě sodíku je dobré doplnit i draslík a hořčík. Nechce-li se vám ale studovat etikety, jaká minerálka obsahuje kolik a jakých živin, jednoduše vody střídejte. Pokud trpíte na vysoký tlak, hlídejte si příjem sodíku. Silně mineralizované vody si dopřejte i při průjmových onemocněních a horečkách.

Foto: plprod, Shutterstock.com

V létě se minerálkám nevyhýbejte, zejména pokud sportujete, jste na výletě v přírodě nebo pracujete v horkuFoto: plprod, Shutterstock.com

Cukr ano, ale z ovoce

Sladké limonády nebo vodu se šťávou zkuste nahradit vodou s čerstvým ovocem a bylinkami. Citron, bobulové ovoce, zázvor, máta nebo meduňka vodu krásně ochutí. „Mezi vhodné nápoje patří také ředěné přírodní, uměle nepřislazované ovocné a zeleninové šťávy a čaje,“ radí Pavel Suchánek. Zkuste vybírat nejen sladké druhy ovoce (broskve, hrozno, hrušky), ale i ty vodnaté a méně sladké (meloun, ostružiny, borůvky, brusinky), osvěží vás i šťávy ze zeleniny (mrkev, řapíkatý celer, řepa).

V obchodě kupujte ideálně čerstvě lisované šťávy a mošty ve stoprocentní kvalitě, nijak nedoslazované. „I 100% džusy obsahují poměrně velké množství sacharidů z ovoce, proto je vhodné ředit je vodou, nejméně v poměru 1 díl džusu a 4 díly vody,“ radí Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Denně byste neměli vypít více než 300 ml čisté šťávy. A to nikoliv je kvůli přijatým cukrům, ale i překyselujícímu vlivu na žaludek i zubní sklovinu.

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Tekutiny čerpáte i z jídla, v jídelníčku proto nesmí chybět vodnaté ovoce a polévkyFoto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Kávu ideálně ráno a se sklenicí vody

„V horkých dnech není vhodné pít bez přísunu dalších tekutin kávu a silný černý čaj,” radí Pavel Suchánek. Kofein sice dehydratuje, s čajem a kávou roste ale i pocit žízně, a tak mohou překvapivě i zvýšit celkový objem tekutin, který během dne vypijete. Ke kávě si proto vždy nalijte sklenici vody. Zároveň se mezi odborníky objevuje názor, že pokud pijete kávu pravidelně, tělo si na ni zvykne, a tak přijímá tekutiny i z ní.

Pokud je vám jedno, kdy si svou dávku kofeinu dopřejete, volte raději ráno, kdy není takové parno. V horkém poledni nebo při namáhavém výletě se mohou příčiny ztráty tekutin nasčítat a riskujete bolest hlavy, malátnost, ale i mdloby či celkový kolaps.

Foto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Teplé nápoje v horku nevadí, naopak. Během konzumace ledového pití tělo spotřebovává hodně energie a to ho vyčerpáváFoto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Místo energy drinku nealko pivo

Pokud se z horka cítíte unavení nebo za sebou máte náročný běh v horku, možná dostanete chuť sáhnout po energy drinku. Kromě vzpruhy si ale dopřejete přemíru cukru a opět dehydratující kofein. Lepší volbou je sportovní iontový nápoj, který vás pomůže povzbudit obsahem sacharidů a aminokyselin, navíc podobně jako minerálky doplní i vypocené minerály. Stejně tak poslouží i nealkoholické pivo.

Naopak klasické pivo osvěží jen na chvíli. Studený nápoj v horku zatěžuje trávení i srdce. Alkohol navíc významně dehydratuje a představuje i zátěž pro ledviny. V kombinaci s konzumací těžkých jídel, třeba při grilovačce nebo na dovolené, může vést i k zánětu slinivky, žaludku nebo žlučníkových obtížím.

Pozor na nárazové pití

Pijte ideálně celý den, najednou ne více než 250 ml tekutiny. Vaše ledviny totiž zvládnou vyfiltrovat určité množství tekutin za nějaký čas. I opačný extrém, tedy nadměrný příjem tekutin, tělu škodí. Snažte se mít nápoj stále na očích nebo si nastavte budík. Napít se musíte daleko dříve, než nastane pocit žízně. Namísto počítání sklenek za den se řiďte barvou moči, která by měla být světlá. Podávané nápoje by neměly být příliš studené, mohou způsobit teplotní šok. Vyvarujte se i nadměrně sycených nápojů, které vedou k plynatosti, dráždí žaludek a zatěžují ledviny.

Reklama

Načítám