Hlavní obsah

Co (ne)jíst, když máte vysoký tlak?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Vysoký krevní tlak je nejčastějším rizikovým faktorem při vzniku srdečních chorob, na které umírá prakticky polovina populace. Dost dobrý důvod, abyste se zamysleli nad složením svého jídelníčku, který může se snížením tlaku výrazně pomoct.

Článek

Změnou životosprávy se nedá vyřešit každá zdravotní svízel, ale zrovna u vysokého tlaku je pravděpodobnost, že se zadaří, poměrně vysoká. Nezdravá strava, málo pohybu, stres, a hlavně kila navíc patří totiž mezi nejčastější původce hypertenze, které navíc můžete ovlivnit. Dobrou zprávou je, že na snižování krevního tlaku můžete začít pracovat sami, a klidně hned. Poradíme, na které potraviny se zaměřit.

Potraviny na šedé listině

Žádné běžné potraviny ani nápoje nejsou tak škodlivé, že byste si je nemohli dopřát v malé dávce. Něco si absolutně zakázat, pokud to milujete, většinou k ničemu dobrému nevede. Nejspíš to nevydržíte a jednoho dne se „zakázaným ovocem“ přecpete. Nic není jen černé, nebo bílé, jde spíš o odstíny šedi. A hlavně o množství. Když máte vysoký tlak, měli byste výrazně omezit potraviny, které obsahují moc soli, nezdravých tuků a cukru. Na pozoru byste měli být také s kofeinem a alkoholem. Na šedou listinu byste měli dát:

  • Polotovary a fast food jídla - pokrmy z fast food restaurací, jako jsou hranolky, hot dogy, smažené stripsy a další, obsahují nezdravé tuky a nadměrné množství soli. To samé platí o kupovaných polotovarech, jako jsou instantní polévky, hotové pokrmy v konzervách, mrazené pizzy atd.
  • Uzeniny - klobásy, salámy, slanina, ale i některé šunky také obsahují příliš soli a tuků. Doporučujeme proto vždy číst složení na obalu a sahat po šunkách s vysokým obsahem masa
  • Vnitřnosti a tmavé maso - obsahují příliš kyseliny močové, která má nepříznivý vliv na krevní tlak
  • Slané zobání - křupky, chipsy, krekry a další slané zobání k televizi je zpravidla také vydatným zdrojem soli i tuků
  • Tučné mléčné výrobky - plísňové sýry, ale i jiné tvrdé sýry a smetanové mléčné výrobky také nejsou ve velkém množství vhodné
  • Káva a alkohol - při vysokém krevním tlaku se rozhodně doporučuje omezit alkohol a kofeinové nápoje
Foto: Grassmemo, Shutterstock.com

Brambůrky? Ano, ale tak tři plátky za týdenFoto: Grassmemo, Shutterstock.com

Co jíst při vysokém tlaku

Zatímco některé potraviny byste měli omezit, na jiných byste zase měli výrazně přidat. Týká se to ovoce a zeleniny, měly by být součástí každého jídla. Nebo je používejte jako předkrm. Můžete si například dát před snídaní trochu hroznového vína, k svačině jablko, před obědem třeba mističku kysaného zelí a před večeří slupnout půl kedlubny. Výhoda také je, že už pak nebudete mít takový hlad, a hlavního jídla, třeba špaget, vám bude stačit menší porce.

Jídelníček také obohaťte o luštěniny, které jsou zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů a bílkovin. Určitě přidejte také ořechy, zdroje zdravých tuků i některých minerálních látek, jako je například cenný hořčík. Důležité jsou samozřejmě i bílkoviny, doporučují se hlavně ryby, obsahují prospěšné tuky. Pak obecně libové maso, méně tučné sýry a celozrnné obiloviny.

Mezi potraviny, které jsou považovány za bojovníky proti vysokému tlaku, patří citrusové plody, cibule, česnek, listová zelenina, červená řepa, brokolice, celer, fazole, bílý jogurty, kešu ořechy, mandle nebo losos.

Foto: Elena Medoks, Shutterstock.com

Co pomáhá snížit tlak? Zelenina v jakékoli podobě – čerstvá, dušená a i kvašenáFoto: Elena Medoks, Shutterstock.com

Stravovací návyky při vysokém tlaku

Pokud vám to bude vyhovovat, doporučujeme jíst třikrát až čtyřikrát denně (někteří ale potřebují jíst častěji a v menších dávkách, respektujte svůj biorytmus). Ideální je, aby mezi každým jídlem byla aspoň tříhodinová přestávka. Tělu tyto malé denní půsty velmi prospívají, lépe tak zpracuje přijatou energii. Myslete na pravidlo zdravého talíře, kdy by třetinu porce měla tvořit bílkovina, třetinu příloha, respektive sacharidy, a třetinu zeleninová obloha, případně ovoce. Nezapomínejte ani na pitný režim v podobě vody, případně neslazených čajů. Ideální rozmezí se pohybuje kolem 1,5 až 4 litrů v závislosti na mnoha faktorech, včetně míry pocení. Denně byste měli přijmou 30–45 ml tekutin na kilo své váhy, to znamená, že například 60 kilová žena by měla vypít okolo 1,8 až 2,7 litrů.

Reklama

Načítám